În ședința de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că ministrul Finanțelor, liberalul Marcel Boloș a găsit banii necesari „pentru pensii, alocații, șomaj, educație, sănătate și ajutoare de încălzire”. Ciolacu a anunțat și majorarea cu 4 miliarde de lei a plafonului garanțiilor prin schema de ajutor de stat IMM Invest.
Marcel Boloș a făcut rost de 13,7 miliarde de lei, bani care ar urma să fie folosiți de Guvern pentru cele două măriri de pensii prevăzute în 2024, cea de la 1 ianuarie cu 13,8% și cea de la 1 septembrie, odată cu recalcularea celor aproximativ 5 milioane de pensii.
Potrivit premierului, banii vor fi folosiți, pe lângă majorările de pensii, și pentru a asigura resursele necesare indemnizațiilor de șomaj, alocații, educație, sănătate și ajutoare de încălzire.
Văd că – în ciuda tuturor greutăților – domnul ministru Boloș a asigurat astăzi resurse financiare de 13.7 miliarde de lei cu care acoperim cheltuielile sociale esențiale ale statului până la sfârșit de an. Vorbim despre pensii, alocații, șomaj, educație, sănătate, ajutoare de încălzire, a declarat Marcel Ciolacu.
Din sursele Gândul, în ședința de Guvern de joi premierul i-a cerut ministrului Boloș să „facă curățenie” în vămile din țară și în agențiile ANAF din subordine. De astfel, nu este un secret că Marcel Ciolacu le-a pus un gând rău evazioniștilor fiscali.
Premierul a precizat că Marcel Boloș va veni în ședință cu o informare legată de progresele înregistrată în implementarea digitalizării agențiilor ANAF din țară.
În paralel, domnul ministru vine azi și cu o informare despre progresele realizate în aplicarea instrumentelor fiscale de tip electronic, astfel încât să reducem evaziunea fiscală și să colectăm mai mulți bani la buget, a adăugat primul-ministru.
Premierul a ținut să îi asigure și pe primarii din țară că marile proiecte de investiții vor continua în acest an, fără a exista riscul apariției unor blocaje.
În acest sens, Ministerul Dezvoltării a venit cu un proiect de OUG care prevede instituirea posibilității de depunere a unei noi solicitări de suplimentare, o singură dată, pentru beneficiarii Programului național de dezvoltare locală.
„În același timp, toate proiectele importante de investiții publice vor continua până la sfârșitul anului fără riscul apariției unor blocaje. Ministerul Dezvoltării vine cu o Ordonanță de Urgență care susține derularea în bune condiții a Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi a Programului Naţional de Investiţii ,,Anghel Saligny. Iar Ministerul Finanțelor propune un mecanism mai flexibil prin care autoritățile locale să poată angaja cheltuieli noi de investiții, altele decât cele cu fonduri europene. Așa cum am mai spus, vom ține sub control cheltuielile publice, dar – în egală măsură – dăm șansa tuturor primăriilor, consiliilor județene și altor instituții publice să-și finalizeze investițiile începute”, i-a asigurat Marcel Ciolacu pe primari.
Potrivit actului normativ, se propune ca pentru beneficiarii Programului național de dezvoltare locală care, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat în baza contractelor de finanțare, termenul de depunere a solicitării de suplimentare să fie doar până la data de 31.12 2023, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
OUG-ul propus de Ministerul Dezvoltării, poate fi consultat integral – AICI.
În ședința de guvern de joi a fost inclus și un proiect care prevede majorarea cu 4 miliarde de lei a plafonului total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest, până pe 31 decembrie 2023.
„Noul plafon asigură acces la măsurile din schema de ajutor de stat pentru un număr suplimentar de 4.500 de firme. Estimăm că până la finalul anului vor fi acordate ajutoare de stat pentru circa 31.000 de companii, susținerea mediului privat fiind o prioritate”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Sursa FOTO: Gândul
CITIȚI ȘI: