Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a participat joi la Timișoara la semnarea contractelor de finanțare prin PNRR pentru pentru infrastructura spitalicească nouă în județele Timiș și Arad.
Este vorba de contracte de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara, Spitalul Municipal „Dr.Teodor Andrei” Lugoj (construire spital și funcțiuni conexe) și construcția de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie, în Arad. Alexandru Rafila a anunțat că valoarea celor trei contracte se ridică la 2,5 miliarde de lei, din care jumătate pentru Institutul de Oncologie, iar restul pentru celelalte două obiective.
Ministrul Sănătății a mai semnat recent la Târgu Mureș contractul de finanțare din PNRR pentru patru noi unități sanitare din zona Transilvaniei.
Rafila a declarat joi, la Timişoara, că aceste investiţii în sănătate nu sunt făcute să mărească decalajele dintre diversele localităţi sau judeţe ale ţării ci trebuie făcute astfel încât aceste decalaje să fie reduse şi toţi cetăţenii să aibă acces la servicii de bună calitate.
”Există toată nevoia şi pe de altă parte toate resursele, nu numai de natură material, ci şi de natura resurselor umane înalt calificate care să poată să facă ca aceste trei obiective de investiţii, să se concretize”, a mai spus ministrul.
Rafila a precizat că astăzi se semnează contractele de finanţare, iar în spatele acestora sunt şi sumele integrale pentru finanţarea celor trei obiective. ”Nu sunt mici, sunt 2,5 miliarde pentru cele trei obiective, jumătate la Institutul Oncologic din Timişoara şi jumătate la celelalte două obiective”, a precizat el.
”Eu nu am dorinţa să rămân până la finalizarea acestor obiective care sigur că va dura câţiva ani. Vreau să ştiu că au început, dacă încep efectiv, cee ace înseamnă proiectare şi execuţie, cu siguranţă ele se vor finaliza”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Rafila a mai arătat că ”Banatul se găseşte într-o zonă de efervescenţă care are posibilitatea dar şi nevoia de astfel de investiţii”.
Ministrul a menţionat că ”din păcate, în acest PNRR, 22 de judeţe din această ţară au fost excluse”.
”Nu vreau să intru în motive de natură politică sau să cred că au fost motive de natură politică, cu toate că au fost motive de natură politică, însă chiar dacă eu reprezint un partid de stânga, PSD, în guvernul României, abordarea mea şi a a partidului este pragmatică, pentru că ne dăm seama că oamenii din această ţară au nevoie de servicii medicale de bună calitate şi nu cred că atunci când cineva este bolnav este interest de apartenenţa politică a medicilor, a celor din judeţeul respective, etc, au nevoie de servicii. Avem această detaşare, dar avem şi această responsabilitate”, a completat el.