Consiliul de Administrație al Romarm a hotărât, joi, demiterea lui Gabriel Țuțu din funcția de director general al companiei. Decizia vine la două zile după ce Virgil Popescu, ministrul Energiei, a fost audiat ca martor în dosarul Romarm.
Decizia se va aplica începând cu 14 martie, dat fiind că. până atunci, Gabriel Țuțu este în concediu de odihnă, după cum a explicat ministrul Economiei, Florin Spătaru.
Ministrul Economiei a mai spus, la finalul ședinței de Guvern de joi, că Țuțu primește încă salariu pe perioada concediului de odihnă.
„Am primit de la Parchet măsuri suplimentare în situaţia juridică pe care domnul Ţuţu o are şi atunci Consiliul de Administraţie s-a întrunit azi şi, la finalizarea concediului de odihnă, asta însemnând data de 14 martie, dânsul va fi revocat din funcţie. Decizia este luată în Consiliul de Administraţie. Domnul Ţuţu a solicitat concediu de odihnă. Practic, primeşte salariu, conform mandatului de contract, pe perioada acestui concediu”, a explicat Florin Spătaru.
Compania a explicat, prin intermediul unui comunicat, că decizia a fost luată dată fiind situația legală a lui Țuțu. Interimatul, potrivit comunicatului, urmează să fie asigurat de către actualul director economic al companiei.
„Având în vedere evoluţia evenimentelor cu privire la situaţia domnului Gabriel Ţuţu, prin impunerea unor noi obligaţii în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar, Consiliul de Administraţie al CN ROMARM SA a decis revocarea domnului Gabriel Ţuţu din calitatea de Director General al companiei, începand cu data de 14.03.2023. Până la numirea unui nou director general, conducerea executivă va fi asigurată de către Directorul Economic al CN ROMARM SA”, se arată în comunicatul Romarm.
Gabriel Ţuţu este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă în formă continuată, fals intelectual în legătură cu achiziţii de maşini de fabricare a măştilor sanitare şi de măşti sanitare neconforme în timpul pandemiei.
Alexandru Pițurcă și Gabriel Țuțu au fost plasați sub control judiciar, după ce judecătorii de la Tribunalul București a decis respingerea cererii DNA de arestare preventivă a celor doi.
CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului). Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
CITEȘTE ȘI:
Dosarul măștilor neconforme: Fostul ministru al Energiei Virgil Popescu, audiat la DNA