Ministrul Sănătății susține că,în cazul proiectelor din PNRR, s-a lucrat într-un cerc foarte restrâns în afara Ministerului Sănătății, iar detaliile tehnice nu au fost prezentate. Alexandru Rafila atrage atenția că există în PNRR o agenție care se ocupă cu managementul resurselor umane și consultanța este de trei milioane de euro.
„Problema la Ministerul Sănătății exact asta a fost. În mod evident, este un program important în România și, ca să poți să-l implementezi, trebuie să ști ce conține acel program. Acest program a fost elaborat într-un cerc foarte restrâns, de o fostă secretară de stat, Andra Migiu, și încă 2-3 persoane. Oricum, s-a lucrat în afara Ministerului Sănătății, iar detaliile tehnice ale acestui program n-au fost niciodată prezentate. Noi am găsit foarte greu aceste detalii și nici nu am găsit persoane care să cunoască mai multe detalii”, a declarat Alexandru Rafila, joi, la România TV.
Ministrul spune că el nu a nominalizat în mod direct pe cineva, făcând referire la fostul ministru Cristian Ghinea, și subliniază că a semnalat Corpului de control al premierului această situație, pentru a fi clarificată.
„Eu nu am făcut nominalizări, nu am spus că este legal sau nu, doar că pentru noi a fost puțin frapantă această diferență între funcționarea unei agenții și nivelul consultanței care era prevăzută acolo. Ulterior, am văzut și care sunt domeniile în care era necesară consultanța. Cred că era nevoie de un audit al unui organism independent și din această cauză am solicitat Corpul de control al primului-ministru”, a precizat ministrul Sănătății.
Întrebat dacă este corectă informația potrivit căreia un consultant care lucrează două ore este plătit cu 700 de euro pentru a lucra în proiecte PNRR și cu 2.000 de euro pe zi un consultant care ajută și spitalele regionale, ministrul Sănătății a răspuns: „Da. Este vorba de o prevedere legată de suma zilnică plătită unui consultant conform standardelor Băncii Europene de Investiții. Diferența de la 700 de euro – la 2.000 de euro o plătește bugetul de stat”.
Alexandru Rafila a precizat că există o agenție care se ocupă cu managementul resurselor umane și consultanța este de trei milioane de euro.
„Din cele 25 de obiective de construcție, doar 3 sunt în responsabilitatea ANDIS. Restul sunt la Autoritățile de Dezvoltare Regională, și acolo discutăm de alți bani, în afara banilor din PNRR. Există o agenție care se ocupă cu managementul resurselor umane și consultanța este de trei milioane de euro”, a spus el.
Fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea susţine că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, „a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătăţii, ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului”.
„Ştire: cum vrea Rafila să scape de construcţia de spitale! Hai că am promis că vă spun de ce e Rafila atât de agitat. V-am spus ieri povestea ANDIS – agenţia pentru investiţii în sănătate. Ar trebui să înlocuiască două direcţii din minister care au ratat construcţia de spitale. Are fonduri din PNRR să funcţioneze, să ia oameni să facă treaba – ce numeşte PSD ”consultanţă”, că ei nu ştiu cu munca, când aud de bani, le fac ochii ca maimuţa la banane”, a scris Ghinea, joi, pe Facebook.
”Evident, directorimea din Ministerul Sănătăţii este isterizată. Se face ANDIS, se face un concurs de selecţie pentru manageri (da, e şi asta în PNRR). Suferă directorii că rămân fără fotoliu. Soluţia lor? Rafila a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătăţii, ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului. E absolut verificată informaţia, rog presa să îl întrebe”, a susţinut Cristian Ghinea.