Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Alexandru Rafila, despre milioanele de vaccinuri anti-COVID expirate: „Rămâne de văzut dacă este un prejudiciu. Este o pierdere, deocamdată. Nu există cerere pentru varianta veche a vaccinului”

VIDEO | Alexandru Rafila, despre milioanele de vaccinuri anti-COVID expirate: „Rămâne de văzut dacă este un prejudiciu. Este o pierdere, deocamdată. Nu există cerere pentru varianta veche a vaccinului”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre ancheta făcută de procurorii DNA în privința vaccinurilor anti-COVID expirate, pentru care statul a plătit sute de milioane de euro. Deși până în prezent au fost distruse 3 milioane de doze expirate din acest vaccin, iar alte 3 milioane vor fi distruse în curând, din acelaşi motiv, oficialul a precizat că „rămâne de văzut dacă este un prejudiciu”.

Alexandru Rafila: Rămâne de văzut dacă este un prejudiciu. Este o pierdere, deocamdată. Sigur că în funcție de tipul de vaccin, costurile au fost diferite. Dacă până în momentul de față au expirat aproape 3 milioane de doze de vaccin – nu știu exact valoarea, dar probabil că e undeva în jur de 75 milioane de lei – pentru următoarele vaccinuri, care s-ar putea să expire până la sfârșitul anului și e foarte probabil să se întâmple așa, pentru că nu există cerere pentru varianta veche a vaccinului.

Probabil că suma va fi mult mai mare, pentru că vaccinurile care vor expira acum, în continuare sunt vaccinurile bazate pe tehnologia ARN recombinat și acestea sunt vaccinuri care sunt mai scumpe decât cele inițiale, care foloseau vectori virali. Țineți minte, erau vaccinurile de la Astrazeneca sau de la cealaltă companie, Johnson, care aveau un cost mai mici.

Catalina Porumbel: Până în acest moment, DNA a cerut documente pe care l-ar putea avea Ministerul Sănătății?

Alexandru Rafila: Este o cercetare in rem, nu pot să fac comentarii legate despre această cercetare. Dacă e vorba de o anchetă penală, nu putem să dăm informații legate de modul de desfășurare a anchetei, dar Ministerul Sănătății a pus și va pune la dispoziția organelor de cercetare penală toate documentele pe care le are la dispoziție și care ar ajuta la bunul-mers al acestor anchete.

Catalina Porumbel: Audieri, domnule ministru, s-au făcut în acest caz?

Alexandru Rafila: Nu, nu am astfel de informații legate de vreo audiere. Nu pot să vorbesc decât despre persoana mea și nu aș vrea să intrăm în detalii tocmai pentru că am discutat că este vorba despre o cercetare in rem.

Catalina Porumbel: De ce nu le-ați distrus până acum, cât costă să le distrugeți și dacă a existat o cerere expresă a procurorilor DNA să nu distrugeți, pentru a avea probe?

Alexandru Rafila: În general, atunci când este o astfel de anchetă, nu trebuie distruse probele. Au mai fost astfel de situații în trecut – sigur, cu alte produse. Acum vreo 10-15 ani a fost o situație de genul acesta, când au stat un timp destul de lung. Distrugerea vaccinului e un proces care presupune neutralizarea, în condiții de siguranță, a unor produse biologice. Sigur că ai nevoie de un buget, dar bugetul necesar nu este comparabil cu valoarea acestor vaccinuri.

E vorba de un procent relativ mic pentru toate vaccinurile despre care am discutat acum. Pentru câteva milioane de vaccinuri, probabil că e vorba de câteva sute de mii de lei. Distrugerea va fi realizată de către Direcțiile de Sănătate Publică, pe raza cărora se găsesc aceste centre de depozitare, și ei au atribuția legală de a asigura neutralizarea acestor produse biologice neutilizate.”

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și