Prezentare de modă inedită, cu un mesaj puternic, a copiilor de la Grădinița 2 din localitatea doljeană Cetate. De Ziua Internațională a Dunării, sărbătorită de 20 de ani și în România, cei mici au organizat pe Plaja Nouă o prezentare de modă cu costume din materiale reciclabilem, într-un mesaj clar și direct: „Păstrați plajele curate și Dunărea Albastră!”
Pe un podium… reinterpretat chiar pe plajă, copiii de la Grădinița 2 din Cetate și-au etalat costumele special create pentru prezentarea inedită de modă.
Din doze de aluminiu abandonate pe plajă sau din saci de gunoi menajeri, hârtie ori plastic, preșcolarii și-au realizat colecția prin care au dorit să le atragă atenția tuturor celor care merg la Dunăre să adune deșeurile la plecarea de pe plajă.
“Să nu mai lase nimic în urma lor, altfel să fie pedepsiți și să nu mai poată intra pe plajă decât după ce vor strânge gunoiul”, a explicat micuțul “Iron”.
Un alt micuț, echipat precum un samurai, și-a luat supranumele „gardianul gunoaielor”, după sacii menajeri pe care i-a utilizat în crearea costumului, iar mesajul a fost clar – oamenii să strângă gunoaiele în urma lor.
“Noi ne-am gândit să facem o activitate educativă prin această prezentare de modă din materiale reciclabile, să transmitem un mesaj tuturor copiilor și cetățenilor să păstreze împrejurimile curate, plaja curată, dacă ne dorim o Dunăre albastră”, a explicat educatoarea Lavinia Anghelina esența acestei prezentări de modă.
Micuții preșcolari desfășoară, constant, activități prin care deprind noțiuni despre protejarea mediului și reciclare, atât în aer liber cât și în sala de clasă.
“Și-au însușit deprinderile de a strânge gunoaiele și când mănâncă la măsuțe. Își strâng ambalajele și le aruncă în coșurile de gunoi, i-am învățat și unde, și cum să le folosească”, a completat cadrul didactic.
Cu mic cu mare, locuitorii din Cetate s-au implicat în organizarea Zilei Dunării.
“Micuții de la grădinița Cetate au avut o prezentare de costume ecologice. Suntem bucuroși că am revenit pe meleagurile de la Cetate, pe malurile fluviului Dunărea. Am fost plăcut impresionati și de localnicii care ne-au ajutat în organizare pe lângă autoritățile locale și am rămas de asemenea impresionați de mesajul pe care acești copii l-au transmis cu ocazia sărbatoririi Zilei Dunării”, a punctat Camelia Bărbuțu, purtător de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Jiu din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”.
Manifestările au ca scop adoptarea de măsuri și strategii comune în toate țările riverane pentru a proteja fluviul de poluare. Sloganul Zilei Internaționale a Dunării a fost „Să păstrăm Dunărea Albastră!”
Tot cu această ocazie, Administrația Națională „Apele Române” anunță începerea campaniei „Iubesc apa” sub sloganul „Să prețuim apele”, în cadrul căreia comunitățile care trăiesc de-a lungul apelor sunt informate și implicate în acțiuni similare cu scopul informării și a conștientizării importanței păstrării curate a râurilor și a lacurilor din România.
CITEȘTE ȘI:
Cât de mult contează comunitățile ENERGETICE într-o tranziție justă
STRATEGIA de infrastructură verde și îmbunătățirea vieții din orașe
China vs. restul lumii în cursa pentru DOMINAȚIA energiei solare