Prima pagină » Actualitate » VIDEO| Ce spune premierul Ciolacu despre jalonul pensiilor speciale din PNRR. „Se va găsi cineva să atace legea la CCR. Nu favorizez pe nimeni!”

VIDEO| Ce spune premierul Ciolacu despre jalonul pensiilor speciale din PNRR. „Se va găsi cineva să atace legea la CCR. Nu favorizez pe nimeni!”

VIDEO| Ce spune premierul Ciolacu despre jalonul pensiilor speciale din PNRR.

Marcel Ciolacu a declarat miercuri – după votul din Parlament pe legea pensiilor speciale şi pe interzicerea cumulului pensie-salariu – că jalonul cu pensiile speciale astăzi a trecut prin Parlamentul României, precizând se va găsi cineva să atace, cu siguranță, această lege la CCR, situație în care  vor avea o sesiune extraordinară.

Premierul a mai spus că între 10 şi 14 vor veni şi reprezentanţii Comisiei, pentru a închide anumite aspecte în ţinte şi jaloane, arătându-se convins că vor depune cererea de plată numărul trei din PNRR, până la 1 septembrie.

Legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul a fost votată, miercuri, de Camera Deputaților, și va merge la promulgare la Președintele Iohannis. După cum îi spune numele, aceasta interzice cumulul între pensie și salariu pentru toți cetățenii, însă la comisiile parlamentare au fost introduse amendamente prin care mai sunt și excepții de la regulă.

Pensiile speciale s-au plimbat între Camerele Parlamentului

Înainte, proiectul privind pensiile speciale a trecut de Senat, cu 91 de voturi pentru și 19 împotrivă, și cu nemulțumirea parlamentarilor USR, care spun că legea nu face nicio echitate în sistem.

Legea a făcut un du-te vino între camerele Parlamentului. Votat în martie de Senat, a trecut la urgentă prin Cameră, cu modificări, motiv pentru care s-a întors la Senat.

Jalonul pensiilor speciale din PNRR, va ajunge pe masa CCR?

”În primul rând, jalonul cu pensiile speciale astăzi a trecut prin Parlamentul României, cu certitudine se va găsi cineva să atace această lege la CCR, vom vedea decizia, dacă este nevoie şi Curtea găseşte anumite elemente de neconstituţionalitate sunt ferm convins, deja am discutat cu colegii mei, vom avea o sesiune extraordinară astfel încât în aceste luni, cel târziu până pe 31 august, toate jaloanele din cererea 3 să fie îndeplinite”, a spus premierul Ciolacu.

Acesta a recunoscut că cererea trei de plată este în acest moment într-o întârziere, în schimb au recuperate foarte mult în aceste zile.

”În viitoarea perioadă, între 10 şi 14, vor veni şi reprezentanţii Comisiei, pentru a închide anumite aspecte în ţinte şi jaloane şi sunt convins că împreună cu colegii mei vom depune cererea numărul trei din PNRR, până la 1 septembrie. Mai mult, ea este legată şi de introducerea RepowerEu şi de scoaterea celor 2,1 miliarde din granturi, după cum bine ştiţi, din suma totală”, a mai subliniat Marcel Ciolacu.

„Tot în PNRR avem un jalon în care ni se cere să avem 85% ocupată schema la DNA și la Parchetul General”

Protestele magistraților, nemulțumiți din cauza preconizatelor modificări ale pensiilor lor speciale, au determinat luarea unor măsuri speciale.

Mai exact, a fost depus un amendament la Camera Deputaților, care prevede o perioadă de grație de cinci ani în care judecătorii și procurorii pot ieși la pensie după actuala lege.  Noile modificări ar urma să intre în vigoare abia peste cinci ani, în 2028.

Marcel Ciolacu consideră că acest amendament este unul corect și că nu favorizează pe nimeni, însă este important dacă vrem să avem în continuare justiție, poliție și armată în România.

„Toate aspectele se discută cu Comisia pentru că avem parte de o negociere. Parlamentul României este un Parlament suveran. Din data promulgării legii, anumite persoane pot ieși sau nu pot ieși la pensie. Nu să facă cumul de pensie cu salariu. Tot în PNRR avem un jalon în care ni se cere să avem 85% ocupată schema la DNA și la Parchetul General.

Dacă nu introduceam acest amendament, am fi încălcat alt jalon. Sub aceste aspecte, nu favorizez pe absolut nimeni, cu adevărat conservi un drept pe care-l ai pe legea din acest moment. Este un amendament corect, dacă dorim să mai avem justiție în România, dacă dorim să mai avem Poliție și Armată în România, mai ales într-un context de criză la frontierele statului român. Aș vrea să privim întreg tabloul.

În ceea ce privește cumulul pensiei cu salariul, am spus și o repet foarte clar. Din Guvernul României, ca și funcție de demnitar – pentru că eu nu am dreptul să pun interdicție aleșilor – nu va exista în guvernul condus vremelnic de Marcel Ciolacu, nici un demnitar care va face cumulul pensiei cu salariul”, a conchis premierul.

Cine rămâne cu pensia și salariul

Așa cum a promis premierul Marcel Ciolacu, încă din prima zi de mandat, deputații s-au mobilizat și au trecut, în procedură de urgentă, legea care interzice cumulul pensiei cu un salariu la stat.  Au fost 215 voturi pentru, 3 împotriva și 49 abțineri, în forul decizional.

“În Guvernul Ciolacu, nu va exista nicio persoana care să aibă cumul, indiferent de decizia CCR”, a spus premierul, înaintea votului final. Ciolacu invocă decizia Consiliului Național al PSD, din 16 mai.

Lista cu excepțiile este desfășurată în raportul Comisiei de muncă în 9 puncte, care detaliază interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru:

  • persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, precum şi cele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie;
  • personalul didactic de predare din învăţământ pensionat, reîncadrat în condiţiile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  • personalul de îngrijire angajat prin plata cu ora de către autorităţile locale pentru asigurarea serviciilor comunitare la domiciliul persoanelor vârstnice, potrivit art. 8 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale care beneficiază de pensie de urmaş şi de pensie de invaliditate gradul III cu drept de muncă;
  • personalul de specialitate medico-sanitar din unităţile sanitare, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din instituţiile/autorităţile publice;
  • asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti prevăzuţi de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • asistenţii maternali prevăzuţi de Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele care ocupă funcţii clericale sau funcţii de specialitate artistică;
  • persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condiţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Justiția intră în colaps? Pensiile de serviciu, „butoiul de pulbere” dintre magistrați și Coaliția de guvernare. „Riscurile sunt imense!”

În a 13-a zi de mandat, Marcel Ciolacu rezolvă pensiile speciale și cumulul pensie-salariu

A terminat Facultatea de Jurnalism. Iubește să afle despre oameni și despre poveștile lor, dar și să prezinte la cald informații interesante care să-i ajute pe cei dornici  de a fi la curent cu ... vezi toate articolele

Citește și