Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Ce spun specialiștii despre injectarea cu acid hialuronic: „Făcută de un medic neexperimentat, poate avea riscuri majore și cel mai important risc este de necroză, atunci când injectarea se produce intravascular”

VIDEO | Ce spun specialiștii despre injectarea cu acid hialuronic: „Făcută de un medic neexperimentat, poate avea riscuri majore și cel mai important risc este de necroză, atunci când injectarea se produce intravascular”

Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie și doctor în științe medicale, a vorbit, luni, la Super Neatza cu Răzvan și Dani, despre injectarea cu acid hialuronic. Specialistul a explicat că este foarte important să apelăm la un medic experimentat atunci când dorim să recurgem la un astfel de tratament, deoarece poate avea riscuri majore dacă nu este aplicat corect.

„Acidul hialuronic îl folosim nu doar să umplem riduri, așa cum știm, am ajuns să îl folosim într-atât de bine încât să facem chiar un lifting facial, un lifting lichid, înlocuind acel lifting chirurgical. Bineînțeles, avem nevoie de cantități mai importante de acid hialuronic, adică să nu ne speriem. Ajungem la o cură completă de tratament, până la vreo 12 mililitri, împărțiți în mai multe sesiuni.

Deci, prin urmare, și noi învățăm încă lucruri în tratamentele acestea injectabile cu acid hialuronic. Vorbim, practic, de o reorganizare, o reconstrucție a întregii fețe. Așa cum spuneam, vorbim despre volumetrii, pentru că noi, în timp, pierdem volumele și ajungem în triunghiul inversat, cu baza în jos, nu mai suntem cum eram în copilărie.

Vorbim, așa cum spuneam, de o reorganizare a întregii volumetrii a feței și, bineînțeles, chiar să umplem ridurile – ridurile nazogeniene, să volumizăm buzele sau să așezăm zona perioculară, șanțul lacrimal vizibil. Dacă injectăm acid hialuronic în pomeți se vede, se simte? Nu. Injectat corect, acesta nici nu se vede, nici nu se simte, pentru că se întâmplă în straturile profunde, adică substratul muscular. Remanența este extrem de bună și aspectul este unul plăcut. Mai mult decât atât, coborâm spre linia inferioară”, a afirmat dr. Amalia Anghel.

Întrebată ce se întâmplă în situația în care o persoană a creat o depedență de injectarea cu acid hialuronic, dr. Amalia Anghel a precizat că acest lucru „depinde foarte mult de medicul injector”.

„Noi facem pacientului un plan de tratament, astfel încât să explicăm periodicitatea, indicația de reinjectare, deci prin urmare, la cererea pacientului, vreau să cred că nu se întâmplă aceste tratamente injectabile. În funcție de densitate, vine și indicația de reinjectare – în principiu, între 12, chiar până la 24 de luni, pentru cel mai dens acid hialuronic. Acidul hialuronic, în fapt, face două lucruri importante: pe de-o parte, umple, pentru că sunt substanțe de umplere, în schimb, stimulează și procesele noastre.

Prin urmare, noi corectăm aceste riduri prin efect de umplere, dar și prin refacerea structurilor proprii. Injectarea cu acid hialuronic, făcută de un medic neexperimentat sau care nu este trainuit, poate avea riscuri majore și cel mai important risc este de necroză, atunci când injectarea se produce intravascular. Atunci când noi utilizăm acid hialuronic, injectorul trebuie să fie specializat, altfel pacientul nu are nicio vină, pentru că, din păcate, este pe mâna și grija injectorului”, a precizat dr. Amalia Anghel.

Medicul a explicat că acidul hialuronic „este eliminat natural, este distrus de organismul nostru”, iar menținerea unui stil de viață de sănătos poate contribui la prelungirea efectului creat de acidul hialuronic.

„Dacă cumva a fost injectat în exces și dorim sau trebuie eliminat, există o substanță care topește acidul hialuronic, se numește ‘hialuronidaz’ și se poate apela la exact ea în cazuri extreme. În funcție de tipul de injectare se poate întâmpla o asimetrie – atunci este de corectat în măsura posibilității. O să refacem simetria prin completare sau să topim excesul cu acest hialuronidaz.

Putem să corectăm volumetriile, linia mandibulară, însă cearcănele pigmentare, nu – sunt, de fapt, o contraindicație pentru umplerea cu acid hialuronic. Indicația de acid hialuronic este șanțul lacrimal vizibil, cu o pigmentare ușoară, doar prin transparență, nu cu hiperpigmentare, pentru că aceasta se agravează. Atunci când noi umplem, bineînțeles, o expunem și mai mult. Deci atenție la hipertigmentarea constituțională de pleoapă inferioară.

Trebuie să acordăm mai multă atenție vieții, în general, pentru că procesul acesta de îmbătrânire poate să fie accentuat de noi, prin obiceiuri defectuoase – fumat, expunere excesivă la soare, alimentație incorectă, lipsă de hidratare. Toate acestea pot accentua procesul de îmbătrânire, deci, prin urmare, și noi trebuie să avem grijă, astfel încât să menținem pielea cât mai mult timp tânără și să prelungim, chiar, efectul acestui acid hialuronic”, a explicat dr. Amalia Anghel.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și