Directorul STB, Adrian Criț, a declarat, joi, că furturile de combustibil din autobuze sunt „la ordinea zilei” și că s-au făcut plângeri penale în acest sens. Un video apărut în spațiul public arată modul prin care unii șoferi fură motorină din rezervoare.
„Furturile de combustibil sunt la ordinea zilei, avem plângeri penale efectuate. Pe de altă parte, piesele și componentele comandate dispar din punctele de lucru”, a declarat, joi, directorul STB, Adrian Criț, la scurt timp după declanșarea grevei care a paralizat orașul.
Sindicaliștii STB neagă acuzațiile directorului, chiar dacă au avut loc în trecut anchete și rețineri ale șoferilor care furau motorină.
Potrivit surselor STB, furtul de motorină din rezervoarele autobuzelor se face cu furtunul, iar combustibilul se trage pur și simplu din rezervor și se pune în canistre sau în bidoane de plastic, așa cum se întâmplă și în imaginile video.
Surse din cadrul STB au precizat pentru Gândul că Societatea a descoperit în 2021 un „supraconsum” de motorină de peste 220 de tone.
Între conducerea STB și sindicatul reprezentativ, condus de Vasile Petrariu, există un conflict major, care a culminat cu greva șoferilor de joi și vineri, când niciun vehicul nu a mai ieșit pe stradă.
În ciuda faptului că Tribunalul București a suspendat greva de joi, protestul continuă și vineri.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 (PJS3) au deschis un dosar penal in rem cu privire la greva șoferilor Societății de Transport București (STB), au spus oficialii instituției, pentru GÂNDUL.
„A fost înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de declarare a grevei cu încălcarea Legii dialogului social”, au spus oficialii PJS3.
De asemenea, Conducerea STB a făcut, joi, plângere la Poliția Română împotriva a 14 persoane care ar fi organizat greva de joi. Primul pe lista celor 14 este Vasile Petrariu, șeful principalului sindicat din STB.