VIDEO | Bogdan Aurescu: „Nu există, în acest moment, din punct de vedere militar, vreo schimbare în ceea ce privește postura nucleară a Federației Ruse cu privire la intenția de utilizare practică a acestor arme nucleare”
This browser does not support the video element.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, joi, la Digi24, despre amenințarea cu armele nucleare, în contextul în care președintele Vladimir Putin va semna mâine tratatele de anexare a celor patru teritorii ucrainene la Rusia. Oficialul a precizat că, în acest moment, nu există vreo schimbare în ceea ce privește postura nucleară a Federației Ruse cu privire la intenția de utilizare a armelor nucleare.
„Armele nucleare au mai fost menționate de președintele Putin și de conducerea Federației Ruse la începutul războiului din Ucraina. Acum avem de a face cu o reiterare a acestor amenințări, în contextul actual al acestor referendumuri de anexare. Folosirea forței și amenințarea cu folosirea forței nucleare, deci cu arme de distrugere în masă, sunt, de asemenea, profund ilegale în dreptul internațional.
Nu pot să fie acceptate de către comunitatea internațională și, au fost, de asemenea, condamnate foarte ferm de către toți reprezentanții sau liderii comunității internaționale care susțin această ordine globală bazată pe reguli. A fost cazul și la Adunarea Generală care s-a desfășurat săptămâna trecută, la segmentul de nivel înalt al Adunării Generale, și cu siguranță acest lucru este valabil și în continuare”, a explicat Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu a afirmat că „nu putem să ne lăsăm pradă fricii sau temerii în fața unor astfel de amenințări”.
„Nu există, în acest moment, din punct de vedere militar, vreo schimbare în ceea ce privește postura nucleară a Federației Ruse cu privire la potențiala utilizare a acestor arme sau la intenția de utilizare practică a acestor arme nucleare. Prin urmare, continuăm să monitorizăm foarte atent aceste evoluții și sperăm că nu va fi cazul să fie utilizate armele nucleare în războiul din Ucraina”, a afirmat Bogdan Aurescu.
Întrebat care va fi reacția Occidentului dacă președintele Vladimir Putin va folosi armele nucleare, ministrul Afacerilor Externe a precizat că „trebuie să plecăm de la o premiză foarte clară, care este cunoscută de toată lumea”.
„România este stat membru al Alianței Nord-Atlantice. În această calitate, beneficiază de cele mai înalte garanții de securitate, care au care au existat vreodată pentru societatea românească și pentru statul român. Din punctul ăsta de vedere, nu trebuie să avem niciun fel de teamă că siguranța sau securitatea cetățenilor români este pusă în pericol, mai mult decât era pusă în pericol până acum, în mod indirect, de agravarea situației de securitate din jurul nostru.
La segmentul de nivel înalt al Adunării Generale ONU de săptămâna trecută – care este, până la urmă, cel mai important moment de diplomație multilaterală din cadrul unui an diplomatic – a fost foarte clar că Federația Rusă este izolată.
A fost un moment important pentru a fi cât se poate de evident prin acțiunile, prin demersurile făcute, prin evenimentele care au fost organizate, care s-au concentrat, în foarte mare măsură, pe consecințele războiului din Ucraina. A fost foarte clar că Federația Rusă este tot mai izolată la nivel internațional”, a menționat Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu a explicat că măsurile anunțate săptămâna trecută de Vladimir Putin „arată o anumite situație disperată în Federația Rusă și o anumită conștientizare a eșecului”.
„Măsurile acestea care au fost anunțate de către președintele Putin, săptămâna trecută – această mobilizare, respectiv susținere a acestor referendum-uri, aceste amenințări pe care le-a proferat și care nu sunt noi – arată o anumite situație disperată în Federația Rusă și o anumită conștientizare a eșecului pe care Federația Rusă l-a suferit în derularea conform planului inițial în Ucraina. Prin urmare, trebuie să privim lucrurile în ansamblul lor și nu trebuie, în niciun caz, să intrăm în panică”, a precizat Bogdan Aurescu.