Pe primele nouă luni ale anului, România a exportat bunuri în valoare de 54,5 miliarde de euro și a importat bunuri în valoare de 71,3 miliarde de euro. Ceea ce înseamnă 16,74 miliarde de euro deficit al comerțului cu bunuri. Atât ne-a costat luxul de a importa mult mai mult decât exportăm, spune analistul Gândul Petrișor Peiu, care a realizat Top 5 evenimente economice ale săptămânii 5-12 noiembrie.
România a pierdut, astfel, în 2021, din ianuarie până în septembrie, cu 3,7 miliarde de euro mai mult decât anul trecut.
Jumătate din deficitul comercial uriaș se datorează produselor chimice (minus aproape 8 miliarde de euro ); încă 3 miliarde de euro pierdem din comerțul cu combustibili, aproape 4 miliarde de euro din comerțul cu produse semifabricate, peste un miliard și jumătate de euro din comerțul agro-alimentar și un miliard de euro din comerțul cu produse manufacturate.
În 2021, pentru prima oară după foarte mulți ani, importăm mai mult decât exportăm inclusiv din industria auto, unde avem cele mai mari exporturi (25 de miliarde de euro), dar și cele mai mari importuri (25,55 miliarde de euro).
Singurele industrii unde avem excedent comercial (adică exportăm mai mult decât importăm) sunt cele de băuturi alcoolice și tutun (exportăm cu aproape 500 de milioane de euro mai mult decât importăm), materii prime (exportăm cu 230 de milioane de euro mai mult decât importăm) și cea de uleiuri și grăsimi (exportăm cu aproape 60 de milioane de euro mai mult decât importăm).
Nenorocirea cea mare vine din faptul că exporturile cresc mai încet decât importurile, motiv pentru care revenirea de după criza din 2020 ne aduce o „adâncire” a deficitului comercial.
Deficitul crește din ce în ce mai rapid pe măsură ce acest an avansează. Astfel, în luna septembrie 2021, am importat bunuri cu peste 2 miliarde de euro mai mult decât am exportat.
Dacă se păstrează acest ritm, la finalul anului vom avea un deficit al comerțului cu bunuri de peste 22 de miliarde de euro, al doilea cel mai mare din istoria României.
Faptul că importăm mai mult decât exportăm înseamnă că scoatem din țară mai mulți bani decât încasăm, deci ne crește datoria externă, atât cea publică cât și cea privată. Creșterea datoriei externe înseamnă o dependență din ce în ce mai mare de valute pe care noi nu le deținem și ale căror cursuri nu le controlăm.
Așadar, vom avea de înfruntat riscuri din ce în ce mai mari.