Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect șef al Capitalei, în prezent arhitect șef al Sectorului 3, a declarat, miercuri, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că terenul dintre Piața Unirii și Piața Alba Iulia, cunoscut ca Esplanada, este cel mai valoros din România. Aici ar urma să se construiască „Cartierul Justiției”, un proiect de 500 de milioane de dolari, bani de la Banca Mondială.
Potrivit lui Ștefan Dumitrașcu, pe terenul de la Esplanada nu ar fi potrivit un parc.
„Ideea cu parcul și cu căprioare care se plimbă prin centrul Bucureștiului am avut-o și în campania electorală a doctorului Oprescu. Un fonfleu, ca să nu zic o paradă de campanie, care viza, practic, cel mai bun și cel mai scump, ca valoare de construit, teren din România”, a precizat Ștefan Dumitrașcu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, de miercuri seară.
Potrivit arhitectului șef al Sectorului 3, valoarea proiectului „Cartierul Justiției” este de 500 de milioane de dolari americani.
„Șansa, pe care am avut-o ca țară, prin eforturile mai multor guverne, privind finanțarea acestui obiectiv de importanță națională (…) După atâtea amânări și piedici, suspendarea PUZ-ului de sector, adrese către Ministerul Justiției, către Prefectură, către Primăria Sectorului 3 (…) Eu în niciun caz nu renunț, pentru că este un act de patriotism acest lucru, pentru că altfel, banii Băncii Mondiale se duc în altă parte, și vorbim de 500 de milioane de dolari SUA”, a mai declarat Ștefan Dumitrașcu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.
Aprobarea acestui PUD reprezintă un pas înainte pentru construirea proiectului în valoare de 500 de milioane de dolari.
Autorizațiile finale trebuie date însă de Nicușor Dan, care s-a opus în mai multe rânduri proiectului.
„Atrag atenția că multe din avizele care trebuie obținute dacă se aprobă acest PUD, pentru emiterea autorizațiilor de construire, trebuie date de Nicușor Dan. Sub diverse pretexte, domnia sa nu va aproba aceste autorizații de construire”, a declarat Ștefan Dumitrașcu pentru Gândul.
Potrivit arhitectului, proiectul „Cartierul Justiției” prevede centralizarea mai multor clădiri destinate atât exercitării Justiției cât și pentru birourile și locuințele pentru magistrați cât și pentru personal. „Este un credit pe care îl aprobă Banca Mondială la nivel global. Din cauza birocrației, dar și a sabotajului administrativ, acești bani se pot muta într-o altă țară. În ceea ce privește constructorul, acesta va fi stabilit de Banca Mondială”, a mai declarat Ștefan Dumitrașcu.
Pe de altă parte, consilierii USR din București își doresc amenajarea unui parc pe acest teren, care să se numească „Grădina Dudești”.