VIDEO | Apariție surprinzătoare în Parlament a lui Marcel Ciolacu/ Cum s-a afișat premierul la o zi după scandalul dintre Simion și Simonis

Publicat: 28 11. 2023, 12:37
Actualizat: 28 11. 2023, 17:54

Premierul Marcel Ciolacu și mai mulți parlamentari social-democrați s-au afișat la parlament îmbrăcați în bluze pe care este imprimat mesajul „STOP violenței împotriva femeilor”, alături de numărul de telefon unde victimele violenței domestice pot cere ajutor – 0800500333.

Ziua de luni a fost marcată la Parlament de scandalul izbucnit între George Simion, liderul AUR și președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD). Marți, dintr-o pură coincidență, premierul Marcel Ciolacu a ieșit din biroul lui Alfred Simonis și a purtat în plenul Camerei Deputaților un hanorac cu un mesaj împotriva violenței asupra femeilor. (detalii AICI)

Mesajul este parte a campaniei „STOP violenței împotriva femeilor”, menită să crească gradul de conștientizare asupra pericolului unui astfel de fenomen.

Sursa/ Gândul

Potrivit surselor Gândul, prim-ministrul și liderul social-democraților i-a spus lui Alfred Simonis ca nu trebuia sa aibă loc acest schimb de replici, deoarece „este afectată imagina sa și a partidului”.

Marcel Ciolacu trebuia să participe la campanie, alături de colegii social-democrați în holul Parlamentului, după ședința plenului Camerei Deputaților, însă deși prezența acestuia era anunțată, la eveniment au luat cuvântul doar Natalia Intotero și Gabriela Firea.

Sursa/ Gândul

Ciolacu: La fiecare 12 minute, o persoană este victimă a violenței domestice

Potrivit primului ministru, 66% dintre actele de violență sesizate sunt îndreptate împotriva femeilor, iar 80% dintre copii abuzați sexual sunt fete.

„Pentru a veni în sprijinul victimelor am decis demararea campaniei STOP violenței împotriva femeilor! Nicio persoană abuzată nu trebuie să treacă singură prin această traumă, ci poate fi îndrumată, consiliată, sprijinită, sunând la telverde 0800 500 333”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

PSD precizează că orice persoană victimă a violenței domestice are următoarele drepturi:

  • la protecție specială, adecvată situației și nevoilor sale;
  • la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare socială, precum și la asistență medicală și juridică gratuită, în condițiile legii;
  • la respectarea personalității, demnității și a vieții sale private;
  • la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale.

Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei asupra femeilor – 25 noiembrie

Pe 25 noiembrie este marcată Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei asupra femeilor. În acest context, deputatul liberal Florica Cherecheş a transmis că „în România, violenţa domestică este şi în prezent o problemă gravă, acutizată de pandemie şi de perioada de izolare la domiciliu, factori care au condus la escaladarea acestui flagel”.

Potrivit acesteia, în primele 9 luni ale lui 2023 au fost raportate un număr de 34.798 de persoane care au reclamat că sunt victimele violenței domestice și au fost emise 3031 de ordine de protecție judecătorești, cu 40% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Mai multe detalii despre campania „STOP violenței împotriva femeilor” pot fi consultate – AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO Marcel Ciolacu, după întrevederea cu Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme: România, locul 4 în UE la absorbția fondurilor

Pensii, salarii și alegeri. Cum se împarte bugetul de stat în anul 2024?