Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Apa caldă, un lux. Drama bucureștenilor

VIDEO | Apa caldă, un lux. Drama bucureștenilor

În București, puțin peste 10% din rețeaua principală de termoficare este modernizată, iar pierderile sunt mari. În 2021, primăria Capitalei a reușit să schimbe doar 20 de kilometri din rețeaua primară de termoficare. În acest an, ar trebui să se schimbe peste 30 kilometri de conductă din rețeaua primară. În timp ce oamenii rezistă de ani buni fără apă caldă, se lucrează pe anumite porțiuni, însă încet și în condiții grele.

„E terminată țeava și nu de-asupra, jos unde au stat. Aici, galeria a fost bună. Nu a intrat apă. În unele sunt… când ridici trapele astea este numai apă. Ti-e frică să te uiți. E dezastru! Decât să vii pe aici, mai bine…
Trebuie făcut! O dată ce le faci pe astea, 30 de ani nu mai ai treabă. Țin mai mult. Dacă au ținut astea și nu sunt izolate. Astea nu mai au pierderi de căldură”, a spus un muncitor.

Bucureștenii plătesc apa caldă și o primesc rece. Doamna Maria se confruntă cu această problemă de ani buni. Când are apă caldă, deja e sărbătoare.

„Nu am apă caldă. În luna august cred că 5 zile am avut apă caldă. Mergeam la nepoți să facem duș. Încălzim apă. Foarte greu să cari oalele până la baie. Să te speli pe cap, mai ales. Foarte greu. Foarte greu. Credeți că se va rezlva situația? Nu. Sunt convinsă că nu se va rezolva. Sunt convinsă. Nu pot să mă aștept la ceva mai bun. Ceea ce ne spune nouă primarul ăsta al Capitalei. Ce să vă spun? Dacă el stă și are centrală la vilă sau unde stă…îi e foarte ușor să ne spună nouă că 18 grade sunt suficiente. Nu prea este suficient, da? Să stea și el în locul nostru la bloc și să vadă cum este să stai la 18 grade când afară sunt minus cincisprezece grade. Nu e plăcut. Nu e plăcut și nu ne așteptăm la ceva bun. Când te uiți la lista de întreținere. Nouă nu ne-a pus lista de întreținere pe august. Abia aștept să văd. Cât e apa caldă pentru că nu am avut apă caldă în luna august. Vă spun, sincer, nu știu dacă am avut 5 zile, adică o săptămână”, a povestit doamna Maria.

Din păcate, oamenii s-au obișnuit cu neajunsurile și nu mai au speranțe că se va rezolva prea curând această problemă. Și drama continuă…

„Se agravează. Nu știu iarna ce se va întâmpla. Ține în mare parte de primărie, dar ținând cont de viteza cu care se rezolvă lucrurile nu sunt prea optimist. Prin vot cred că se poate schimba ceva. În general vorbind. La nivel local, în general prin vot. Este foarte ușor măsurabil”, spune un bucureștean.

„Ba se strică, ba nu știu ce face. Vara nu poate lucra că e prea cald. Vine iarna și îi ia pe ăștia cum îi ia. Ce să vă mai zic? Merge pe dos tot”, a spus un alt bucureștean.

„Listele alea cu sute de blocuri. Incredibil. În contradicție totală cu principiile și obligațiile legii serviciului respectiv care stabilește printre alte lucruri cum sunt parametri și continuitatea serviciului. Este esența unui serviciu public. Ar trebui o coordonare la nivel, o subcoordonare a Primărie Capitalei și a sectoarelor împreună. Trebuie să lucreze în echipă, indiferent de partid. Indiferent de minister de culoare politică să se acorde prioritate acestui serviciu public. În contextul energiei, costului energiei, să crezi că te poți încălzi electric sau cu gaz natural, lasă că nu avem soluția tehnică, deci nu ar fi pentru toți bucureștenii… e o naivitate”, a afirmat Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat.

Aproape în fiecare zi pe rețelele de socializare sau pur si simplu în mesajele pe care le primesc cetățenii în mod direct se anunță lucrări. În consecință va lipsi și apa caldă, deși deja lipsește.

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele