VIDEO | Cum putem micșora ratele de la bancă (REPORTAJ)
This browser does not support the video element.
Căutăm soluții să ne micșorăm datoriile. Criza energetică a venit neașteptată, iar românii abia mai au cu ce să își plătească facturile. Unde mai punem că mulți au și împrumuturi pe termen lung la bancă, iar indicele ROBOR a fost în acest an într-o creștere semnificativă față de anul precedent.
La final de lună, când tragem linie după ce achităm toate dările, sperăm să mai rămânem și cu câțiva lei în buzunar. Însă acest lucru pare ușor de spus și cam greu de făcut, așa că suntem într-o continuă căutare de soluții de economisire a banilor.
„Evident că în perioada asta, ca urmare a inflației, foarte mulți ca urmare a creșterii dobânzilor, ca urmare a scumpirilor, dispun de un venit care trebuie să îl împartă în tot mai multe locuri. Au crescut, evident și ratele. Pentru foarte mulți, ratele s-au dublat. Dobânzile au atins cote medii aș spune”, anunță Adrian Măniuțiu, analist economic.
Cumpărarea unei locuințe, a unei mașini noi, plata unor datorii sau lipsa banilor sunt unele dintre motivele pentru care românii ajung să își facă un credit la bancă. Însă înainte de a face acest pas, oamenii ar trebui să facă niște calcule pentru a se asigura că împrumutul nu se va transforma într-un factor de stres de-a lungul vieții.
„Am făcut creditul în anul 2008 pentru că am avut nevoie de bani mai mulți. L-am făcut pe 30 de ani și mai am”, spune o doamnă.
Mai mult, aceasta consideră că rata este foarte mare, însă nu s-a gândit la o refinanțare a creditului.
„Nu, sincer nu îmi mai trebuie”, a adăugat femeia.
Analistul financiar-bancar, Irina Chițu, spune că oamenii ar trebui să se gândească să ramburseze în avans ori de câte ori pot, cu reducerea perioadei.
„Orice sumă, nu trebuie să strângi o sumă anumită pentru a avea posibilitatea să rambursezi și cu cât dai mai la începutul creditului, cu atât soldul scade mai repede și comisioane, dobânzi, plătești mai puțin”, spune Irina Chițu.
Mai mult decât atât, refinanțarea creditului cu dobândă fixă pare a fi cea mai bună soluție prin care putem trece cu ușurință peste ratele mari, chiar și atunci când ajungem într-o situație critică.
„Să se uite către o refinanțare cu dobândă fixă, refinanțările se fac. Practic se contractează un credit nou, de la propria bancă sau de la altă bancă, cu costuri mai mici și o dobândă fixă mică”, spune Irina Chițu, analist financiar-bancar.
Când ne confruntăm cu rate mari care ne cauzează probleme, trebuie să lucrăm pe trei paliere. În primul palier încadrăm discuțiile cu banca la care avem credit, ori alte bănci.
“Banca este obligată să vină cu o soluție în momentul în care spui că nu mai poți plăti sau că ai provocări în această direcție. Și poate să vină cu o soluție de refinanțare, rescadențare, reeșalonare a creditului, grație la credit sau suspendări de plăți de rate, dar important este să stăm de vorbă cu banca și să găsim o soluție pentru propriul credit”, spune analistul.
Legătura constantă cu banca este foarte importantă. În acest mod putem evita situațiile critice.
„Important este să se țină legătura cu banca, împreună cu ofițerul de cont care a semnat creditul să se găsească o soluție, nu să ne regăsim în acea situație absolut critică în care după 90 de zile de neplată și alte 90 de zile de somații, intrăm într-o fază de default, înregistrați la registrul creditelor, probabil cu risc de executare cu foarte multe penalități și cu bătăi de cap mai mari, care evident că pot fi ocolite pentru că nici banca nu își dorește o astfel de situație”, spune Adrian Măniuțiu, analist economic.
Al doilea punct este reprezentat de cheltuielile pe care le facem lună de lună. Trebuie să ținem o evidență a tuturor cheltuielilor și să renunțăm la excese pentru că doar așa reușim să economim bani și să gestionăm mai bine aceeași sumă de bani pe care o avem la dispoziție.
„Trecerea pe o coală de hârtie, trecerea pe o foaie a tuturor cheltuielilor pe care le facem ne ajută să vedem dacă într-adevăr e vorba de o nevoie, de o pornire, de o dorință, de ceva ce putea fi amânat. Cheltuielile pot fi ținute sub control dacă încercăm să le ținem evidența”, spune Adrian Măniuțiu.
Cel de-al treilea pas pe care îl putem face, în caz că nu am reușit să economisim destul, este sursa suplimentară de venit. Aici lucrurile se complică pentru că nu toată lumea dispune și de un timp suplimentar.
„Dacă primul punct nu a dat roade, dacă al doilea punct este deja într-un punct de maximă eficiență și nu mai ai de unde să tai, nu mai ai de unde să optimizezi, presupunând prin absurd că e așa, rămâne o singură soluție. Una singură și anume surse suplimentare de venit sau mărirea venitului curent din sursa pe care o ai astăzi”, adaugă Adrian Măniuțiu, analist economic.
Astfel, cumpătarea și comportamentul eficient pot fi o soluție pentru a reuși să ne gestionăm mult mai bine economiile.