VIDEO | Rafila: Există o agenție în PNRR care se ocupă cu managementul resurselor umane și consultanța este de trei milioane de euro

Publicat: 17/02/2022, 22:36
Actualizat: 18/02/2022, 14:17

Ministrul Sănătății susține că,în cazul proiectelor din PNRR, s-a lucrat într-un cerc foarte restrâns în afara Ministerului Sănătății, iar detaliile tehnice nu au fost prezentate. Alexandru Rafila atrage atenția că există în PNRR o agenție care se ocupă cu managementul resurselor umane și consultanța este de trei milioane de euro.

„Problema la Ministerul Sănătății exact asta a fost. În mod evident, este un program important în România și, ca să poți să-l implementezi, trebuie să ști ce conține acel program. Acest program a fost elaborat într-un cerc foarte restrâns, de o fostă secretară de stat, Andra Migiu, și încă 2-3 persoane. Oricum, s-a lucrat în afara Ministerului Sănătății, iar detaliile tehnice ale acestui program n-au fost niciodată prezentate. Noi am găsit foarte greu aceste detalii și nici nu am găsit persoane care să cunoască mai multe detalii”, a declarat Alexandru Rafila, joi, la România TV.

Ministrul spune că el nu a nominalizat în mod direct pe cineva, făcând referire la fostul ministru Cristian Ghinea, și subliniază că a semnalat Corpului de control al premierului această situație, pentru a fi clarificată.

„Eu nu am făcut nominalizări, nu am spus că este legal sau nu, doar că pentru noi a fost puțin frapantă această diferență între funcționarea unei agenții și nivelul consultanței care era prevăzută acolo. Ulterior, am văzut și care sunt domeniile în care era necesară consultanța. Cred că era nevoie de un audit al unui organism independent și din această cauză am solicitat Corpul de control al primului-ministru”, a precizat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă este corectă informația potrivit căreia un consultant care lucrează două ore este plătit cu 700 de euro pentru a lucra în proiecte PNRR și cu 2.000 de euro pe zi un consultant care ajută și spitalele regionale, ministrul Sănătății a răspuns: „Da. Este vorba de o prevedere legată de suma zilnică plătită unui consultant conform standardelor Băncii Europene de Investiții. Diferența de la 700 de euro – la 2.000 de euro o plătește bugetul de stat”.

Alexandru Rafila a precizat că există o agenție care se ocupă cu managementul resurselor umane și consultanța este de trei milioane de euro.

„Din cele 25 de obiective de construcție, doar 3 sunt în responsabilitatea ANDIS. Restul sunt la Autoritățile de Dezvoltare Regională, și acolo discutăm de alți bani, în afara banilor din PNRR. Există o agenție care se ocupă cu managementul resurselor umane și consultanța este de trei milioane de euro”, a spus el.

Fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea susţine că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, „a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătăţii, ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului”.

„Ştire: cum vrea Rafila să scape de construcţia de spitale! Hai că am promis că vă spun de ce e Rafila atât de agitat. V-am spus ieri povestea ANDIS – agenţia pentru investiţii în sănătate. Ar trebui să înlocuiască două direcţii din minister care au ratat construcţia de spitale. Are fonduri din PNRR să funcţioneze, să ia oameni să facă treaba – ce numeşte PSD ”consultanţă”, că ei nu ştiu cu munca, când aud de bani, le fac ochii ca maimuţa la banane”, a scris Ghinea, joi, pe Facebook.

”Evident, directorimea din Ministerul Sănătăţii este isterizată. Se face ANDIS, se face un concurs de selecţie pentru manageri (da, e şi asta în PNRR). Suferă directorii că rămân fără fotoliu. Soluţia lor? Rafila a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătăţii, ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului. E absolut verificată informaţia, rog presa să îl întrebe”, a susţinut Cristian Ghinea.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar