Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Cum ne dăm seama că suntem într-o relație nepotrivită. Recomandarea specialiștilor: „Dacă există abuz de orice tip – că e fizic sau că e psihoemoțional – ar trebui să fie un semnal de alarmă foarte clar”

VIDEO | Cum ne dăm seama că suntem într-o relație nepotrivită. Recomandarea specialiștilor: „Dacă există abuz de orice tip – că e fizic sau că e psihoemoțional – ar trebui să fie un semnal de alarmă foarte clar”

Alina Nedeloiu, psiholog clinician, a vorbit, joi, la Super Neatza cu Răzvan și Dani, despre semnele care ne indică că suntem într-o relație nepotrivită pentru noi. Psihoterapeutul a afirmat că este esențial să fim atenți la existența vreunui tip de abuz în relația cu partenerul nostru, precizând că un rol extrem de important îl are comunicarea.

„Primul semn că suntem într-o relație nepotrivită ar fi să fim atenți la abuz. Dacă există abuz de orice tip – că e fizic sau că e psihoemoțional – ar trebui să fie un semnal de alarmă foarte clar. Critica, de exemplu, e foarte perfidă. Sub forma aceea de critică constructivă – nu există critică constructivă, există critică. Asta poate să fie un văl foarte perfid al abuzului.

Și, atunci, e mai bine să comunicăm și să încercăm să ne așezăm la masă și să discutăm, să vedem care sunt nevoile fiecăruia, ce simțim că nu ne este îndeplinit și poate chiar să întrebăm: ‘Tu ce nevoie ai?’, ‘Ce simți că aș putea să fac pentru tine?’”, a afirmat Alina Nedeloiu.

Alina Nedeloiu a explicat că primul pas în soluționarea problemelor cu partenerul nostru este comunicarea, în contextul în care „rolul cuplului și chiar și al terapiei în cuplu este să privim în aceeași direcție, să avem același obiectiv”.

„Până să ajungem la specialist, putem să ne folosim de comunicare și atât, chiar dacă poate, la început, e defectuoasă și nu ne pricepem s-o facem. Nu avem nevoie de biblioteci întregi citite, avem nevoie doar de un pic de bun simț și de dorință de a vorbi unul cu celălalt.

Poate la început e mai greu, poate apar conflicte, dar cu siguranță ne calibrăm ușor-ușor, dar discutând. Nu e nevoie neapărat de o terapie foarte lungă. Oamenii își imaginează că au nevoie de ani de zile ca să poată face chestia asta. Nu se rezolvă nici în două zile, dar nu e nevoie nici de un timp foarte îndelungat.

Rolul cuplului și chiar și al terapiei în cuplu este să privim în aceeași direcție, să avem același obiectiv. Ăsta e și unul dintre motivele pentru care multe relații nu merg, pentru că nu avem obiective comune, nu privim viitorul la fel – nu neapărat identic, dar măcar să avem niște țeluri identice”, a precizat Alina Nedeloiu.

Întrebat de ce aleg oamenii să stea în relații nepotrivite, psihoterapeutul a precizat că acest lucru se întâmplă „de teamă”.

„E teama de singurătate, de presiune a societății, de faptul că îți spun părinții: ‘Uite, ai o vârstă, trebuie să-ți faci și tu o familie, trebuie să faci copii. Și apare acest ‘trebuie’, care ne vorbește încontinuu în ureche, cumva, undeva în spate, acel ‘trebuie’, care ne spune că avem de făcut lucruri într-un anume mod. Singurul lucru care e foarte important, într-adevăr, este comunicarea.

În rest, este important să ne găsim singuri drumul, să nu ascultăm rețete ale succesului sau să nu ne luăm după ceilalți și să avem lucrurile foarte bine discutate de la bun început și să ne bazăm pe sentimente. Asta este prima regulă”, a menționat Alina Nedeloiu.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și