VIDEO | Cristian Diaconescu, despre tensiunile de la granița dintre Rusia și Ucraina: În vecinătatea imediată a României, situația de securitate este una extrem de tensionată

VIDEO | Cristian Diaconescu, despre tensiunile de la granița dintre Rusia și Ucraina: În vecinătatea imediată a României, situația de securitate este una extrem de tensionată
Cristian Diaconescu, președintele PMP
Publicat: 10/12/2021, 22:08
Actualizat: 10/12/2021, 22:21

Liderul Partidului Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu, a vorbit despre tensiunile de la granița dintre Rusia și Ucraina și a punctat faptul că „în vecinătatea imediată a României, situația de securitate este una extrem de tensionată”.

„În vecinătatea imediată atât a României, cât și a Republicii Moldova, situația de securitate este una extrem de tensionată, foarte complicată, preocupă întreaga comunitate internațională și în astfel de momente cuvintele care trebuie să prevaleze în cancelariile politice, mai ales de la București și Chișinău, sunt „solidaritate”, „parteneriat”, semnalul care trebuie transmis în sensul că aici există o forță – cea a unui stat membru NATO și al Uniunii Europene, adică România și al Republicii Moldova, stat aflat în negociere, asociat la Uniunea Europeană.

Deci, din această perspectivă avem atât premisele, cât și responsabilitățile comune pentru a lucra împreună, pragmatic, consecvent, identificând exact zonele și domeniile în care etapizat se pot obține progrese în favoarea poporului român și, în egală măsură, pentru apărarea securității în regiunea Mării Negre”, a spus Cristian Diaconescu, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă Moldova.

Liderul PMP a vorbit și despre potențiala reacție pe care ar trebui să o aibă Bucureștiul în cazul în care se înrăutățește relația dintre Kiev și Moscova.

„O reacție care să genereze sentimentul de apropiere. Deci, în astfel de momente solidaritatea este ceea ce trebuie să prevaleze în relațiile cel puțin în această regiune și trebuie să fie foarte clar la București faptul că o amenințare de securitate majoră, cum este cea legată de Ucraina, din păcate, nu poate ocoli Republica Moldova. Și din această perspectivă nu mai discutăm aici de simpatie sau de un anume tip de voință politică superficială, ci discutăm de probleme de apărare și de securitate comune, care în mod clar trebuie abordate și anunțate în exteriorul regiunii ca fiind prioritatea maximă pe axa București-Chișinău”, a punctat Diaconeacu.

Conflicul transnistrean ar putea să încline balanța într-o parte sau alta?

Cristian Diaconescu spune ce tensiunile nesoluționate transnistrene nu pot înclina balanța, dar pot avea influența modul în care reacționează oficialii români.

„Nu poate înclina balanța, dar poate genera un anume tip de urgență din perspectiva Bucureștiului în a-și încuraja partenerii din spațiul european și euroatlantic în sensul de a veni ceva mai coerent și cu substanță în sprijinul apărării suveranității Republicii Moldova, pentru că, de fapt, conflictul transnistrean acest lucru îl generează, o stare de insecuritate în legătură cu Republica Moldova și întreaga regiune. Deci, din acest punct de vedere, după părerea mea, eforturile politice și diplomatice pentru un anume tip de înțelegere ceva mai clară a ce se întâmplă în Europa de Sud-Est din perspectiva partenerilor noștri din Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică reprezintă o obligație în acest moment, dacă vrem să fim corecți și serioși în relația cu Republica Moldova.”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?