VIDEO | Bacalaureat 2023. Subiectele la matematică și istorie au fost pe placul candidaților, care se gândesc deja la facultate. ”Neașteptat de ușor”

Publicat: 27/06/2023, 19:23

Încărcați cu emoții mari, absolvenții de liceu au susținut, marți, a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat. În funcție de specializarea pe care au urmat-o, candidații la Bacalaureat și-au testat cunoștințele la istorie sau la matematică, cele două materii de la proba obligatorie a profilului. Dacă în prima zi, cerințele de la proba de Limba și literatura română le-au dat bătăi de cap, la testele de marți, cei mai mulți candidați au spus că sunt mulțumiți de subiectele primite.

Absolvenții de liceu au ieșit destul de relaxați din sălile de examen de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din Capitală, unul dintre centrele unde s-a desfășurat examenul de Bacalaureat 2023.

„Am avut matematică și a fost foarte ușor. Adică majoritatea exercițiilor erau cu «demonstrați că» și am «demonstrat totul că». Nu știu de ce s-au trezit să dea așa de ușor. La subiectul doi, ne așteptam toți să fie polinoame și, când colo, a fost o lege de compoziție mai ușoară decât la simulare, în rest, a fost bine”, a spus unul dintre absolvenți, care a terminat liceul la profilul real.

Întrebat ce notă se așteaptă să obțină, adolescentul a spus: „Peste 9.50. M-am pregătit pe parcursul întregului an și chiar și un pic de dinainte. Mai departe m-aș duce în Franța, să fac inginerie în energetică”.

Și o altă candidată la examenul de Bacalaureat susține că „a fost foarte bine” la proba de matematică: „Eu sunt pe tehnologic și au fost subiectele foarte ușoare. Eu zic că peste 9 este posibil. La tehnologic este foarte ușor, pentru că este o matematică mai de bază, nu ca la mate-info, și am avut noroc că au fost subiecte foarte ușoare, în afară de subiectul trei, care a fost un pic mai complicat, dar a fost foarte bine”.

„Sincer, m-am apucat de meditații la începutul clasei a XII-a, dar cu adevărat de învățat m-am apucat cu două luni înainte de Bacalaureat și a fost foarte bine, totuși, chiar a fost reușit. Mai departe, vreau să merg la Facultatea de Construcții”, a mai spus adolescenta.

De aceeași părere a fost și un alt elev care a susținut examenul la matematică, despre care spune că a fost „foarte OK”. „Legea de compoziție a fost mai grea, dar a fost OK, n-a fost rău. Mă aștept să iau undeva pe la 9.80, ceva de genul”.

Întrebat cu cât timp înainte s-a pregătit pentru acest examen, elevul a spus: „Tot anul. Pe la final, mai puțin, dar tot anul. Mai departe vreau la Business, la BISM (Bucharest International School of Management  – n.r.), este o facultate privată”.

„A fost foarte OK la matematică. Subiectul trei, exercițiul unu a fost greu. Mă aștept să iau 8”, a spus un alt candidat la examenul de Bacalaureat, menționând că s-a pregătit cu „o lună – o lună jumătate” înainte de examen și nu are idee ce vrea să facă mai departe.

„Mi-a plăcut istoria, a fost una dintre materiile mele favorite”

„Neașteptat de ușor” a fost și examenul la istorie, după cum susține o absolventă de liceu: „A fost foarte OK, a picat stalinismul. M-am descurcat destul de bine, zic eu, și chiar aștept o notă mare, între 8 și 9. Depinde de barem, momentan, nu știu clar cum m-am descurcat. Chiar aștept o notă bună”.

„M-am pregătit cu o lună înainte și am studiat de-a lungul anilor foarte mult. Chiar mi-a plăcut istoria, a fost una dintre materiile mele favorite. Mai departe, îmi doresc să urmez Jurnalismul. Chiar îmi doresc să ajung la Jurnalism și îmi este puțin frică de admitere, dar sper că o să trec cu bine peste pasul ăsta”, a adăugat tânăra.

„A fost OK la istorie, a picat ce mă așteptam să pice, ce speram să pice, de fapt. Cam două luni m-am pregătit pentru examen – adică să învăț pe bune, că, așa, practic, tot liceul m-am pregătit. Mă aștept să iau între 8.50 și 9, pe acolo”, a spus un alt candidat la Bacalaureat, precizând că își dorește să intre la Facultatea de Teatru, din cadrul UNATC.

