Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, la Digi24, că, își dorește ca disputa pe care o are cu secretarul de stat, Raed Arafat, legată de finanțarea serviciilor de urgență, să fie tranșată fie în guvern, fie în cadrul coaliției. De asemenea, oficialul a precizat că va face o solicitare și la Curtea de Conturi pentru un punct de vedere legat de rezolvarea acestei situații.
Alexandru Rafila susține că trebuie să finanțeze activitatea unor servicii – precum Ambulanța și unitățile de primiri-urgențe – care, „nu au legătură cu urgența”, și se află, în prezent, în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență al MAI, condus de Raed Arafat.
„Ministerul Sănătății finanțează integral activitatea serviciilor de ambulanță. Ministerul Sănătății finanțează integral activitatea unităților de primiri urgențe și acolo se întâmplă foarte multe lucruri la ordinul Departamentului de Situații de Urgență despre care noi habar n-avem, adică multe dispoziții, decizii, care n-au de-a face cu urgența: deplasări de echipamente, de mașini, training-uri care scot oamenii din producție și așa mai departe, sunt făcute fără informarea Ministerului Sănătății și pot să vă pun la dispoziție numeroase documente în acest sens. Și noi plătim pentru aceste servicii”, susține Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a precizat că are în intenție să solicite un punct de vedere de la Curtea de Conturi pentru a vedea dacă această situație este legală.
„Cum pot eu să plătesc niște servicii medicale sau niște activități, niște salarii, costuri de întreținere despre care eu nici măcar nu sunt informat? Una este să coordonez operațional într-o situație de urgență și altceva este ca plătitorul și unitățile de ambulanță și UPU, în mod evident, sunt subordonate Ministerului Sănătății, că eu sunt ordonatorul de credit. Eu semnez pentru banii acestor instituții. Nu poate altcineva să vină să cheltuiască banii acestor instituții și nici măcar să nu mă informeze despre modul în care face acest lucru.”, a afirmat Alexandru Rafila.
Întrebat dacă a încercat să discute cu Raed Arafat, Alexandru Rafila a spus că l-a informat și i-a trimis o adresă, însă răspunsul a fost unul nepotrivit contextului.
„Eu nu dialoghez. Eu sunt, totuși, un ministru în guvernul României și domnul doctor Arafat știe numărul meu de telefon, m-a căutat în foarte multe rânduri cu pentru cu totul și cu totul alte probleme. Eu aș vrea să avem o dezbatere, poate să fie și publică. Mie îmi place dialogul, îmi plac argumentele. Chestiunile astea, comparațiile cu Ceaușescu – nu cred că a ales persoana potrivită. Autoritatea și modul discreționar de a dispune, în orice caz, nu sunt la mine”, a spus Alexandru Rafila.
Întrebat dacă a discutat cu ministrul de Interne, Lucian Bode, despre această situație, Alexandru Rafila a precizat că a avut câteva discuții în ședințele de guvern, însă acestea au fost sumare.
„Dacă ne referim la serviciile medicale – care oricât clamează domnul doctor Arafat, serviciile medicale, asistența medicală, în mod evident este în competența din minister și responsabilitatea Ministerului Sănătății și dovada cea mai bună este că o finanțează. Dacă e într-o situație limită, atunci domnul doctor Arafat sau ministrul de interne trebuie să solicite ca finanțarea acestor activități medicale să treacă de la Ministerul Sănătății la Ministerul Administrației și Internelor”, a adăugat Alexandru Rafila.
Întrebat cât ar mai putea continua această dispută, Alexandru Rafila a spus că va continua până în momentul în care se tranșează.
„Suntem totuși un guvern al unei coaliții. Cum funcționează lucrurile? Lucrurile nu pot să funcționeze amestecat, în care, așa cum vă spuneam, noi trebuie să finanțăm activități despre care n-avem informații. O să ridic și eu, eventual, la o ședință de guvern proximă, această problemă. Ea poate fi discutată fie în cadrul guvernului, fie în cadrul coaliției. Și, repet, o discuție cu domnul doctor Arafat, bazată pe argumente, nu pe sloganuri, cred că ar fi foarte bună, foarte lămuritoare”, a conchis Alexandru Rafila.