Prima pagină » Actualitate » VIDEO | „Cuplul ciudat al Europei” nu se dezice. Comisia Europeană întoarce spatele declarațiilor lui Charles Michel privind extinderea UE

VIDEO | „Cuplul ciudat al Europei” nu se dezice. Comisia Europeană întoarce spatele declarațiilor lui Charles Michel privind extinderea UE

După declarațiile de luni ale șefului Consiliului European, care a propus ca o nouă extindere a Uniunii Europene să aibă loc până în anul 2030, purtătorul de cuvânt adjunct al Comisiei, Dana Spinanț, s-a distanțat de declarațiile lui Charles Michel, spunând că „nu se concentrează pe o dată anume”.

Într-un discurs rostit la Forumul Strategic Bled, o reuniune anuală din Slovenia la care a participat și Maia Sandu, Charles Michel a spus că UE vrea mereu să se extindă, dar mai întâi trebuie să vină cu un calendar al extinderii „pentru a fi credibilă”.

Comisia Europeană a avut o reacție, marți, prin purtătorul de cuvânt adjunct al Comisiei, Dana Spinant, care a afirmat, într-un briefing de presă, că „nu ne concentrăm pe o dată, ci ne concentrăm pe colaborarea foarte strânsă cu țările candidate pentru a ne pregăti pentru aderarea la Uniunea Europeană”.

Aceasta a adăugat că șeful Consiliului European nu a consultat-o ​​pe președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, cu privire la conținutul discursului său privind extinderea UE, care fusese publicat în Financial Times, cu câteva ore înaintea susținerii din Slovenia.

Dana Spinanț a spus că politica de extindere a UE este o prioritate politică pentru Comisia Europeană, dovadă fiind interesul președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, care a vizitat țările cu statut de candidate la Uniune.

Președintele Comisiei a fost în vizită în țările candidate și a arătat cât de hotărâți suntem să facem ca extinderea să fie un succes. Am susținut întotdeauna că extinderea este un proces de bază. Aceasta înseamnă că țările candidate trebuie să se alăture Uniunii Europene atunci când sunt pregătite, ceea ce reprezintă un factor important în gestionarea eficientă a pregătirii țărilor candidate, iar noi lucrăm acum în strânsă colaborare cu țările candidate pentru a le ajuta să pregătească și să implementeze reformele necesare pentru a se alătura Uniunii, a transmis purtătorul de cuvânt adjunct al Comisiei Europene.

Politico pune acest răspuns pe seama fricțiunii deja împământenite în „cuplul ciudat al Europei”, Ursula von der Leyen și Charles Michel.

Macron vrea o Uniune cu mai multe viteze

Recent președintele Franței, Emmanuel Macron, a sugerat o reformă a Uniunii Europene „cu mai multe viteze în ceea ce privește aderarea țărilor candidate, respectiv Moldova și Ucraina, dar și în ceea ce privește unele state balcanice, care așteptă de ani de zile să adere la UE. Conform cadrului legal (n.r. – acordul de aderare la UE), acestea trebuie să îndeplinească o serie de cerințe înainte ca acest lucru să devină posibil.

Conceptul unei „Europe cu mai multe viteze” a fost o temă foarte dezbătută și înainte ca Macron să ajungă președintele Franței. În 2017, fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat cinci scenarii pentru viitorul Europei, care propuneau o astfel de reformă.

Guvernul de la Chișinău și președinta Maia Sandu vorbesc frecvent despre anul 2030 ca anul posibilei aderări a Moldovei la UE, sperând ca țara să înceapă negocierile de aderare anul acesta. Recent, președintele Moldovei a dat un interviu celebrei jurnaliste Christiane Amanpour, în care puncta necesitatea Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii.

La Reuniunea Anuală a Diplomației Române de marți, atât premierul Marcel Ciolacu, cât și șeful statului au reiterat în fața diplomaților prezenți la eveniment, sprijinul necondiționat pe care România îl acordă vecinilor de peste Prut, în vederea atingerii obiectivului aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Sursa: Politico

CITIȚI ȘI:

Miniștrii lui Marcel Ciolacu au negociat jaloanele din PNRR la Bruxelles. Comisia nu a dat niciun răspuns. Premierul ajunge joi la Comisia Europeană

ZIUA DIPLOMAȚIEI | Marcel Ciolacu spune că reformele ne vor permite să beneficiem în continuare de fondurile UE

Inițiativa celor Trei Mări se mărește. Grecia devine membru, Ucraina și Republica Moldova, țări asociate, anunță Klaus Iohannis

Autor
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și