Irina Dimitriu – Partener Reff & Asociații (Deloitte România) a explicat, în cadrul emisiunii „Gândul Exclusiv”, care sunt pricipalele amendamente pe care investitorii din Real Estate, reuniți în cadrul AREI (Asociația Investitorilor de Real Estate din România) doresc să le aducă la noul Cod al Urbanismului. Potrivit Irinei Dimitriu, PUZ-urile de Sectoare ar trebui dăzbătute de Consiliile Locale, și nu de Consiliul General al Municipiului București, așa cum se întâmplă în prezent. Expertă în drept imobiliar, Irina Dimitriu explică de ce este nevoie de predictibilitate din punct de vedere al legislației în domeniul de Real Estate.
„În toate orașele țării, PUZ-urile sunt aprobate de consiliile locale. În București, în mod expres, există acest dualism între Consiliul General și Consiliile Locale. Consiliile de Sectoare sunt echivalentul consiliilor locale ale unor orașe de talie medie. Consiliile locale deja emit autorizații de construire și aprobă documentații de urbanism. Ele sunt echipate, din punct de vedere administrativ, să aprobe și documentațiile de tip PUZ. În felul acesta se va degreva presiunea și munca extremă de la nivelul Consiliului General. Acolo se apropă PUZ-uri din șase sectoare, vorbim de zeci de proiecte, vorbim de proiecte foarte complicate, care necesită mult timp și discuții”, a precizat Irina Dimitriu.
Reprezentanta Deloitte mai spune că autoritățile locale, precum consiliile de sectoare, ar fi mai aproape de cetățenii din zonele respective.
„În ceea ce privește impactul asupra calității vieții cetățenilor, credem că autoritățile locale, resepectiv consiliile locale și consilierii locali sunt mult mai aproape de locuitorii sectoarelor respective. Să vă dau un exemplu: fostele platforme industriale, multe neecologizate și care stau în paragină. Ori, dacă ele stau în perimetrul unui cartier de locuințe, poate că cei care sunt membri ai consiliilor locale sunt mai în măsură să-și dea seama dacă ecologizarea locurilor respective și transformarea acestora în proiecte decente, sau moderne, ar fi mai benefice pentru locuitorii din sectorul respectiv.
Prevederile actuale din Cod merg pe ideea că un PUZ este inițiat de o autoritate publică și beneficiarul PUZ-ului este autoritatea publică. Este o chestiune extrem de tehnică, deoarece pentru un investitor sau pentru cumpărătorul final nu prea are relevanță cine este beneficiarul unui PUZ”, precizează Irina Dimitriu.
Expertă în drept imobiliar, Irina Dimitriu explică de ce este nevoie de predictibilitate din punct de vedere al legislației în domeniul de Real Estate.
„Am văzut în București nenumărate cazuri, prin care dezvoltatorul proiectului, care s-a ocupat de redactarea PUZ-ului, trebuie să fie parte și să aibă dreptul să-și apere PUZ-ul, ori, foarte pe scurt, în momentul în care el nu este beneficiarul PUZ-ului, orice atac, orice litigiu s-ar purta între reclamant și autoritatea care a aprobat PUZ-ul respectiv. Locatarii sunt terți. Te poți trezi, și sunt situații în care ai cumpărat un apartament, sau ai plătit avansul pentru un apartament, care poate fi finalizat, se atacă și se anulează PUZ-ul, și atunci te gândești ce regim juridic va avea apartamentul pe care l-ai cumpărat.
Există o suită de legi, fiecare din ele se poate schimba. Din experiența recentă, practică, se anulează PUZ-uri de sector, chiar și PUG-ul Bucureștiului a fost atacat în instanță (…) ne-am gândit la o soluție de predictibilitate, pentru că în cazul oricărei modificări, pentru că poate să intervină o modificare în fiecare lună, practic, trebuie să iei procedura de la capăt, ca să înglobezi acea modificare”, a mai precizat Irina Dimitriu în emisiunea „Gândul Exclusiv”.