Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Cel puțin 85 de civili au fost uciși în Niger după un atac accidental cu o dronă/ Șeful Statului Major al Armatei a sosit la locul tragediei

VIDEO | Cel puțin 85 de civili au fost uciși în Niger după un atac accidental cu o dronă/ Șeful Statului Major al Armatei a sosit la locul tragediei

O lovitură cu dronă a armatei nigeriene a ucis în mod accidental cel puțin 85 de civili care participau duminică la un festival musulman în nord-vest, au precizat forțele armate ale Nigerului, citate de The Guardian.

Localnicii din Tudun Biri din statul Kaduna din Niger s-au adunat pentru sărbătoarea Maulud când, în jurul orei 21:00, au auzit ceea ce suna ca un avion urmat de o explozie uriașă, susțin aceștia.

„Nici nu am putut să alergăm”, a spus Danjuma Salisu, un supraviețuitor al accidentului aflat pe patul său de spital, unde era tratat pentru răni la mâini și la picioare, precizează The Guardian.

„Optzeci și cinci de cadavre au fost îngropate până acum în timp ce căutarea este încă în desfășurare”, a declarat Agenția Națională de Management al Urgențelor (NEMA) din Nigeria pentru AP. Cel puțin 66 de persoane au fost rănite, a adăugat aceeași sursă.

Atacuri greșite în lanț în Niger

Președintele Nigerian, Bola Tinubu a ordonat marți, o anchetă cu privire la incidentul produs duminică, dintr-o serie de greșeli în lanț în zonele de conflict din Nigeria.

Incidența atacurilor aeriene calculate greșit capătă o dimensiune îngrijorătoare în țară, a declarat Atiku Abubakar, fostul vicepreședinte al Nigeriei și principalul candidat la președinție din partea opoziției la alegerile din acest an.

Armata Nigeriei efectuează adesea raiduri aeriene în timp ce luptă împotriva violențelor extremiste și a atacurilor rebele care au destabilizat nordul Nigeriei de mai bine de un deceniu, lăsând adesea victime civile în urma sa, inclusiv în ianuarie, când zeci de oameni au fost uciși în statul Nasarawa și în decembrie 2022, când zeci de oameni au murit în statul Zamfara.

Teroriștii se înglobează adesea în mod deliberat în centrele populației civile, a declarat marți, generalul-maior Edward Buba, purtătorul de cuvânt al Cartierului General al Apărării din Nigeria, într-o declarație pentru AP.

Astfel de incidente sunt facilitate de lipsa de pedepse pentru ofițerii sau agențiile care greșesc, potrivit Isa Sanusi, directorul Amnesty International în Nigeria.

„Armata nigeriană ia cu ușurință lipsa de consecințe… iar civilii pe care ar trebui să îi protejeze sunt cei care plătesc prețul incompetenței și lipsei de diligență”, a declarat Sanusi pentru Associated Press.

Lovitură de stat în Niger

Soldații din Niger au anunțat în luna august a anului în curs că au răsturnat regimul președintelui Mohamed Bazoum, marcând cea de-a șaptea lovitură de stat din Africa de Vest și Centrală din 2020.

Militarii pucişti din Niger l-au reținut atunci pe preşedintele Mohamed Bazoum, aflat la putere din 2021, și au anunțat la televiziunea națională că au răsturnat regimul aflat la putere. La o zi după ce a fost arestat în interiorul palatului prezidenţial din capitală, Bazoum a jurat că va proteja „democrația obținută cu greu”, relatează Reuters. 4 români au cerut să fie evacuați atunci din Niger. (detalii AICI)

Sursa VIDEO/ X – @DejiAdesogan

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Consiliul JAI discută, dar nu votează lărgirea spațiului Schengen/ Predoiu: Sunt în permanent contact cu ministrul austriac Karner

România combate contrabanda din vămi cu 26 de scanere / Boloș: Intrăm în linie dreaptă în lupta noastră cu eradicarea fenomenelor ilicite

Citește și