Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Cât costă școala de șoferi în 2023 și ce trebuie să știe cei care vor permis auto. Sfaturile unui fost polițist care acum este instructor

VIDEO | Cât costă școala de șoferi în 2023 și ce trebuie să știe cei care vor permis auto. Sfaturile unui fost polițist care acum este instructor

Prețurile practicate de școlile de șoferi din toată țara au crescut simțitor în ultimii ani, astfel că cei care vor să obțină permisul de conducere în 2023 trebuie să aloce cu aproximativ 30-40% mai mulți bani decât anul trecut și aproape dublu față de 2020.

Dacă în anii trecuți, cei care urmau cursurile unei școli de șoferi scoteau din buzunar, în general, între 1.000 și 2.000 de lei pentru orele de conducere practică și cele de legislație rutieră, anul acesta, prețurile s-au dublat în unele cazuri. Astfel, școala de șoferi costă în 2023 chiar și 2.500 de lei, sumă care poate crește simțitor în cazul celor nevoiți să ia ore suplimentare de conducere.

”Prețurile variază de la școală la școală, între 1.700 și 2.500 de lei, în funcție de mașinile pe care le au în dotare, dacă au cutie de viteze manuală sau automată. Aici intră partea teoretică și practică a conducerii. Este o creștere importantă față de anul trecut, când variau între 1.300 de lei și 2.200 de lei”, a explicat instructorul auto Marian Croitoru, pentru Gândul.

Cauzele care au dus la această creștere accelerată a tarifului școlilor de șoferi sunt, printre altele, inflația, prețul carburantului și al manoperei practicate de service-urile auto sau majorările taxelor și impozitelor. În plus, cursanții trebuie să mai achite și fișa medicală, în medie între 150 și 200 de lei, alți aproximativ 100 de lei pentru examenul psihologic și taxa de permis, de aproape 90 de lei, pentru a susține examenul. Așadar, cu totul, școala de șoferi ajunge să coste, în medie, între 2.000 și 3.000 de lei.

”Înainte de a se apuca de școala de șoferi, zic eu, cu toții ar trebui să reflecteze, să se gândească foarte mult la pasul pe care trebuie să-l urmeze. Pentru că este un proces de durată în care trebuie timp, trebuie să aloci multă răbdare și să te focusezi. Școala de șoferi, zic eu că trebuie să o abordezi sub forma a trei paliere. O dată, să învățăm baza legală, al doilea palier, trebuie să facem chestionarele, să știm cum să le rezolvăm și al treilea palier de lucru, să urmăm această practică auto pentru a căpăta abilitățile necesare pentru a conduce și a fi în măsură să susținem și să fim admiși pentru a obține permisul de conducere”, spune instructorul auto Marian Croitoru.

Cei care nu reușesc să promoveze examenul practic sunt obligați ca înainte de următoarea încercare să mai facă încă trei ședințe de conducere. Pentru fiecare oră suplimentară, costul variază, în funcție de instructor, între 150 și 250 de lei, ceea ce înseamnă o altă cheltuială de cel puțin 500 de lei.

Cu fiecare examen “picat”, aceste costuri se adună și unii cursanți ajung să scoată din buzunar sume impresionante.

”Eu am început de mai mult timp, am un examen teoretic și două examene practice “picate”. Nu am fost atent, e și vârsta, mă mișc mai greu, reflexele sunt altfel la vârsta mea, dar perseverăm. Pe mine m-a costat până acum în jur de 5.000 de lei școala de șoferi, cu taxe și tot”, ne-a spus Sorin, care la cei peste 50 de ani ai săi este decis să obțină carnetul auto.

A ajuns la acest cost pentru că îi este un pic mai greu să deprindă o serie de abilități și a fost nevoit să facă mult mai multe ore suplimentare decât stabilește legea. Trebuie să se obișnuiască în primul rând cu traficul aglomerat și apoi să aibă o viteză de reacție la diverse situații mult mai mare.

”Legiuitorul a stabilit 30 de ore de ședință practică. Nu pot să spun eu că este mult sau este puțin, însă unul dintre factori care contribuie la acumularea acestor abilități este vârstă. Cred că este factorul principal. Între 18 și 30 de ani, altfel se prind abilitățile, în comparație cu cineva mult mai în vârstă. Trebuie să exersezi mai mult, asta înseamnă că trebuie să îți iei mai multe ore de conducere. O asociație a conducătorilor din Franța a stabilit că cei peste 35 de ani ar trebui să facă un număr de ședințe de conducere egal cu vârsta lor, plus încă zece ședințe”, a mai spus instructorul Marian Croitoru, care îl pregătește în prezent pe Sorin pentru un nou examen practic de conducere.

După aproape 20 de ani petrecuți în structurile Ministerului de Interne, Marian Croitoru s-a pensionat și a decis să-i ajute pe cei care vor să obțină permisul de conducere. A obținut atestatul de instructor auto și profesor de legislație, iar acum are zeci de elevi din Ploiești și din localitățile din apropiere pe care-i învață să manevreze un autoturism și să deprindă o serie de cunoștințe și abilități pentru a promova examenul auto.

Cât durează școala de șoferi

În general, spune Marian Croitoru, durează cel puțin 4-6 luni din momentul în care un cursant se înscrie la școala de șoferi până reușește să obțină permisul auto. Dar asta într-un caz ideal, în care cursantul promovează din prima atât examenul teoretic, cât și pe cel practic.

”Înainte de a da examen, elevul trebuie să parcurgă 30 de ore de conducere și 24 de ore de partea teoretică. Elevul trebuie să parcurgă școala de șoferi timp de patru săptămâni, în care se include și partea teoretică. După care, în cel mai fericit caz, a luat examenul teoretic, va mai fi o perioadă până când va susține orașul. Pot fi două-trei săptămâni, în funcție de cum îl alege calculatorul”, explică acesta.

Iar dacă perioada este una aglomerată, așteptarea poate crește chiar și până la trei luni. Dacă pică traseul, va fi reprogramat, în general, peste alte două-trei luni.

Cursanții au la dispoziție 12 luni pentru a promova examenul de conducere din momentul în care au finalizat cursurile școlii de șoferi, în caz contrar vor fi nevoiți să ia de la capăt școala de conducere cu totul. Adică să plătească încă o dată toate sumele de mai sus.

”În mare parte, elevii au fost disciplinați, au ținut cont de sfaturile mele și au putut să obțină permisul de conducere în timp util, dar, da, au fost și cazuri mai puțin plăcute. Pentru toți, sfatul meu este să se gândească la multitudinea de examene pe care le vor susține în momentul în care se vor întâlni cu ceilalți participanți la trafic. Obținerea permisului de conducere, oricât de dificil ar fi, o să treacă, dar ceea ce va urma după va conta”, a concluzionat Marian Croitoru.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Ce trebuie să faci pentru a primi 20.000 de lei de la statul român. Pașii care trebuie urmați pentru programul Casa Verde

EXCLUSIV VIDEO | Cât costă să construiești o casă în 2023 față de 2020. Diferențe uriașe de preț la materiale și mâna de lucru

Citește și