VIDEO EXCLUSIV | Ministrul Digitalizării promite realizarea cloudului guvernamental în proporție de 70% ”până la începutul anului 2025”
This browser does not support the video element.
Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a vorbit pentru GÂNDUL, la finalul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări, organizat joi la Parlament, despre realizarea cloudului guvernamental în procent de 70% ”până la începutul anului 2025”, cloud care presupune digitalizarea instituțiilor statului. Un alt aspect subliniat de ministru este importanța relațiilor cu marile companii ”care pot să ne dea tehnologie”. Bogdan Ivan a anunțat că România deja a depus proiecte de peste 200 de milioane de euro pentru crearea unui computer bazat pe inteligența artificială, ”un super-computer care folosește tehnologia viitorului”. În contextul utilizării unei tehnologii extrem de avansate, ministrul Digitalizării anunță că România ”este un lider regional”, care a oferit sprijin atât Republicii Moldova, cât și Ucrainei, în domeniul securității cibernetice.
Invitat în cadrul panelului de digitalizare al Forumului de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări, ministrul Bogdan Ivan a vorbit atât despre importanța relației României cu marile companii tech, care pot furniza tehnologie de ultimă generație, cât și despre provocarea de a ne extinde tehnologia la nivelul statelor din Orientul Mijlociu sau nordul Africii:
”Vorbim de modul în care România poate să fie un actor regional relevant și aici avem două măsuri principale, odată relevanța noastră în tot ceea ce înseamnă relația cu marile companii, care pot să ne dea tehnologie și modul în care România, prin setările de cercetare, prin universități, prin tot ecosistemul creat împreună cu mediul privat, poate să fie o sursă de noi tehnologii pentru întreaga regiune. Și când spun întreaga regiune, nu mă refer doar la țările, partea summit-ul celor Trei Mări, ci inclusiv la Orientul Mijlociu și inclusiv la nordul Africii, pentru că acolo este adevărata noastră provocare, să ne depășim granițele”, a declarat ministrul.
”Deja vorbim despre lucruri pe care poate le vedem în filmele science-fiction, dar pentru care trebuie să fim pregătiți”
Bogdan Ivan a menționat faptul că tehnologia viitorului a devenit realitate, iar România trebuie să fie pregătită pentru provocările generate de noile tehnologii. Peste 200 de milioane de euro vor fi investite printr-un fond comun european, pentru zona de inovare.
”Când vorbim de tehnologie, vorbim de soluții care pot să fie complementare. De exemplu, dacă avem din Polonia un concept foarte bun, o tehnologie care poate să fie complementară cu tehnologia deja dezvoltată în România, atunci nu vom mai pierde timp, energie și resurse ca să facem noi research, atunci când avem deja un partener și putem ca împreună, din două părți a unui produs final, să creăm deja un produs final, vandabil, care să poată să intre pe piață. Despre asta este vorba. Pe de o parte, tehnologia pusă în comun și schimb tehnologic, pe de altă parte, tot ceea ce înseamnă zona de proiecte comune și resurse.
Avem programul Horizon Europe, prin care putem să intrăm împreună cu alte state parteneri, pentru a atrage bani înspre cercetare. Acolo sunt 94 de miliarde de euro și în același timp avem și această inițiativă cu acest fond de investiții pentru zona de inovare, în care România deja a depus două proiecte foarte importante, de peste 200 de milioane de euro, un computer AI, iar noi vom lansa strategia pe AI a României și vom avea o dezbatere foarte largă și un super computer care folosește tehnologia viitorului. Deja vorbim despre lucruri care poate le vedem în filme science-fiction, dar pentru care trebuie să fim pregătiți încă de acum.”
”Am reușit să deblocăm 520 de milioane de euro din PoCIDIF”
Prin ”Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027”, program care nu face parte din PNRR, România primește 520 de milioane de euro pe care-i va investi în cloud-ul guvernamental:
”Pentru că la modul în care avansează tehnologia nu avem decât o singură cale să ne adaptăm, să ținem pasul cu ea. Pentru că astăzi, dacă ne uităm la tot ceea ce se face în zona de A.I., de machine learning, industria merge înainte și automat, adevăratul dezirat pe care l-am separat de a dezvolta ecosistemul e cel prin care și serviciile publice ale statului român, serviciile de guvernanță, să poată să fie făcute la un click distanță. Acolo este adevărata provocare.
Și aici am făcut progrese majore în ultimele luni de zile, pentru că suntem în linie dreaptă cu cloud-ul guvernamental, avem în achiziție publică peste șase proiecte majore, am reușit să deblocăm 520 de milioane de euro din PoCIDIF și urmează să facem migrarea a 30 de baze de date către cadrul guvernamental și lucrăm împreună cu cei mai buni oameni din lume. Lucrăm cu Banca Mondială, lucrăm cu OCD-ul și cu cei mai buni specialiști, atât naționali, cât și internaționali”, a transmis ministrul Bogdan Ivan.
„Modelul e luat de la Transporturi”
”Vom ajunge undeva la 70% din această migrare și funcționalitate a bazelor de date și capacitatea cloud-ului undeva până la începutul anului 2025, iar total funcțional, noi ne propunem să fie până în 31/12/2026 și în acest sens am o veste foarte bună. În ședința de Guvern, adoptăm un HG prin care vom simplifica tot ce înseamnă achiziții în sectorul IT, adică vom debirocratiza aproape 60% din procesele pe care astăzi trebuie să le parcurgă fiecare autoritate atunci când vrea să facă o achiziție pe segmentul IT. Modelul e luat de la Transporturi, de la dl. Grindeanu” a specificat ministrul Digitalizării legat de termenul de finalizare a cloudului guvernamental, care are rolul de a debirocratiza instituțiile statului.
”Luăm în calcul să adaptăm inclusiv curricula școlară”
România ”este un lider regional” din punct de vedere al securității cibernetice, reușind să sprijine atât partenerii din Republica Moldova, cât și pe cei din Ucraina, în fața agresiunii ruse, a menționat ministrul Digitalizării.
”La capitolul securitate cibernetică, România este un lider regional. Am reușit să oferim soluții în primul rând pentru partenerii noștri din Republica Moldova, cât și pentru Ucraina în fața agresiunii ruse și atât pot să spun că România, atât în zonă civilă, cât și în cea militară, este un lider cel puțin regional.
Suntem la un nivel foarte avansat din acest punct de vedere. Și România e recunoscută și la nivel mondial, cel puțin în segmentul de tehnologie, ca fiind un lider pe cyber security. O altă zonă de prioritate pentru noi, am concluzionat după întâlniri foarte multe cu giganți mondiali din tehnologie este că luăm în calcul să adaptăm inclusiv curricula școlară, de la liceu până la facultate, cu specializare foarte clară pe zona de securitate cibernetică. Adică e o zonă care are foarte mult potențial, în care nevoie de foarte mulți oameni bine calificați. Și aici putem să fim lideri și să câștigăm și foarte bine pentru cei care urmează o carieră în acest domeniu.
”România face pași, își anticipează viitorul, modul în care se va modera viitorul și începem să gândim, înainte de a se întâmpla anumite lucruri, cum putem să le preîntâmpinăm” a transmis ministrul Digitalizării pentru GÂNDUL.
CITEȘTE ȘI: