De la o idee de afaceri au ajuns la un business de succes. Doi tineri din Buzău au dat lovitura după ce și-au deschis o seră de căpșuni și, în baza unei tehnologii inovatoare, cultivă fructe tot anul.
Andra și Cătălin erau în anul doi la Facultatea de Agronomie când, ghidați de un profesor, au decis să-și facă o seră în Buzău. Totul este complet automatizat, iar secretul cultivării căpșunilor indiferent de anotimp este că acestea nu sunt puse în pământ, ci în nuci de cocos.
Tinerii au investit aproape un milion de euro, iar banii necesari au fost obținuți prin fonduri europene. Acum, datorită tehnologiei franceze pe care o aplică, fructele lor sunt pe rafturile unui supermarket din România.
„Căpșunile vin sub formă de stoloni, pe care îi cumpărăm de aici, din România, și începem să îi plantăm în salteaua de cocos. Modul de plantare e destul de ușor. Folosim un plantator special, introducem căpșuna în salteaua de cocos, după care în câteva zile deja vedem frunzulițele, semn că, căpșuna e în viață și că s-a prins.
Sera a fost gândită tocmai să ne ajute să avem producție tot anul. Numai că noi, fiind la început și ăsta fiind primul an, pe timpul iernii ne-am oprit cam o lună și jumătate, pentru că sunt costurile foarte mari să încălzim sera”, a povestit Andra Luiza Constantin, pentru Antena 3.
Sera are o suprafață de 5.000 de metri pătrați și este complet automatizată.
„Sera este una de model hidroponic, producătorii sunt francezi. Este 100% automatizată, noi suntem aici doar pentru a observa planta și pentru a interveni cu tratamentele necesare: pentru a combate boli – mai puține pentru că sunt în nucă de cocos și am scăpat de bolile solului – doar pentru insecticide în mare parte și ici-colo cu făinare dacă e problemă mare cu umiditatea în seră”, a explicat Cătălin Mihalcea.
Cu ajutorul unei aplicații, cei doi antreprenori pot monitoriza de la distanță tot ce se întâmplă în seră, de la climă până la umiditate.
„De aici putem vedea temperatura ambientală, aici umiditatea, temperatura de la nivelul rădăcinilor plantelor, viteza vântului, lucșii care sunt afară. Lucșii influențează programul termic și de umbrire, în funcție de câți lucși se acumulează, ecranul termic se deschide pentru a nu afecta planta, pentru a nu le arde”, a adăugat Cătălin Mihalcea.
Pentru că sunt puse în nuci de cocos, culesul căpșunilor nu este la fel de greu ca în recoltele tradiționale. Fructele sunt puse la o înălțime de un metru și jumătate, motiv pentru care ele sunt strânse mai ușor și mai repede.
Aproape 4 tone în fiecare lună este producția și deja a fost contractată de un supermarket care are magazine în trei orașe. Tinerii întreprinzători nu duc lipsă de clienți și spun că, pentru a face față comenzilor, vor mai înființa o cultură de căpșuni și pe sol, în câmp, iar în viitor vor să mai construiască o seră cu o suprafață dublă decât cea pe care deja o au, conform sursei citate.