VIDEO | „Curba morții” de la Barajul Ciurel, mai periculoasă ca niciodată. Siguranța șoferilor stă doar în câteva puncte de sudură la parapet. ”Și 50 de kilometri la oră poate fi mult”
În cea mai periculoasă curbă din București, cea de la Barajul Ciurel, unde un tânăr a murit duminică după ce a căzut cu mașina în lac, parapetele de pe marginea drumului au fost prinse în câteva puncte de sudură, iar balustrada podului, care ajunsese plină de rugină, a fost ruptă în impactul violent de zilele trecute. Gândul a avertizat încă de acum câteva luni despre pericolul de pe Podul Ciurel și despre faptul că balustrada podului este degradată și un pericol pentru trecători și șoferi.
„Curba morții” de la „Ciurel”, unde zeci de șoferi au căzut cu mașina în apele râului Dâmbovița, este în prezent mai periculoasă ca niciodată. Practic, șoferii care nu intră cu viteză redusă în această curbă, pe sensul dinspre Crângași spre Militari, riscă, dacă derapează, să ajungă cu mașina direct în apă.
Parapetele rupte în urma accidentului tragic de duminică au fost puse la loc, fiind prinse în câteva puncte de sudură și sprijinite pe stâlpi băgați în beton.
Mai mult, acum nu mai există pe pod o bucată din balustrada de fier, pentru că a fost ruptă în ultimul accident, în care a murit un tânăr de 35 de ani. Zona a rămas doar marcată cu garduri mobile, peste care este o bandă galbenă de la Poliția Locală.
Pericolul de pe Podul Ciurel
Gândul a scris în luna august despre situația de pe Podul Ciurel și pericolul prăbușirii balustradelor. Atunci, oficiali de la Administrația Străzilor din București (ASB) dădeau vina pe fostele conduceri de la Primăria Capitalei pentru lipsa investițiilor în acest loc.
Șeful ASB spune că se va monta un gard nou, în aproximativ „o săptămână”.
„Curba este semnalizată corespunzător. Acum, dacă se vine cu 150 la oră, este curbă, totuși. A fost un gard acolo, dar a fost rupt. Suntem acum în curs de achiziție pentru un gard nou, să-l montăm acolo. Probabil, cred că va dura o săptămână până va fi livrat și montat gardul respectiv. Știu că s-au montat parapeții, s-au pus și stâlpi noi. Urmează să găsim o soluție mai optimă, și cu Brigada Rutieră, cu semnele de circulație”, a declarat, pentru Gândul, Marian Bârgău, directorul general al ASB.
Potrivit șefului ASB, limitatoare de viteză nu pot fi montate înainte de curba de la Ciurel, pentru că acestea nu pot fi puse pe străzile unde trec autobuze. ”Nu noi deciem asta, ci Comisia Tehnică de Circulație”, susține Marian Bârgău.
Pilotul Vali Porcișteanu: „50 de kilometri la oră poate fi mult în acea curbă”
Potrivit lui Vali Porcișteanu, pilot de raliuri, specializat în conducere defensivă, curba de la Barajul Ciurel este atât de periculoasă în această perioadă încât, și la o viteză de 50 de kilometri la oră, o mașină poate derapa.
„Fiind și lacul în zonă, este umiditate, iar în această perioadă se poate forma gheață. O viteză de 50 de kilometri la oră în acea curbă poate fi mult, asfel încât să te surprindă aderența. Sigur mai poți avea și alte reacții nepotrivite, iar mașina ajunge să derapeze și mai ușor”, a excplicat Vali Porcișteanu, pentru Gândul.
Pilotul de raliuri mai spune că parapetele din această curbă ar fi trebuit să fie mult mai solide.
„Am văzut că la accidentul de duminică s-a spulberat glisiera imediat. Normal, parapeții trebuie să te țină, trebuie să fie bine betonați și ranforsați. În zonele acestea expuse la risc, cu viraj strâns, și cum este și acest hău cu apă, trebuia făcută o ranforsare, fără discuție”, a precizat Vali Porcișteanu.
Andrei, tânărul care a murit duminică, avea doar 35 de ani
Tânărul de 35 de ani care a murit duminică după ce a plonjat cu mașina în apa de la baraj este Andrei Thutat Ungur, student la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” (UNATC).
Potrivit martorilor, Andrei ar fi pierdut controlul mașinii în curba de la Ciurel și a lovit prima dată bordura din dreapta, ulterior pe cea din stânga, de lângă gardul liniei de tramvai. De aici, mașina a fost propulsată în balustrada de fier, pe care a rupt-o, și astfel a ajuns în apa râului Dâmbovița.
Salvatorii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București au încercat să îl resusciteze pe Andrei Thutat timp de 45 de minute, apoi l-au transportat la spital, însă medicii nu i-au mai putut salva viața.
Și fostul fotbalist Ionel Dănciulescu a plonjat cu mașina la Barajul Ciurel
De-a lungul timpului, mulți șoferi au plonjat cu mașinile în râul Dâmbovița, la Barajul Ciurel.
Unii a murit pe loc, dar au fost și șoferi care au scăpat cu răni ușoare. Printre cei care au avut noroc după ce au ajuns cu mașina în apă se numără și fostul fotbalist Ionel Dănciulescu.
În urmă cu 19 ani, „Danciu-gol”, aflat la volanul unui Mitsubishi Pajero, se deplasa pe Șoseaua Virtuții, dinspre Piața Crângași spre Pasajul Lujerului. Viteza și carosabilul alunecos au proiectat mașina în bordura trotuarului, mașina zburând peste gardul de siguranță de la Podul Ciurel. Fotbalistul s-a ales doar cu câteva contuzii, reușind să iasă din mașină pe geamul din stânga.