Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Ce pot păți șoferii care își pun pe mașini stroboscoape și sirene

VIDEO | Ce pot păți șoferii care își pun pe mașini stroboscoape și sirene

Șoferii care își montează nejustificat pe mașini sirene și lumini de avertizare, folosite doar de autovehiculele speciale, se pot alege cu permisul suspendat, precum și cu până la 20 de puncte amendă. Un șofer care a fost prins joi cu astfel de mijloace de avertizare a rămas fără permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. 

Semnale acustice sau luminoase pot fi folosite doar pe mașinile de intervenție ale polițiștilor, pompierilor, pe ambulanțe și pe autovehiculele care însoțesc coloane oficiale sau transporturi speciale.

Potrivit articolului 44 din Ordonața de Urgență 195 din 2002, „în circulația pe drumurile publice se interzice deținerea la vedere, montarea și folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră și luminoasă pe și în alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32 alin. (2), precum și deținerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului”.

Potrivit legii, „deţinerea, montarea sau folosirea în circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept” constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (până la 20 de puncte) şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

BMW înmatriculat în Bulgaria, dotat cu lumini de avertizare și cu „goarnă”

Inspectori de la Registrul Auto Român și polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei au făcut, joi, mai multe controale, în urma cărora un șofer care conducea un BMW înmatriculat în Bulgaria a fost prins că avea pe mașină montate semnale luminoase și sirenă.

Echipamentele au fost imediat demontate, iar șoferul s-a ales cu o amendă de 1.305 lei și cu permisul supendat timp de 90 de zile.

Reprezentanții Brigăzii Rutiere au precizat, pentru Gândul, că șoferii care sunt prinși cu aceste echipamente chiar și în portbagaj, nemontate, pot fi sancționați potrivit legii.

Inspectorii RAR și polițiștii au verificat, joi, starea tehnică a mașinilor, urmărind în special depistarea problemelor din cauza cărora s-au produs accidente în trafic.

Unele dintre mașinile verificate nu aveau inspecția tehnică periodică efectuată, altele aveau deficiențe la sistemul de iluminare și semnalizare, iar pe alte mașini au fost găsite modificări neomologate sau folii aplicate pe geamurile laterale sau pe parbriz.

În doar câteva ore, polițiștii au reținut 15 certificate de înmatriculare ale mașinilor care aveau deficiențe tehnice, a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei, Claudiu Costea.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și