Ordonanţa cu reducerile de cheltuieli intră vineri în şedinţa de Guvern, a anunţat miercuri premierul Nicolae Ciucă. El a reamintit că actul normativ prevede ca fondurile alocate pentru bunuri şi servicii să fie reduse cu 10%, diminuarea posturilor de consilieri cu 50%, suspendarea angajărilor în instituţiile statului, mai puţin în educaţie şi sănătate.
Premierul a spus despre proiectul de ordonanţă de urgenţă privind gestionarea şi controlul cheltuielilor publice că nu se va lua decizia în şedinţa de Guvern de miercuri ci într-o şedinţă de guvern de vineri.
”Am considerat că este oportun să asigurăm timpul necesar pentru transparenţa publică, pentru dezbatere şi în final să avem toate elementele care să ne asigure că vom lua o decizie foarte bună”, a spus Nicolae Ciucă.
Premierul a mai arătat că prin Ordonanţă autoritățile nu fac altceva decât să chibzuiască cheltuielile şi să menţină un control al cheltuielilor publice.
”Discutăm de măsuri care vizează bunurile şi serviciile, asigurând totodată derularea investiţilor, fără a afecta bugetul aloca în acest sens”, a afirmat premierul, adăugând că au considerat că este oportun să introducă o decizie privind asigurarea lanţului scurt de aprovizionare de la fermier la beneficiar.
”Considerăm că, cu cât lanţul de intermediari e mai mic, cu atât sprijinim producătorul şi asigurăm un preţ echitabil pentru consumator”, a arătat el.
Fondurile alocate pentru bunuri şi servicii vor fi reduse cu 10%, a mai spus premierul, precizând că este vorba de cheltuieli cu autoturisme, mobilier, aparatură birotică şi de măsuri care vizează diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri în rândul aparatului deminitarilor publici şi limitarea la maxim două mandate pentru cei din CA-uri.
”Vor fi de asemenea suspendate pentru acest an angajările în instituţiile şi autorităţile publice, excepţie fac domeniile sănătate şi educaţie, pe care le considerăm pilon de bază pentru dezvoltarea societăţii noastre şi de asemenea vom asigura atenţia cuvenită ca activitatea în aceste sectoare să se desfăşoare cât se poate de normal”, a spus Ciucă.
Premierul a menţionat că nu va fi afectat bugetul pentru investiţii.
”În forma pe care am prezentat-o, proiectul de OUG se menţine în transparenţă publică, urmând ca în şedinţa de Guvern de vineri să intre în dezbatere şi să fie aprobată”, a arătat Ciucă.
Ministerul Finanțelor a publicat luni, 8 mai, Ordonanța austerității prin care speră să facă economii de 5,3 miliarde lei. Printre măsurile din document se află limitarea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, interzicerea achizițiilor de mașini, înghețarea angajărilor la stat. De asemenea, personalul din cadrul autorităților și instituțiilor publice pot deține calitatea de membru al consiliului de administrație la maxim două companii publice.
În prezent, în ceea ce privește politica bugetară, pentru România a fost declanșată procedura de deficit excesiv (EDP) întrucât deficitul ESA a depășit pragul stabilit de reglementările europene de 3% din PIB în anul 2019, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
În acest context, pentru asigurarea sursei de finanțare a măsurilor adoptate de Guvern cu respectarea angajamentelor asumate în ce privește încadrarea în ținta de deficit, este necesară diminuarea unor cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice, explică reprezentanții Ministerului Finanțelor.