Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Cum arată clinica Dignitas, unde oamenii se ducă să MOARĂ. „Te iubesc foarte mult, Debbie. Adio”

VIDEO | Cum arată clinica Dignitas, unde oamenii se ducă să MOARĂ. „Te iubesc foarte mult, Debbie. Adio”

VIDEO | Cum arată clinica Dignitas, unde oamenii se ducă să MOARĂ. „Te iubesc foarte mult, Debbie. Adio”

Cunoscuta vedetă TV Esther Rantzen din Marea Britanie a dezvăluit că va apela la eutanasiere în cadrul unei clinici de moarte asistată.

Esther Rantzen îi va urma pe cei 650 de britanici care au zburat deja peste hotare, pentru a fi eutanasiați la clinica Dignitas din Elveția, în mod legal, o procedură interzisă în Marea Britanie, care poate aduce o condamnare la închisoare de 14 ani. Esther, în vârstă de 83 de ani, este supusă în prezent unui tratament „miraculos” pentru cancerul pulmonar în faza 4.

Dacă acest tratament nu va funcționa, vedeta TV va merge la Zurich, pentru a fi eutanasiată.

„Dacă o persoană moare încet și dureros…”

Aceasta a vorbit despre decizia ei în cadrul programului The Today Podcast de la Radio 4. Prezentatoarea emisiunii That’s Life! a explicat că vrea ca familia să aibă „amintiri de durată cu mine”, adăugând: „Dacă vezi pe cineva cum moare încet și dureros, acea amintire va umbri vremurile fericite”.

Moartea asistată este tot mai promovată pentru a curma suferința celor foarte bolnavi, care nu mai au control asupra vieții lor. Totuși, o schimbare a legii în Marea Britanie ar pune în pericol categoria oamenilor vulnerabili, scrie Daily Mirror.

Potrivit Campaign for Dignity in Dying, cercetările arată că între 300 și 650 de muribunzi ar fi apelat la serviciile de eutanasie, în fiecare an. Dar ce este, de fapt, Dignitas? ONG-ul furnizează asistență celor aflați pe moarte, care suferă de boli „ce vor duce, inevitabil, la moarte, la dureri și un handicap insuportabil”.

Solicitanții trebuie să aibă „un motiv întemeiat” și să prezinte documente medicale solide.

Pe site-ul clinicii, care are sloganul „trăiește cu demnitate, mori cu demnitate”, se specifică exact că, în Elveția, eutanasia voluntară este interzisă. Clinica oferă și deducția taxelor și a costurilor, dacă este nevoie.

Moment controversat: S-a filmat înainte să moară!

Clinica a apărut în documentarul BBC „How to Die: Simon’s Choice” din 2016, în care afaceristul de succes Simon Binner prezintă „călătoria” sa de la boala necruțătoare neuronală la sinuciderea asistată. A trăit 10 luni cu boala, înainte să anunțe data morții și a propriei înmormântări.

Chiar înainte să își ia viața, acesta a mărturisit în fața camerelor de filmat: „Timpul și valul nu așteaptă niciun om, te iubesc foarte mult, Debbie. Adio”. Filmul a stârnit controverse, deoarece include momentul în care „pacientul” zâmbește, în timp ce își administrează medicamentul care îl va ucide, în clipele următoare. Telespectatorii au lăudat însă documentarul.

Dignitas este un ONG elvețian care furnizează serviciul de sinucidere asistată pentru cei care suferă de o boală terminală sau psihică. Clinica este susținută de medicii elvețieni.

Până la finele lui 2020, Dignitas a asistat 3.248 de persoane care s-au sinucis în clinica din Elveția, situată lângă Zurich.

Medicii oferă și îngrijire paliativă, directive avansate privind îngrijirea medicală și terapie pentru prevenția tentativelor de sinucidere. Mai mult, poate cel mai important, cei de la Dignitas oferă consultanță în privința legislației „right-to-die” din țările lumii.

Cei care se sinucid la Dignitas trebuie să aibă o judecată limpede, să se poată sinucide și să completeze formularele necesare. Pentru cei cu probleme psihice severe, Curtea Supremă din Elveția solicită un raport medical întocmit de un psihiatru.

https://www.youtube.com/watch?v=W44vTjW0QrU

Sursa foto: BBC

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și