Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Angajații din învățământ au ieșit pentru a treia oară în stradă. „De 30 de ani, țara te vrea prost”

VIDEO | Angajații din învățământ au ieșit pentru a treia oară în stradă. „De 30 de ani, țara te vrea prost”

Profesorii și angajații din învățământ au protestat pentru a treia oară, în ultimele trei săptămâni, în fața Guvernului. Aceștia au continuat seria de mitinguri cu un marș până la Palatul Cotroceni și au scandat „Nu cedăm”.

În același timp, la Palatul Victoria au avut loc noi negocieri. Guvernul oferă voucherele propuse deja, dar care să fie acordate în fiecare an, în luna octombrie, până în 2027. În plus, aceștia au discutat și despre o creștere de salariu cu 45% de la începutul anului viitor.

Profesorii deplâng situația în care se află sistemul de învățământ.

„Situația este dezastruoasă. Nu a fost respectat nimic din ce am propus noi, dimpotrivă. Eu văd că se dau la o parte. Noi am cerut salarii decente, am vrea să respecte constituțional cei 6% din PIB. Aș vrea să văd pe cineva că vine aici între noi și sperăm… că nu știu ce să mai fac. Ne tratează cu indiferență. Eu am venit aici ca să apăr viitorul tinerei generații și sper că o să reușesc. Sper ca părinții să înțeleagă situația în care suntem și să fie alături de noi”, spune Gabriela, profesor de fizică.

Mesajele de pe pancartele protestatarilor

„Parcă suntem într-o țară a surzilor, a munților”

Adina Spârleanu este învățătoare de aproximativ 20 de ani. Aceasta spune că atenția politicienilor trebuie să se îndrepte către educație.

„Văd că nimeni nu are reacție. Cei de la guvernare nu înțeleg că deja ochii lor trebuie să se îndrepte spre educație. Nu este vorba numai de salarizare, ci și de demnitatea pe care o merităm și de efortul pe care trebuie să-l facă toată lumea pentru ca educația să devină prioritate națională. Gândiți-vă la generațiile care au venit acum din pandemie și prin ce situație au trecut. Iată încă o altă situație. Nimeni nu vede. Parcă suntem într-o țară a surzilor, a munților. Ce să spun? Este marșul demnității. Nu vrem altceva. Toată lumea trebuie să înțeleagă că nu este un marș al salariilor, ci un marș al demnității, al demnității de români. Românii să se trezească, să înțeleagă că trebuie să ne iubim țara, trebuie să iubim tot ce avem. Suntem o țară frumoasă și bogată. Copiii vor da examenele mai devreme sau mai târziu. Nu pierd nimic”, a fost de părere învățătoarea.

„Dacă amânăm examenele naționale cu o săptămână sau două nu se face gaură în cer”

Directorul unui liceu din București spune că guvernanții nu înțeleg problemele, iar, în condițiile acestea, nici amânarea examenelor nu-l va opri din protestat.

„Din păcate, guvernanții nu înțeleg problemele din educație. Ei nu înțeleg faptul că sistemul este subfinanțat, nu înțeleg nici măcar faptul că noi nu venim aici din plăcere. Venim pur simplu pentru că ne-a ajuns cuțitul la os. Salariile sunt foarte mici. Debutanții au un salariu de mizerie. E o situație paradoxală în învățământ. Un director, spre exemplu, are un salariu cu trei milioane mai mic decât un învățător cu studii superioare. Sunt niște oameni incompetenți care, din păcate, se perpetuează prin ministere. Ar trebui ca clasa politică să fie resetată și să se gândească foarte bine că viitorul unei națiuni depinde foarte mult de cum este instruită.

De 30 de ani, țara te vrea prost. Dacă societatea ar fi educată, în vârful piramidei ar ajunge oameni care, să zic așa, ar ști ce trebuie făcut pentru țară. Din păcate, avem multe, multe exemple care nu fac cinste acestei țări. Eu cred că părinții trebuie să înțeleagă și să fie solidari cu noi, pentru că au tot interesul ca viitorul copiilor lor să fie asigurat de niște profesori care să fie devotați meseriei, care să vină din vocație și care să fie bine plătiți, să își dea toată silința pentru educația copiilor dumnealor. Dacă amânăm examenele naționale cu o săptămână sau două nu se face gaură în cer”, a spus directorul adjunct al liceulului „Marin Preda” din București.

Unii profesori au crezut că această grevă nu va ține mai mult de o săptămână.

„Am impresia că nu au încercat să găsească soluții. Dimpotrivă, am fost ținuți departe de copii. Noi ne-am gândit că într-o săptămână ne vor asculta și vom putea reveni la clasă. Din păcate, nu ni s-a dat nimic. Ni s-au dat vouchere, ni s-au dat ochelari și au aruncat în spatele nostru un val de umiliri. Noi sperăm la mai bine. Eu sunt aici atât în calitate de cadru didactic, cât și de părinte. Sunt împreună cu cei doi copii ai mei. Sunt supărați părinții și pe bună dreptate. Și eu, ca părinte, sunt supărată că nu se pune accent pe educație. Pentru copiii noștri nu sunt fonduri niciodată”, a afirmat Daniela, învățătoare.

De la protest nu au lipsit nici vânzătorii de ocazie. O vuvuzelă costa între 10 și 15 lei.

Vânzătorii de ocazie oferă vuvuzele protestatarilor cu 10-15 lei

CITEȘTE ȘI:

DOCUMENT. Probele orale de la Bacalaureat și Evaluarea națională de la clasa a VI-a nu se mai organizează în acest an – proiect OUG

Guvernul, nouă PROPUNERE pentru profesori. Hancescu: „Singurul lucru pe care poate să îl facă este să acorde în loc de 40%, cât a promis inițial, 45%”

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele