Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Congresul SUA deschide oficial o anchetă pentru destituirea președintelui Joe Biden! / Ce presupune procedura de impeachment

VIDEO | Congresul SUA deschide oficial o anchetă pentru destituirea președintelui Joe Biden! / Ce presupune procedura de impeachment

VIDEO | Congresul SUA deschide oficial o anchetă pentru destituirea președintelui Joe Biden! / Ce presupune procedura de impeachment

Congresul Statelor Unite ale Americii a aprobat miercuri, 13 decembrie 2023, formalizarea procedurii de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) împotriva actualului preşedinte, democratul Joe Biden. Demersul este motivat de afacerile controversate derulate în străinătate de fiul său, Hunter, pe vremea când actualul lider de la Casa Albă era vicepreședinte.

Chiar dacă are mici șanse de reușită, scrie CNN, demersul Partidului Republican se poate transforma într-o mare bătaie de cap pentru tabăra democraților înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor (noiembrie 2024).

Joe Biden (81 de ani) și-a anunțat, deja, intenția de a candida pentru un nou mandat.

„Joe Biden a minţit în mod repetat poporul american”

Având majoritate în Camera Reprezentanţilor, conservatori republicani îl acuză pe Biden că şi-a folosit influenţa, pe când era vicepreşedintele Americii (2009-2017, sub mandatul lui Barack Obama), pentru a-i înlesni fiului său derularea unor afaceri profitabile (dar discutabile) în China şi Ucraina.

„Joe Biden a minţit în mod repetat poporul american”, a acuzat marți, din sala de şedinţe, şeful comisiei de anchetă a Camerei Reprezentanților, James Comer.

Potrivit lui Mike Johnson (președintele Camerei Reprezentanților), familia Biden ar fi primit peste 15 milioane de dolari de la companii sau guverne din Ucraina, Rusia, Kazahstan, România şi China, între anii 2014 şi 2019, iar partenerii lor ar fi primit alte 9 milioane de dolari.

Joe Biden personal s-ar fi întâlnit de cel puţin 22 de ori cu partenerii de afaceri străini ai fiului său, Hunter.

Preşedintele Biden, tabăra democrată şi mai ales fiul său neagă în mod categoric aceste acuzaţii.

Hunter Biden sfidează Camera Reprezentanților

Republicanii „aleg să-şi piardă timpul cu o combinaţie politică nefondată”, a acuzat Joe Biden, după vot. „În loc să lucreze pentru a face mai bună viaţa americanilor, prioritatea lor este să mă atace cu minciuni”, a continuat el.

„Tatăl meu nu a fost niciodată implicat financiar în afacerile mele” – Hunter Biden

Hunter Biden s-a prezentat și el în fața Congresului SUA, dar la propriu, organizând o neobișnuită conferință de presă chiar în fața clădirii Capitoliului.

Fiul președintelui SUA are un trecut marcat de dependenţa de droguri. De altfel, a și fost inculpat în două dosare de către justiţia american, recunoscând că a făcut „greşeli”. Totuși, Biden jr. i-a acuzat pe „trumpişti” că au încercat să-l „dezumanizeze” și asta doar ca să-l pună în dificultate pe tatăl său.

Din acest motiv, Hunter Biden a refuzat să participe la audierile din Camera Reprezentanților, deși fusese convocat pentru ziua de miercuri.

De altfel, Hunter Biden a și anunțat că nu va participa la audierile comitetului desemnat de Camera Reprezentanților. El a fost convocat să depună mărturie la o reuniune cu uşile închise despre afacerile sale.

Nu există nicio dovadă care să susţină alegaţiile conform cărora tatăl meu a fost implicat financiar în afacerile mele, pentru că asta nu s-a întâmplat”, a declarat fiul preşedintelui Biden.

„Cu profunda mea dependenţă (n.r. – de droguri și alcool), am fost extrem de iresponsabil cu finanţele mele. Dar, să sugerezi că acesta este un temei pentru un proces de impeachment, este mai mult decât absurd. Este o ruşine!” – Hunter Biden

După reacția lui Hunter Biden, congresmanul Darrell Issa (Partidul Republican) a declarat că se aşteaptă ca Hunter Biden să fie acuzat de Camera Reprezentanților de sfidarea Congresului.

Preşedintele Joe Biden l-a susţinut întotdeauna public pe Hunter, afirmând în dese rânduri că este „mândru” de el.

În ce condiții îl poate destitui Congresul SUA pe președinte

„Nu există nicio dovadă că preşedintele Biden a comis vreo faptă condamnabilă”, a replicat, în Congres, liderul democraţilor din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries.

Republicanii cred, însă, că deschiderea formală a anchetei, adoptată numai cu voturile lor, le va oferi prerogative suplimentare, deci noi posibilităţi de a-l incrimina pe liderul democrat.

„A sosit momentul să oferim răspunsuri poporului american”, a ripostat preşedintele Camerei, republicanul Mike Johnson. El a dat asigurări că va trata cu aximă seriozitate această anchetă.

Constituţia SUA prevede că președintele poate fi destituit de către Congres pentru „trădare, corupţie sau alte infracţiuni şi delicte grave”.

Procedura se desfăşoară în două etape.

După ce şi-a finalizat ancheta, Camera Reprezentanţilor votează, cu majoritate simplă, articolele de punere sub acuzare, detaliind faptele reproşate preşedintelui. Aceasta este, în esență, procedura de „impeachment”.

Apoi, dacă punerea sub acuzare este votată (fapt deja petrecut), Senatul, Camera superioară a Congresului SUA, îl va judeca pe preşedinte. Aici, foarte probabil, Joe Biden urmează a fi achitat întrucât Partidul Democrat are majoritate.

Istoria anchetelor declanșate de Congres

De-a lungul întregii istorii, niciodată un preşedinte american nu a fost destituit. Trei au fost puşi sub acuzare: Andrew Johnson (în 1868), Bill Clinton (în 1998) şi Donald Trump (în 2019 şi 2021).

În final, toţi au fost achitaţi.

În 1974, Richard Nixon a preferat să demisioneze pentru a evita o destituire de către Congres, ce părea a fi sigură din cauza scandalului Watergate în care fusese implicat.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și