VIDEO | De ce plătim tot mai mult pentru energia electrică. Petrișor Peiu: ”Prețul extrem de piperat achitat de furnizori se va transfera în facturi”

Publicat: 29 11. 2021, 21:30

This browser does not support the video element.

Energia vândută astăzi pentru mâine a stabilit, trei zile consecutiv, record după record, ajungând miercuri 24 noiembrie la 1.401 lei/MWh, peste 283 de euro/MWh. Furnizorii europeni de electricitate sunt înspăimântați de posibilitatea de a rămâne fără marfă, pe fondul răcirii accentuate a vremii și a producției insuficiente de energie. În România, altădată un exportator de energie electrică, închiderea multor capacități de producție a condus la prețuri astronomice, imposibil de suportat de către industrie și populație, arată analistul Gândul Petrișor Peiu, în Top 5 evenimente economice ale săptămânii 20-26 noiembrie.

Piața zilei următoare, care reprezintă un procent de 40-50% din consumul intern, a atins săptămâna trecută cel mai mare nivel din istorie, record bătut trei zile consecutiv. Dacă luni, pentru energia livrată a doua zi, acesta s-a situat la 1.332 lei/MWh (270 de euro/MWh), marți a crescut la 1.399,6 lei/MWh (282,8 euro/MWh), pentru ca miercuri să depășească nivelul de 1.401,2 lei/MWh (283,3 euro/MWh).

Se poate, însă, și mai rău, alte șase state din Uniunea Europeană înregistrând prețuri superioare: Franța – 302,14 euro/MWh, Elveția – 297,5 euro/MWh, Italia – 292,2 euro/MWh, Grecia – 285,2 euro/MWh, Croația și Slovenia – 284,5 euro/MWh.

Și dacă, pe piața gazelor naturale, ponderea pieței spot în total consum este redusă, pe piața de electricitate, aceasta reprezintă aproximativ jumătate din consumul intern. Cu alte cuvinte, acest preț extrem de piperat, achitat de furnizori pentru energia pe care urmează să o livreze consumatorilor, se va transfera într-o măsură mai mare (față de gaze) în facturi.

 

Sursa: www.energylive.cloud