VIDEO | Cine e, de fapt, „Polițistul Maricel” – hușeanul care a descins într-o sală de păcănele, dar a fost dat afară: „Are față de consumator de alcool”
This browser does not support the video element.
Marcel Gheorghiu, un hușean întors recent din închisoare, unde a executat inclusiv o condamnare pentru ultraj, este pasionat de uniformele mai multor instituții, inclusiv cea ce agent de poliție.
Situația „polițistului Marcel” de la Huși a depășit faza de glumă și riscă să fie penalizată conform legii.
Marcel Gheorghiu, un bărbat de 30 de ani din urbea Hușilor, a început să își ia în serios rolul de agent de poliție, astfel că, echipat cu haina care poartă însemnele Poliției Române, circulă pe stradă, intră prin cârciumi sau dă iama la păcănele, scrie presa locală.
Potritvit Codului Penal, uzurparea de calităţi oficiale intră la capitolul infracțiuni contra autorității.
„Ia, uiteți Poliția Română”, spune, râzând, unul dintre clienții unei săli de jocuri, care apoi îl izgonește apoi afară pe „agentul” Marcel Gheorghiu.
„Dacă Poliția îl lasă, el de ce să nu poarte uniforma? Face reclamă Poliției gratis. Care ar fi problema?! Marcel e băiat bun. Dacă nu ar avea față de consumator de alcool, nici nu știa nimeni că nu e polițist”, spun cei care s-au obișnuit să îl vadă pe hușean, îmbrăcat cu haina de polițist.
Marcel Gheorghiu a purtat recent ăn public mai multe uniforme, de pompier, de cadru SMURD sau medic. Potrivit sursei citate, uniforma de polițist se pare că îi este cea mai dragă și, atât timp cât e lăsat, omul o poartă inclusiv când „patrulează” prin bodegi, pe unde unii îl mai cinstesc cu câte un pahar și se amuză pe seama lui, iar alții îl dau afară.
Ce pedepse riscă „polițistul Marcel”
Codul Penal prevede, la art. 258 – Uzurparea de calităţi oficiale:
(1) Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta funcţionarului public care continuă să exercite o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) au fost săvârşite de o persoană care poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorităţi publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.