VIDEO | Ce se schimbă din februarie la costurile pentru energie electrică și gaze. Analistul Petrișor Peiu: ”Până la 1 aprilie, putem să ne mai liniștim de grija facturilor prea mari”
This browser does not support the video element.
Guvernul va schimba prin Ordonanţa de Urgenţă schema de sprijin pentru consumatorii casnici şi non-casnici de energie, care se va aplica pentru perioada 1 februarie – 31 martie. ”Cel puțin până la 1 aprilie, putem să ne mai liniștim de grija facturilor prea mari”, arată analistul Gândul Petrișor Peiu, în Top 5 evenimente economice ale săptămânii 15-21 ianuarie 2022.
Preţul maxim care va fi plătit de consumatorii casnici pentru energie electrică, cu tot cu taxe, urmează să fie de 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh.
Valoarea compensaţiei rămâne la 0,29 lei/kWh, dar cresc pragurile de consum. Astfel, vor fi îndreptăţiţi să primească această compensaţie toţi consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh/lună, în creştere faţă de plafonul actual de 300 kWh.
Preţul final plătit de populaţie va fi de 0,68 lei/kWh după aplicarea acestor măsuri. Dacă astăzi preţul gazelor naturale plătit de populaţie este plafonat la 0,37 lei/kWh, acesta va scădea la un nivel de 0,31 lei/kWh.
În ceea ce priveşte pragul de consum, acesta a fost majorat la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, de la 1.000 de metri cubi, cât este în prezent.
Compensarea acordată consumatorilor casnici care se înscriu în acest consum creşte la 40% din preţul de furnizare fără tarife, de la 33% cât este în prezent. Ca urmare, preţul nu poate scădea după compensare sub 0,221 lei/kWh.
Coroborat cu măsurile de protecție a populației, preţul pentru consumatorii non-casnici mici de tipul IMM sau al instituţiilor, dar şi pentru consumatorii mari va fi plafonat la 1 leu/kWh, pentru energie electrică, iar la gaze naturale, la acelaşi nivel ca până acum, respectiv 0,37 lei/kWh.