Zeci de chipuri senine zâmbesc din portrete însoțite de o scurtă poveste a fiecărui tânăr imortalizat în fotografii. Sunt chipuri pe care cei dragi le mai pot vedea doar în imagini. La 8 ani de la tragedia din Colectiv, supraviețuitorii nu i-au uitat pe cei care le-au fost prieteni, iubiți, frați sau cunoștințe. Ca în fiecare an, în 30 octombrie, cele 64 de victime care și-au pierdut viața în incendiu au fost comemorate în fața clubului. Persoane care le cunoșteau sau simpli trecători au venit să aprindă lumânări, iar un sobor de preoți a ținut o slujbă chiar la locul tragediei.
Au trecut 8 ani de când 185 de tineri au fost răniți, iar 64 au pierit ca urmare a incendiului de la Colectiv. Rănile sufletești ale familiilor care au pierdut atunci pe cineva apropiat încă nu s-au cicatrizat. Sunt părinți care au rămas fără singurul copil, sunt tineri care și-au pierdut în acea seară fatidică iubitele, surorile sau prietenii de-o viață. În amintirea acestora, în fiecare an, în 30 octombrie, Asociația Colectiv organizează un eveniment de comemorare a victimelor incendiului.
Zeci de portrete ale tinerilor care au pierit mistuiți de flăcări sunt expuse în fața clădirii unde a avut loc tragedia, iar fiecare imagine este însoțită de un scurt text care expune povestea fiecărei victime în parte. Prieteni, rude sau oameni care nu i-au cunoscut personal, dar au fost impresionați de această tragedie, au adus flori și au aprins lumânări pentru cei a căror viață a fost curmată brusc în acea seară de sfârșit de octombrie. Un sobor de preoți a ținut, luni, și o slujbă de pomenire a victimelor.
Deși s-au scurs 8 ani de la incendiu, România încă nu are un centru pentru tratarea marilor arși. Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, și-a pierdut în urma tragediei fiul, care avea 22 de ani. Alex s-a stins la trei săptămâni după ce a scăpat din incendiul de la Colectiv.
De atunci, tatăl său s-a implicat mult în ajutorarea victimelor de la Colectiv, a înființat Asociația Colectiv, a făcut un monument în fața clubului și a obținut prin lege ca data de 30 Octombrie să devină „Ziua pacientului cu arsuri”.
”Ni s-a promis că în 2025 vom avea trei centre (n.r. de arși) finalizate. Mie mi-e destul de greu să cred că în doi ani de zile se pot construi total, pune în funcțiune, adică nu doar să inaugurăm niște clădiri pe care să le închidem după aceea până când vor fi. Mi-e foarte greu să cred că se va întâmpla, dar sperăm, totuși, într-o minune, măcar unul să se termine, măcar cel de la Timișoara și să vedem că Târgu Mureș și Grigore Alexandrescu vor fi aproape finalizate și tot ar fi un pas înainte”, a spus Eugen Iancu.
Președintele Asociației Colectiv a vorbit și despre faptul că tragedia ar putea fi dată uitării odată cu trecerea timpului.
”Multă lume evită poveștile triste, își doresc întâmplări vesele, întâmplări fericite, multora le place să trăiască în bule în care totul este pozitiv. Realitatea este, însă, că iată se întâmplă și ne șochează de fiecare dată când se întâmplă câte o tragedie de amploare, care este prezentată, pentru că pe cele individuale, nu știu, ia foc casa cuiva, de alea nu știe nimeni, știe doar familia, câțiva apropiați și atâta tot”, a mai spus Eugen Iancu.
64 de oameni și-au pierdut viața în urma incendiului care a izbucnit în clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015, din cauza unor artificii folosite necorespunzător la concertul trupei rock „Goodbye to Gravity”.
La concert participau aproximativ 300 de persoane, iar anchetele ulterioare au stabilit că nu erau respectate normele de siguranță. Clubul, care era extrem de aglomerat în momentul tragediei, nu avea dotări anti-incendiu și nici autorizație de la pompieri, primind un aviz de funcționare de la Primăria Sectorului 4.
CITEȘTE ȘI: