VIDEO | De ce nu s-a unit România cu Republica Moldova după 1990? Petre Roman: Era cât pe ce să o facem, dar mineriadele ne-au decredibilizat total. Cea din 1991 a fost devastatoare”
This browser does not support the video element.
Unirea României cu Republica Moldova s-ar fi putut realiza în primii ani după căderea regimului comunist, pe modelul Germaniei, dar mineriadele din 1990 și 1991 au spulberat acest vis, a spus fostul premier Petre Roman, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul.
Întrebat de ce nu a făcut un plan pentru unirea României cu Republica Moldova când a fost primul premier al României post-comuniste, Petre Roman a răspuns: „Eram cât pe ce să o facem, dar după ce au fost trimiși 10.000 de mineri ca să dea jos prin violență…”.
Fostul premier a precizat că a făcut un plan de integrare care ar fi putut fi implementat în 1992-1993 și astfel unirea dintre România și Republica Moldova ar fi fost posibilă.
„Am făcut un plan de integrare economic, social și cultural. Dacă planul pe care l-am pus de acord cu Valeriu Muravschi, care era prim-ministru atunci (al Republicii Moldova – n.r.), dacă el mergea până la capăt, da. Ar fi putut să se facă în 1992-1993 pe modelul Germaniei”, a spus Petre Roman, în exclusivitate pentru Gândul.
El a explicat că toată credibilitatea României în Europa s-a pierdut atunci când minerii violenți au venit în Capitală.
„Toată credibilitatea s-a dus. Ce credibilitate mai aveam noi în Occident? După ce au venit minerii, Helmut Kohl a spus: «Din momentul acesta, am înghețat relațiile cu România». Cine să ne mai garanteze nouă ceva? Noi am ieșit de pe orice radar”, a mai spus Roman.
„Mineriada din 1991 a fost devastatoare. Mineriada din 1990 a produs niște imagini oribile, dar peste aceea am putut să trecem. Am făcut niște eforturi uriașe ca să recredibilizăm și am reușit, dar cealaltă ne-a dus înapoi de unde am plecat”, a conchis fostul premier.