VIDEO | Dronele kamikaze sau Switchblade (DOCUMENTAR)

Publicat: 04/04/2022, 21:30
Actualizat: 04/04/2022, 21:35

Concepută de US Air Force Special Operations Command (AFSOC) și dezvoltată de armata SUA, drona kamikaze sau Switchblade a fost menită să ajute trupele americane să răspundă la ambuscadele inamice din Afganistan.

La 29 iulie 2011, armata americană a acordat companiei AeroVironment un contract de 4,9 milioane de dolari pentru „exploatarea rapidă” a unui număr nespecificat de drone kamikaze către forțele din Afganistan. La 20 martie 2012, armata a adăugat 5,1 milioane de dolari.

Muniția… rătăcitoare, cunoscută și sub denumirea de dronă sinucigașă sau dronă kamikaze, este o categorie de sisteme de arme în care explozibilul așteaptă pasiv, în jurul unei zone țintă mai mult timp și atacă doar după ce o țintă este localizată.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte arme, Switchblade poate opri sau anula o misiune dacă situația se schimbă după lansare, permițându-i să angajeze o țintă secundară sau să se autodistrugă fără a provoca victime sau daune materiale.

La fel ca multe drone, Switchblade este direcționată prin navigarea punctului de referință, în care un om trasează o cale pe o hartă, iar robotul, odată lansat, zboară de la sine.

Drona kamikaze conține camere, iar videoclipurile de la acești senzori, precum și informațiile GPS și procesarea imaginilor, sunt folosite pentru a ghida Switchblade.

Este, de asemenea, proiectată pentru a primi informații de țintire de la alte drone, permițându-i să urmărească și să găsească ținte selectate.

Asta o face una dintre multele arme care poate fi îndreptată împotriva unei ținte utilizând informații de la alte drone. Există două variante ale armei: Switchblade 300 şi 600.

Switchblade sau drona kamikaze 300

Varianta 300 este concepută pentru a lovi ţinte mici. Poate încăpea într-un rucsac, cântăreşte puţin peste 5 kilograme şi are o autonomie de 10 aproximativ 15 kilometri.

Drona poate fi lansată dintr-un tub care seamănă cu un mortier și are o autonomie de zbor de până la 15 minute. Acest lucru o face nepotrivită pentru rol de cercetare, dar este utilă și pentru a ajuta la eliberarea unităților blocate de focul inamic.

Focosul său are o încărcătură explozivă echivalentă cu o grenadă de 40 mm pentru a distruge vehiculele blindate ușoare și personalul aferent.

Drona este propulsată de un motor electric, iar dimensiunea sa mică și zborul silențios o fac extrem de dificil de detectat, permițându-i să se apropie foarte mult de țintă.

Focusul este proiectat special pentru puterea de foc controlată, pentru a reduce daunele colaterale printr-o explozie concentrată.

Are un efect de explozie de pușcă și nu de o explozie de 360 de grade. Poate fi presetată pentru a detona la o înălțime predeterminată, care poate fi ajustată în timpul zborului.

Switchblade este o dronă de unică folosinţă. Sistemele de arme sunt considerate mai ieftine decât combinaţia de a trage o rachetă Hellfire, fabricată de gigantul apărării Lockheed Martin, de o dronă MQ-9 Reaper a General Atomics. Switchblade 300 are un cost estimate de doar 6.000 de dolari, potrivit unui articol al NBC News.

Switchblade sau drona kamikaze 600

Drona kamikaze 600 cântărește peste 20 de kilograme, este portabilă și poate fi instalată în 10 minute. Poate zbura până la 40 kilometri în aproximativ 20 de minute.

Apoi poate aștepta timp de 20 minute, având astfel o rază totală de 80 kilometri. Drona atacă cu o viteză de 180 km/h.

Are un sistem de control al focului cu ecran tactil care poate fi controlat manual sau poate fi autonom. Este securizat prin conexiuni de date criptate la bord.

Acest tip ar putea fi echipat cu un focos antitanc, pentru că are o rază de acțiune mai mare și costă mai puțin decât rachetele antitanc precum Javelin. Costul acesteia este tot de aproximativ 6.000 de dolari.

Blackwing

Din această gamă, face parte și drona Blackwing care a fost lansată în anul 2015. Este o variantă neînarmată a Switchblade 300, cu greutate și dimensiuni similare.

A fost dezvoltat pentru Marina Statelor Unite pentru a oferi un indicator social de referință rapid, precum și pentru operațiuni de releu de comandă și control între navele de suprafață și submarine cu și fără pilot.

Blackwing poate fi plasat dintr-un submarin scufundat, o navă de suprafață sau un lansator mobil la sol.

SUA trimit în Ucraina 100 de drone kamikaze numite Switchblade

Statele Unite ale Americii trimit în Ucraina 100 de drone kamikaze, în cadrul unui pachet uriaş de arme aprobat de preşedintele Joe Biden la începutul lunii martie.

„Ne-am angajat să trimitem 100 de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade, care urmează să fie livrate în cel mai recent pachet prezidenţial”, a declarat Celeste Wallander, ajunctul secretarului de stat de la Apărare, într-o audiere în faţa Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor.

Decizia de a echipa Ucraina cu dronele Switchblade vine în urma cererii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresată parlamentarilor americani pentru furnizarea de echipament militar suplimentar.

Ele zboară mult mai repede decât dronele turcești Bayraktar TB2 pe care Ucraina le-a folosit cu succes pentru a provoca daune armatei Rusiei și, probabil, ar fi capabile să penetreze apărarea anti-aeriană relativ redusă pe care Rusia a menținut-o în Ucraina, scrie site-ul NBC News.

Marea Britanie este singura țară străină care a fost autorizată până în prezent să achiziționeze dronele Switchblade.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Răsturnare de situație în dosarul Dan Diaconescu. Judecătoria Constanța a luat decizia
Rețeta perfectă de gogonele în saramură. Vor rămâne tari toată iarna
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang