Craiovenii pot conduce, de miercuri, 14 septembrie, karturi construite de cinci studenți ai Universității din Craiova. Tinerii au accesat un proiect în valoare de 50.000 de euro, finanțat de o organizație nonguvernamentală a universității. Au cumpărat componentele, au configurat softul special conceput și au reușit să asambleze 15 karturi electrice care au fost puse pe pista Velodromului din Parcul “Nicolae Romanescu”.
“Noi, din luna mai, am început să ne apucăm de ele fizic, să le asamblăm, să le vopsim, iar în septembrie am dat drumul. Am participat ca voluntari studenți de la mai multe facultăți. Mie mi s-a părut o experiență frumoasă, fiind implicată în voluntariat din primul an de facultate. Cunoștințele mele sunt mai bogate acum. Nu știm încă dacă vom avea vreun avantaj real, dar contează foarte mult ca și practică în facultate, deși nu știm oficial dacă va conta la note, deși am vrea”, a spus o studentă implicată în proiect.
Tot de miercuri, au fost inaugurate și primele circuite realizate în Craiova și dedicate monoposturilor. Pe pista de karting se poate circula cu o viteză de până la 40 de kilometri la oră.
“Noi am venit cu carturile, cele 15 carturi, Primăria Craiova a venit cu infrastructura, și anume reabilitarea acestui velodrom. Noi credem că va fi un punct de atracție al Municipiului Craiova și al acestui parc monumental. Noi avem semnale foarte bune, deja foarte mulți au întrebat și vor să intre pe această pistă să piloteze carturile realizate de studenți. Craiova nu avea așa ceva”, a precizat prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova.
Pentru o plimbare cu cartul de 5 minute, elevii și studenții plătesc 10 lei, iar pentru adulți tariful este de 50 de lei. Pentru categoria Race tariful este de 100 de lei, iar pentru Drift este de 150 de lei pentru același interval de timp.
“Studenții au făcut acest lucru, ceea ce este extraordinar. Le-am testat și eu, ieri, împreună cu toți copiii care au fost în parcul Romanescu și au vrut să vină pe Velodrom și le-au testat gratuit. Le-a plăcut extraordinar de mult. Este o senzație foarte plăcută când vezi bucuria copiilor când în sfârșit pot să beneficieze de un astfel de serviciu. Așadar, ne bucurăm că nici de data aceasta nu facem acest lucru pentru profit. Am pus prețuri chiar modice pentru copii. Chiar dacă în general prețurile pentru karting sunt foarte mari în toată țara, noi nu ne-am gândit la profit când vine vorba de copii”, a declarant Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.
Studenții vor continua proiectul și vor construi alte 15 karturi.