VIDEO| Captură record de heroină în Portul Constanța. Anchetatorii DIICOT au descoperit un transport în valoare de peste 45 de milioane de euro

Publicat: 20 05. 2021, 17:54
Actualizat: 20 05. 2021, 19:10
Anchetatorii DIICOT au reușit o captură istorică de heroină, în Portul Constanța

Aproape o tonă și jumătate de heroină provenită din Iran a fost descoperită de polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, în portul Constanța, urma unei acțiuni coordonate de procurorii DIICOT – Structura Centrală și cu sprijinul reprezentanților DEA de la Ambasada SUA în România, Europol și Eurojust. Pentru destructurarea grupării infracționale care ar fi traficat drogurile, au fost efectuate percheziții în România și alte două țări din vestul Europei.

Acțiunea a primit numele de cod Hybrid și a demarat, miercuri dimineață, cu cinci percheziții domiciliare la adrese din două state vest europene, iar joi, la prima oră, anchetatorii din România au descins la alte trei adrese.

Potrivit Poliției Române, ancheta a fost inițiată de Serviciul Antidrog al DCCO, s-au derulat acțiuni operative în state membre UE (Ungaria, Germania, Franța etc.) și în România.

Activitățile s-au desfășurat pentru destructurarea unei grupări infracționale organizate implicate în traficul de droguri și au presupus un efort conjugat și sincronizat la nivelul statelor membre care au participat la derularea operațiunii.

Drogurile erau destinate pieței din vestul Europei

În cadrul acestei operațiuni, la data de 10 mai 2021, s-a reușit efectuarea unei capturi istorice de heroină, în România, respectiv 1.452 de kilograme, în Portul Constanța, care ar fi fost transportate, pe ruta Iran-România, disimulate în 2 containere cu materiale de construcție, cu destinația finală vestul Europei. Valoarea drogurilor este de 45.000.000 de euro, fiind a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani.

Liderul grupului ar fi stabilit o infrastructură de transport și comerț sofisticată și complexă, pentru a facilita transportul unor cantități mari de droguri, de la unitățile de producție, la cele de distribuție din Europa.

El ar fi controlat un număr mare de companii, depozite și camioane, în mai multe țări din UE și ar fi organizat un flux de mai multe tipuri de bunuri legale, pentru a ascunde traficul de droguri.

Conform anchetatorilor, marfa legală ar fi fost folosită pentru a ascunde drogurile sau pentru a justifica deplasarea camioanelor între facilitățile sale, toate aceste acțiuni fiind menite să inducă în eroare autoritățile și să îngreuneze orice potențială investigație.

În cadrul acțiunii, a fost implicat operațional Europol și Eurojust. Activitățile au fost sprijinite de atașatul de afaceri interne al MAI la Europol. Europol a detașat, pe parcursul operațiunii, un analist senior în România, iar, din România, se află în misiune, în vestul Europei, trei ofițeri de poliție, pentru a facilita comunicarea între statele implicate și coordonarea operațiunii.

„Putem vorbi de o captură record de droguri realizată de autoritățile române. În cursul lunii mai, procurorii DIICOT, structura centrală, împreună cu lucrătorii de Poliție judiciară de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, au capturat cantitatea de 1.452 kilograme de heroină, droguri introduse în România de o grupare infracțională constituită din cetățeni români și străini”, a declarat Oana Pâțu, procuror șef adjunct al DIICOT, într-o declarație de presă susținută la sediul instituției. „Drogurile, cu o înaltă puritate, au o valoare de comercializare pe piața neagră de peste 45 de milioane de euro și au fost transportate în containere care au ajuns în Portul Constanța”, a declarat Oana Pâțu, procuror șef adjunct al DIICOT.