Un alt absolvent de clasa a XII-a care vrea să dea „la UNATC, la actorie” și a susținut proba scrisă la istorie spune că a fost „foarte bine” la examen.

„Eu sunt foarte familiar cu materia, am lucrat foarte mult, am un teanc de variante acasă pe care le-am făcut și nu pot să spun că a fost chiar greu. Ce să zic că mi-a dat bătăi de cap a fost o liniuță de la subiectul trei, în care îți cerea să prezinți implicarea României în relațiile internaționale din cadrul Războiului Rece și am avut niște lipsuri acolo, dar am compensat, pentru că am spus mai multe acțiuni”, a menționat elevul.

Întrebat cu cât timp înainte s-a pregătit pentru examen, tânărul a răspuns: „Depinde ce înseamnă pregătit, pentru că eu nu pot să tocesc, eu nu învăț, eu învăț făcând. Să zic că din octombrie-noiembrie am început să fac meditații și am început să fac variante, pentru că nu pot să tocesc. La istorie mă aștept să iau 10, iar media generală sper să fie peste 8.50 – 9”.

„A fost bine la examen, cum să fie? M-am descurcat. A picat comunismul, toate alea. Cel mai greu mi s-a părut exercițiul șapte – nu mai știu, m-a pus să descriu relațiile internaționale la care au participat românii în secolele XVII-XVIII. Nu știu dacă l-am făcut bine”, a spus un alt candidat la Bacalaureat.

În ceea ce privește nota pe care speră să o obțină, acesta a spus: „Nouă, să zic, pe acolo. M-am pregătit cu două luni înainte de examen. În simulare am luat trei, adică eu zic că e bine. Mai departe vreau la UNEFS (Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport – n.r.).”

„Mulțumesc Ministerului că a dat aceste subiecte, pentru că eu fix asta învățasem”

„Să știți că a fost foarte ușor la istorie. Mi-am făcut schema în primele minute și totul a mers lejer. A dat comunism la subiectul trei și a dat texte din Unire, cu Convenția de la Paris – Mica Unire, nu cea mare – și a fost foarte lejer. Adică vreau să mulțumesc Ministerului că a dat aceste subiecte, pentru că eu fix asta învățasem”, a spus entuziasmat un alt absolvent de liceu.

„Eu sper să iau 10, că la română n-am fost atât de pregătit, fix ca să iau 10 la istorie. Eu am intrat deja la facultate în afară, la RUFA, la Film. Este o facultate din Roma și îmi trebuie doar 6, doar să trec. Și am zis că așa, ca o motivație personală, vreau să iau și la istorie, și cred că e posibil. M-am pregătit încă din noiembrie. De atunci, învăț la zi tot și în ultima lună doar am repetat”, a mai spus adolescentul.

„Consider că a dat destul de OK la istorie, comparativ cu simularea. Nu știu, ori m-am pregătit eu chiar foarte bine și mi-a picat pe subiect, ori chiar a fost ușor. O să mă consult și cu profesorul de meditații. La subiectul unu, la exercițiile cinci și șase, nu știu dacă am scris neapărat corect. Dar, oricum, nota mea pornește de la nouă”, a spus o candidată care a terminat liceul la un profil umanist.

„Sinceră să fiu, după simulări am început să mă pregătesc. Nota nu a fost chiar cea dorită și am început pregătirea mai serios, dar în rest, normal, ca orice elev, de la începutul anului. Vreau la Arhitectură, am intrat deja la Facultatea de Arhitectură în străinătate, în Spania, în orașul Barcelona. Chiar dacă nu mă ajută așa mult istorie României, totuși este cultură generală și cred că e bine să știm cu toții”, a adăugat adolescenta.

„Am făcut și meditații, dar cred că fiecare liceu, nu doar «Coșbuc», acordă niște ore suplimentare pentru elevi, pentru pregătire. Noi am participat și la aceste ore, dar mai mult consider că a fost din ambele părți pregătirea mea”, a conchis absolventa de liceu.

Miercuri, 28 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Absolvenții de liceu pot opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una dintre cele zece discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, sociologie și psihologie.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Bacalaureat 2023. Proba scrisă la română le-a dat bătăi de cap elevilor: „A fost greu. Cu ajutorul lui Dumnezeu, poate scot și eu un 5”

BAC 2023 | Subiectele de la istorie, de astăzi. Ce a dat mari bătăi de cap elevilor

BAC 2023 | Avem subiectele de la matematică. Exercițiul care i-a pus în dificultate pe elevi

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri