VIDEO | „Cu Gândul la București”, ediție specială! Culisele dublei înfrângeri împotriva lui Nicușor Dan, explicate de urbanistul Alexandru Pânișoară. PUZ-urile Sector 2 și 4 au intrat în vigoare, a decis Tribunalul București
Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU), a explicat, miercuri, în cadrul unei ediții speciale „Cu Gândul la București”, care sunt toate culisele deciziilor luate marți de Tribunalul București, prin care s-a respins suspendarea PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4. Potrivit lui Alexandru Pânișoară, documentele urbanistice suspendate până marți sunt în prezent active, iar orice emitere de documentații se fac în baza acestor PUZ-uri.
Alexandru Pânișoară, președinte ADU, a precizat, miercuri seară, în cadrul unei ediții speciale „Cu Gândul la București”, că deciziile de marți ale Tribunalului București de a respinge cele două acțiuni făcute de Asociația Ecopolis conduc implicit și la anularea acestei suspendări.
„Practic, din momentul în care instanța s-a pronunțat, de marți, aceste două documentații, PUZ Sector 2 și PUZ Sector 4 intră în vigoare, din acel moment. Adică, ele produc efecte juridice, adică cine vrea să ia un certificat de urbanism, va lua. Acesta este efectul acestei hotărâri. Ea poate fi atacată cu recurs, dar asta nu înseamnă că mai are vreo legătură cu suspendarea, a încetat din acest moment”, a explicat Alexandru Pânișoară în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.
Potrivit lui Alexandru Pânișoară, PUZ-urile au suferit foarte multe atacuri în instanță, de la diferite ONG-uri, fie cu referire la legalitate, dar și la aspecte ce țin de mediu, „aceasta fiind principala critică a celor de la ONG-uri”.
„Acest război nu a făcut decât să creeze un haos administrativ”
Astfel, Pânișoară amintește faptul că PUZ-urile Sectoarelor 3, 5 și 6 au fost anulate, iar în prezent au mai rămas cele de la Sectoarele 2 și 4, pentru care există și alte plângeri, dar nu s-a început judecarea lor.
„Acest război nu a făcut decât să creeze un haos administrativ, ne aducem aminte că Sectorul 2 nu mai știa pe ce să emită (documentații – n.r.) ce să aplice, iar Nicușor Dan venea și amenința cu diferite plângeri împotriva primarului Sectorului”, explică Pânișoară, care a mai precizat că suspendarea PUZ-urilor a fost principala preocupare a lui Nicușor Dan în acest mandat, până în prezent.
Revenind la PUZ-urile Sectoarelor 2 și 4, Alexandru Pânișoară a explicat cum a început acțiunea de suspendare a acestor documentații.
„Acțiunea acestui ONG a început în decembrie 2021 și judecat în 2022, neexistând nicio opoziție, motiv pentru care instanța a admis această cerere, practic s-au suspendat PUZ-urile”, explică Alexandru Pânișoară.
Potrivit urbanistului, Municipalitatea nu s-a apărat în acțiunea de suspendare a PUZ-urilor, când Municipiul București și Consiliul General al Municipiului București puteau să facă recurs.
„Ecopolis a luat bani de la Municipalitate, 96 de mii de lei”
„Ce este foarte curios este că această Asociație Ecopolis, când a introdus acțiunea, în decembrie, pe data de 28 decembrie, cu patru zile înainte, această asociație a primit o finanțare de 96 de mii de lei, nelegală. Autoritățile nu pot finanța ONG-uri, decât dacă sunt de utilitate publică, iar utilitatea publică se recunoaște de către Guvern. Asta este legea, așa scrie în Codul Administrativ. Autoritățile nu au voie să finanțeze ONG-uri, decât dacă sunt de utilitate publică, recunoscute de Guvern. La patru zile după ce primește această finanțare introduce această acțiune, care are trei pagini”, explică Pânișoară.
Potrivit președintelui ADU, la aceste pagini s-a anexat un studiu care a fost făcut de doi arhitecți, „unul dintre ei fiind în Comisia Tehnică de Urbanism a Capitalei”.
În acest sens, explică urbanistul, cei doi arhitecți nu ar fi avut competențe pentru elaborarea studiului anexat plângerii respective.
Pânișoară mai acuză faptul că Municipalitatea nu s-a apărat deloc, nici prin directorul juridic al instituției.
În ceea ce privește beneficiile revenirii la documentațiile PUZ Sector 2, Alexandru Pânișoară este de părere că sunt și parcuri ce pot fi construite, care erau prevăzute în aceste documentații. La fel, și proiecte de infrastructură, parcări, sau străzi, sunt prevăzute în PUZ-uri.
Urbanistul spune că nu totul este perfect la aceste PUZ-uri, dar „asta nu înseamnă că trebuie să anulăm tot, trebuie să atacăm în parte”. De asemenea, Alexandru Pânișoară a mai explicat că tema „defrișării spațiilor” verzi din București, promovată de Nicușor Dan, ar fi una falsă.
Dacă vorbim de celelalte Sectoare, PUZ-urile acestor administrații au fost anulate definitiv în instanțe.
„Eu nu am putut să le apăr. Pe cele de la Sectoarele 2 și 4 le-am apărat, în fața instanței”, declară Alexandru Pânișoară.
Potrivit urbanistului, în contextul acesta al blocării PUZ-urilor, s-a creat un prejudiciu de sute de milioane de euro pe piața imobiliară.
„Toate aceste jocuri cu reglementările urbanistice, ele afectează foarte mult piața”
„Toate aceste jocuri cu reglementările urbanistice, ele afectează foarte mult piața și dau peste cap planuri de afaceri care nu se fac cu un an înainte, ele se fac cu ani de zile înainte. Investitorii cumpără terenuri cu 7, 8,10 ani înainte să facă o investiție, fac un plan și este aceeași problemă cu modificarea Codului Fiscal, adică nu ai predictibilitate, iar unui investitor trebuie să-i dea în cifre. Dacă se schimbă cadrul în care el a făcut un plan de afaceri, poate să dea peste cap și să plece, iar asta înseamnă bani mai puțini la bugetul Municipalității, și asta ne va afecta pe toți”, explică Alexandru Pânișoară.
Președintele ADU mai spune că viziunea urbanistică a Bucureștiului este din jurul anului 1994, iar din acest motiv orașul este atât de peticit.