VIDEO | Copiii cu malformații la inimă pot fi operați în primele secții de chirurgie cardiovasculară pediatrică deschise la Spitalul “Marie Curie”

Publicat: 19/05/2023, 19:47

În România, numărul copiilor care se nasc anual cu malformații la inimă depășește 1.000. Aproximativ 800 dintre acești copii sunt operați în țară prin proceduri chirurgicale și intervenționale, iar mai puțin de 150 ajung să fie operați în străinătate. Mortalitatea din cauza malformațiilor cardiace este sub 5%, față de media de 6-7% la nivel mondial.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Maria Sklodowska Curie” are, de vineri, primele secții de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, până acum, unitatea medicală având doar un compartiment.

Maria Ioniță a primit un diagnostic crunt pentru bebelușul său, în prima săptămâna de viață. Din fericire, salvarea micuțului a venit din România, de la medicii tineri care se pregătesc pentru această specializare.

„Copilul meu a fost diagnosticat de doamna Cristina Filip cu coarctaţie de aortă strânsă și la nici două săptămâni de la naștere a fost operat de doamna Mărgărint Irina. Nu ne așteptam să găsim un loc atât de repede, fiind foarte mulți copii pe lista de așteptare, iar acum, la patru săptămâni de la operație, suntem pe drumul cel mai aproape de casă. Doamna doctor Oana Bârzan ne-a dat vestea că în două zile vom putea pleca acasă.

Copilul este foarte bine. Medicii și întreg personalul sunt extraordinar de buni. Nu-mi pot exprima în cuvinte mulțumirea față de dânșii, pentru că fac absolut orice pentru a le oferi o viață micuților. Să dea Dumnezeu să se extindă cât mai mult și să nu mai fie nevoie de lista de așteptare”, a spus Maria Ioniță, mama unui copil operat la Spitalul “Maria Sklodowska Curie”.

S-au înființat primele secții de chirurgie cardiovasculară pediatrică

Atât ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cât și medicii spitalului au spus că își doresc să nu mai fie nevoit să meargă niciun copil în afara țării pentru operații.

„Ceea ce ne propunem este să continuăm acest program. Trebuie să înțelegem că accesul la servicii de sănătate, în special pentru copii, este esențial. Motivul pentru care suntem astăzi aici este legat de primele secții, înființarea primelor secții din România. Până acum au fost structuri mai mici, compartimente în toată țara. În sfârșit avem o secție dedicată.

În 10 ani, de la un compartiment de chirurgie cardiovasculară cu zece paturi a ajuns la o secție de chirurgie cu 25 de paturi, deci a crescut foarte mult capacitatea. Compartimentul ATI dedicat acestei patologii, cu 6 paturi, a devenit secție cu 15 paturi.

Să nu uităm de locul unde s-au format tinerii specialiști, la domnul conferențiar Cîrstoveanu, în care secția inițială de Terapie Intensivă de nou-născuți, cu 27 de paturi, a ajuns la 47 de paturi în momentul de față, plus cele 25 din secția de Terapie Intensivă dedicată patologiei cardiovasculare. Însă, nimic nu este posibil fără pregătirea tinerilor medici. Ei sunt cheia succesului și ei sunt cei care vor apăra sănătatea copiilor din România”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Doctorul Alin Nicolescu a spus că, în anul 2009, în București, aproape că nu exista domeniul cardiologiei pediatrice. În anul 2011, s-a creat Secția de cardiologie pediatrică la Spitalul “Maria Sklodowska Curie” și s-a crescut capacitatea de diagnostic.

„În momentul actual, suntem unul dintre cele mai puternice centre de pregătire pentru cardiologie pediatrică. Această activitate a noastră nu constă doar în diagnostic. Am făcut lobby pentru specialitatea de cardiologie pediatrică, s-a făcut lobby pentru programul intervențional. Nu am avut totul, dar s-a muncit din greu să ajungem în acest punct”, a spus șeful Secției de cardiologie pediatrică, Alin Nicolescu.

În anul 2011, nu exista personal pentru această specializare, iar acum, tineri medici se pregătesc din greu să fie cei mai buni într-un domeniu dificil.

„Un cardiochirurg pediatru care să fie pregătit are nevoie de cinci, zece ani de practică pentru a face toate tipurile de intervenții și trebuie să fie de la început un talentat cardiochirurg”, a spus coordonatorul programului de chirurgie cardiovasculară pediatrică, Tammam Youssef.

„Ne dorim să fim un centru de referință”

Șeful Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Maria Sklodowska Curie”, Cătălin Cîrstoveanu are un obiectiv clar: să salveze vieți.

De-a lungul timpului am ajuns să facem aproape toate procedurile care se fac la nivel internațional. Nu ne place ca noi să fim mai puțin pregătiți față de colegii noștrii din alte țări. Ne dorim să fim un centru de referință, ne dorim să rezolvăm problema din România.

Conform datelor, între 100 și 130 de copii pleacă din țară și am văzut că acest număr nu scade, nu crește. Ce se întâmplă cu aceștia? Noi facem și patologie complexă în centrul nostru, dar nu putem face toate aceste lucruri, pentru că sunt copii ale căror probleme nu pot fi rezolvate în timp util în România, din cauza diverselor probleme, fie incapacitate de spațiu, fie incapacitate de echipă.

Asta se întâmplă la ora actuală, între 100 și 150 de cazuri îi luăm și îi duceam afară. E un drept al lor, suntem onorați să-i ajutăm și România face un efort extraordinar ca acești copii să primească șansa lor”, a precizat medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
Chris Hemsworth a cântat alături de Ed Sheeran la concertul din București. Imaginile complet neașteptate...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au aniversat Gabriela Cristea și Tavi Clonda 5 ani de la căsătorie
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul