VIDEO | Ce crede premierul despre recrutarea rezerviștilor voluntari? Nicolae Ciucă: Este nevoie de mai multă comunicare și mai multă prezentare a tot ceea ce înseamnă un astfel de demers

Publicat: 06/08/2022, 13:50
Actualizat: 06/08/2022, 13:53

Premierul Nicolae Ciucă crede că procesul de recrutare a rezerviștilor voluntari este demers care încă nu și-a atins obiectivul.

Aflat, sâmbătă, la ceremonia comemorativă de la Mausoleul Eroilor din Mărășești, premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat ce crede despre rezultatele recrutării rezerviștilor voluntari.

„Din discuțiile avute, primul demers, pe primul proiect de lege, numărul a fost absolut mic față de estimările pe care le aveam. S-au produs modificările legislative în sensul motivării celor care ar putea să opteze. În momentul de față există un număr de 3-4 ori mai mare decât cel care se realizase în prima formă a legii, el nu și-a atins obiectivul și din ceea ce am discutat este nevoie de mai multă comunicare și mai multă prezentare a tot ceea ce înseamnă un astfel de demers, care sunt beneficiile, activitățile, modalitățile de a putea să te înscrii la un astfel de statut”, a declarat Nicolae Ciucă într-o conferință de presă organizată în Vrancea, după participarea premierului la ceremonia comemorativă de la Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti.

Drepturi și beneficii

Ministerului Apărării Naționale a lansat în dezbatere publică, la începutul lunii trecute, un nou proiect de efectuare a pregătirii militare de bază pe timp de pace. Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora.

„Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen”, conform Ministerului Apărării.

Conform propunerii legislative, vor fi drepturi și beneficii:

  • pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor benneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare.
  • la finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională.

Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace, menționează sursa citată.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu a declarat recent că a identificat două variante prin care poate reînnoi media rezerviștilor.

„A trecut un deceniu și jumătate și rezerva noastră a îmbătrânit, pentru că nu am mai completat-o cu oameni. Cred că media rezerviștilor acum este în jur de 50 de ani. De aceea încercăm să facem această, să completăm această rezervă operațională de care are nevoie fiecare stat. Și am găsit varianta voluntarilor în cele 2 forme, voluntarii rezerviști și cea a stagiului militar opțional voluntar.

Potrivit ministrului Apărării, în viitorii doi-trei ani aproximativ 10.000-15.000 de rezerviști vor putea să vină prin aceste sisteme.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri