VIDEO | Alexandru Rafila: „Schimbarea paradigmei în ceea ce privește medicina de familie este necesară. Un proiect consistent de 180 milioane de euro urmează să finanţeze dotarea a 3.000 de cabinete”
This browser does not support the video element.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, la Digi24, că, în prezent, este nevoie de investiţii în medicina de familie din România, care să-i atragă pe tineri să se îndrepte spre această ramură. În acest context, oficialul a precizat că, prin PNRR, vor fi dotate 3.000 de cabinete de medicină de familie din țara noastră.
Alexandru Rafila a afirmat că, deși are o relație bună cu medicii de familie din România, sistemul acesta de medicină din țara noastră nu mai funcţionează și este nevoie de o schimbare de strategie.
„Strategia legată de schimbarea paradigmei în ceea ce privește asistenţa medicală primară, adică de medicină de familie, este necesară. Medicul de familie trebuie să poată să integreze, cel puţin în localităţile mai mici, în comune, mai multe servicii decât cele medicale. Ne gândim la nişte centre medicale comunitare care să aducă alături de medicul de familie şi alte categorii de lucrători, medicali sau din zona socială, asistentul comunitar, mediatorul sanitar, moaşa. Trebuie să construim un astfel de sistem care funcţionează foarte bine în multe ţări, în ţările nordice, în Finlanda, funcţionează de mai bine de 100 de ani”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a precizat că o problemă în acest sens o reprezintă și îmbătrânirea personalului, vârsta medie a medicilor de familie fiind de 55 de ani.
„Este vorba şi despre îmbătrânirea personalului. Media de vârstă este 55 de ani, este o medie foarte ridicată. Ne pune într-o situaţie dificilă, nu acum neapărat, dar în următorii cinci ani. Sunt sute de localităţi în România care nu au medic de familie. Acest lucru se va accentua. În oraşe va fi mai puţin sesizabil, dar în alte locuri va fi evident sesizabil şi singurul răspuns este de schimbare a modului în care medicina de familie este percepută de tinerii medici, adică să dorească să facă medicină de familie, să le ofere o atractivitate din punct de vedere a confortului profesional şi, de ce nu, din punct de vedere al confortului material”, a declarat Alexandru Rafila.
De asemenea, oficialul a menționat că este nevoie şi de implicarea autorităţilor pentru a aduce noi medici în comunităţile mai mici.
„O să fie nevoie, mai ales în localităţile mai mici, mai puţin atractive din punct de vedere al vieţii în aceste localităţi, de implicarea autorităţilor locale care să facă eforturi să aducă medicii în aceste localităţi şi sigur, statul român care să creeze un cadru care să genereze acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.
În acest sens, Alexandru Rafila a anunțat că vor fi dotate 3.000 de cabinete de medicină de familie din România, cu ajutorul unui proiect de 180 de milioane de euro.
„Avem în PNRR, acum, în derulare şi deja am publicat ghidul aplicantului, un proiect consistent de 180 milioane de euro, care urmează să finanţeze dotarea a 3.000 de cabinete de medicină de familie. Aşa că putem să ajutăm o parte dintre medicii care au nevoie de dotări, să găsim un format oarecum standardizat al dotării necesare într-un cabinet de familie, pentru că medicina, acum, doar cu un tensiometru şi un stetoscop şi o masă de consultaţii, este, în mod evident, insuficientă”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a adăugat că este necesară și extinderea competenţelor medicilor de familie în ceea ce privește prescrierea de medicamente şi investigaţiile care ar putea fi făcute acolo, cu scopul de a diminua presiunea asupra spitalelor.