Polițiștii Capitalei au efectuat percheziții la sediul unei societăți comerciale într-un dosar penal în care se aduc acuzații de comiterea infracțiunilor de înșelăciune și cesiune fictivă.
„Poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 6 au pus, marți, în executare un mandat de percheziție domiciliară, în Capitală, la sediul unei societăți comerciale, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și cesiune fictivă.
În fapt, în anul 2022, un bărbat ar fi coordonat o societate comercială, ce are ca obiect de activitate vânzarea și promovarea în mediul online de materiale de construcții, prin intermediul unui site.
Din cercetări, s-a stabilit că bănuitul ar fi indus în eroare mai multe persoane, cărora le-ar fi vândut aceste bunuri, ce erau achitate în avans prin ordine de plată, fără ca acestea să fie livrate, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 85.000 de lei, se arată într-un comunicat al Poliției.
Mai multe persoane vor fi conduse la audieri sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și cesiune fictivă, respectiv complicitate la comiterea acestora.
„În cursul zilei de astăzi, opt persoane vor fi conduse la audieri.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 6, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și cesiune fictivă, respectiv complicitate la comiterea acestora.
Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, se precizează în comunicat.
Odată cu explozia prețurilor la materiale de construcții, tot mai mulți români au căutat soluții „imbatabile” pentru a-și procura cele necesare fără să își pună semne de întrebare atunci când au găsit un comerciant care vindea online materiale de construcții la prețuri cu mult sub piață, dar cu „garanția” unei plăți în avans.
Așadar, sute de români care au vrut să-și construiască o casă au căzut în plasa unui magazin online care vinde materiale de construcții. Comerciantul le promitea livrarea materialelor de construcții în 2-3 zile, dar în realitate, susțin mulți oameni, după ce au dat comenzi și au plătit avansuri, mărfurile nu au mai ajuns la ei. Păgubiții atrag atenția că site-ul este bine lucrat și oricine poate fi păcălit pentru că afișează prețuri imbatabile.
Magazinul online a emis documente pe cel puțin două societăți. Una dintre societăți este administrată de o tânăra de numai 22 de ani. Anul trecut, a înregistrat o cifra de afaceri uriașă: 3 milioane de euro… cu zero angajați.
În urmă cu 3 ani firma figura pe o stradă din Ploiești între blocuri. Pe aceas stradă nu există niciun depozit de materiale de construcții, iar la adresa respectivă locuia o pensionară.
Ulterior, firma s-a mutat într-o zonă rurală din Giurgiu, însă la adresă nu figura niciun depozit, ci era o casă bătrânească.
cealaltă societate își are sediul lângă București, într-un apartament din Popești-Leordeni. Este administrată tot de o tânără, de 28 de ani, are un singur angajat și zero cifră de afaceri!
Niciuna dintre tinerele care apar în acte nu coordonează afacerea. În spate ar fi un bărbat care ar fi orchestrat toată schema infracțională, se arată într-o anchetă a Inspectorului Pro.