Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Consiliul JAI discută, dar nu votează lărgirea spațiului Schengen/ Predoiu: Sunt în permanent contact cu ministrul austriac Karner

VIDEO | Consiliul JAI discută, dar nu votează lărgirea spațiului Schengen/ Predoiu: Sunt în permanent contact cu ministrul austriac Karner

În contextul în care la Bruxelles are loc a doua zi a lucrărilor Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, spune că este „în permanent contact” cu ministrul austriac din JAI, Gerhard Karner. Potrivit ministrului român, acesta a avut chiar și aseară o întrevedere cu omologul său, discuție pe care a numit-o „foarte bună”.

Aflat la lucrările Consiliului JAI, Cătălin Predoiu a ținut să precizeze faptul că în cadrul reuniunii de marți nu se va da un vot pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație a persoanelor și mărfurilor, ci doar se discută o evaluare, adică un barometru al Spațiului Schengen.

Aici e important să înțelegem ce se discută astăzi în Consiliu. Astăzi discutăm o evaluare, un barometru al Spațiului Schengen. E un instrument care se folosește de mai mulți ani de zile și presupune discutarea aspectelor de progres sau de vulnerabilități ale Spațiului Schengen, între toate statele membre, în Consiliul JAI. Deci și cele care sunt în Spațiul Schengen și cele care încă nu fac parte din Spațiul Schengen. Deci astăzi nu se votează procesul de extindere a Spațiului Schengen. Și evident, pe lângă acest subiect, mai dezbatem și altele precum migrația, combaterea migrației ilegale și așa mai departe, a precizat Predoiu.

Ministrul de interne a României a confirmat faptul că a avut o discuție „foarte bună” aseară cu omologul său austriac, Karner, și a dat asigurări că există un „dialog intens permanent” între cele două cancelarii, dialog pe care l-a extins.

„Tot ce pot să vă confirm, factual, este că au loc discuții intense, sunt în permanent contact cu domnul ministru Karner, e și dânsul aici, la declarații. Am avut chiar și aseară o întrevedere cu dânsul. O discuție foarte bună. Încă din 23 august, de când ne-am întâlnit și am resetat, dacă vreți, dialogul dintre ministerele noastre, am purtat permanent acest dialog. El e intens. Am discutat în nenumărate rânduri, și la Viena și aici la Bruxelles, și oficial și informal. Acesta este canalul principal de discuții. Discutăm și cu mediul de afaceri. Cum spuneam, discuțiile sunt intense și sunt foarte bune. Nu am păstrat dialogul strict la nivel de minister, am extins acest dialog”, a precizat Predoiu.

Extinderea Schengen, subiect de interes pentru companiile austriece

Cătălin Predoiu a adăugat faptul că subiectul aderării țării noastre la Schengen nu este de interes doar pentru cetățenii români, ci și pentru mediul de afaceri austriac, cu referire indirectă la legăturile OMV Petrom cu statul român în ce privește exploatarea gazelor de la Neptun Deep. (detalii AICI)

Acesta a adăugat că îi informează în timp real despre stadiul negocierilor cu Austria, atât pe președintele României, cât și pe primul ministru Marcel Ciolacu.

Extinderea Spațiului Schengen e un subiect de interes pentru cetățenii români, pentru companiile românești, dar, în același timp, și pentru mediul de afaceri austriac prezent în România și  pentru mediul de afaceri din alte țări prezente în România, pentru partenerii noștri externi, există foarte multe interese economice la mijloc. (…) Domnul Karner este în directă legătură cu domnul Nehammer. La rândul meu, informez pe președinte, primul-ministru, discut cu ministrul de Externe, deci se lucrează pe acest canal diplomatic, a adăugat Predoiu.

Întrebat și despre posibilitatea unei decizii a Parlamentului European până la finalul anului, Predoiu s-a arătat optimist: „Da, timp pentru ca Parlamentul de la Haga și guvernul olandez să ia o decizie există. Și după ce această decizie este luată, putem să vedem dacă facem pași procedurali în continuare, dar timp există”.

Belgia vrea ca spațiul Schengen să se reformeze

Nicole de Moor, secretarul de stat belgian pentru Migrație, a declarat în cadrul Consiliului JAI că înainte de a vorbi despre extinderea spațiului Schengen, trebuie vorbit despre reforma zonei de liberă circulație. Aceasta a făcut apel la consolidarea granițelor statelor UE.

„Vorbim despre o extindere a Spațiului Schengen, dar înainte trebuie reformat sistemul în sine. Europa trebuie să fie și ea pregătită. Este un sentiment al urgenței, dar toată lumea știe că este un moment crucial. Nu trebuie reformat doar sistemul de migrație, ci și sistemul Schengen, trebuie să preluăm controlul asupra migrației, cu granițe solide, astfel încât să putem face distincția dintre cei care fug de război și persecuție și care au nevoie de ajutor în UE și cei care nu fug de război și persecuție și nu au dreptul să intre în UE. În plus, avem nevoie de o mai mare solidaritate între statele UE”, a spus Nicole de Moor.

Tot marți, Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson și-a reafirmat obiectivul de a ajunge la o decizie în acest an privind aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. (detalii AICI)

Trei formule prin care România poate intra în Schengen

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat pe 28 noiembrie, în exclusivitate pentru Gândul, care sunt formulele posibile pentru a repune subiectul aderării României la spațiul Schengen pe agenda europeană.

Prima dintre ele ar fi ca subiectul să fie abordat în Consiliul European, unde participă șefii de state și de guverne.

O altă formulă, enunțată, de altfel, și de premierul Marcel Ciolacu, ar fi reunirea unui consiliu extraordinar Justiție și Afaceri Interne. Premierul Ciolacu a spus pentru Bloomberg, pe 7 noiembrie, că va cere guvernului spaniol, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, să organizeze o ședință extraordinară a JAI, în decembrie.

A treia formulă ar fi una „tacită”, conform europarlamentarului Victor Negrescu.

„Aderarea României la Schengen să se facă pe o formulă “tacită”, prin care decizia se ia la nivelul ambasadorilor Uniunii Europene și apoi se poate aproba tacit în orice Consiliu UE. Dar, pentru asta trebuie o formula agreată cu Austria și Olanda, care urmează a fi definită”, a precizat Negrescu pentru Gândul.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | JAI discută aderarea României la Schengen, dar nu decide / Care sunt cele 3 FORMULE prin care țara noastră poate deveni membru

VIDEO | Ministerul Familiei NU se desființează / Parlamentul a respins propunerea Opoziției

Marcel Ciolacu tranșează discuția privind achiziționarea unei aeronave de stat: „Un stat de mărimea României trebuie să aibă o aeronavă a guvernului”

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și