Un brad de tip origami de 4,4 metri a fost realizat de studenții Universității din Craiova, iar cadrele didactice au făcut primele demersuri pentru a-l înscrie în Guiness World Records. Pentru realizarea lui s-au folosit aproximativ 300 de kilograme de hârtie, mare parte din ea reciclată.
Joi seară, bradul a fost prezentat comunității academice, iar studenții și cadrele didactice pot trece să-l vadă și să-l fotografieze.
Ideea a pornit în anul 2017 de la o studentă a Facultății de Mecanică.
„La cursul de geometrie descriptivă, doamna profesoară ne-a sugerat să realizăm o construcție din origami pentru aplicația practică. Eu am propus să facem un brad din hârtie tip origami. Colegii au fost de acord, iar de atunci au am început să lucrăm. Inițial am făcut unul micuț, apoi am zis să punem tot mai multe etaje. Ulterior, alți colegi mai mici au preluat ștafeta, iar acum a ajuns în acest stadiu”, a precizat Mădălina Lăzăroiu, studenta care a inițait proiectul.
În total, aproximativ 200 de studenți de la toate specializările Facultății de Mecanică au lucrat la bradul din hârtie în patru etape: în 2017, 2018, 2019 și 2023. Studenții au aplicat practic ce învață în capitolul “Desfășuratele suprafețelor geometrice”.
Au folosit formule matematice, au aplicat tehnica plierii, au avut grijă ca hârtia să fie tăiată și proporționată corect, apoi a urmat etapa de asamblare, unde s-au mai împotmolit.
„Am avut momente în care rozetele nu se așezau bine, am luat-o de la capăt. Am mai adăugat straturi, dar într-un final a ieșit. Și nu ne oprim aici. Îl vom continua, dar probabil trebuie să găsim altă încăpere, pentru că aici ne-am apropiat de tavan”, a mai spus un student care a lucrat la confecționarea bradului.
Studenții au reușit să confecționeze un brad din 269.208 elemente. Pentru construcția acestuia au folosit 120 topuri de hârtie, adică aproximativ 300 kilograme de hârtie. Tinerii au fost supravegheați în permanență de cadrele didactice care le-au dat indicații în toată această perioadă.
„Acest brad i-a unit foarte mult pe studenți, au învățat cum se lucrează în echipă și cred că acesta este cel mai important lucru. Colegii mei au făcut deja toate demersurile pentru a include bradul în Guinness World Records. În privința costurilor, se discută, se pot face reduceri sau chiar poate fi înregistrat fără să plătim taxe. Oricum pentru noi, cei de la Universitatea Craiova, acest brad este deja în Cartea Recordurilor.a precizat prof. univ. dr. Ionuţ Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova.
Anul trecut, la Universitatea din Craiova a fost realizat un brad din 2023 de cărți.
CITIȚI ȘI: