Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a transmis joi pentru Gândul, în urma Forumului de Afaceri al Inițiativei Summit-ului celor 3 Mări că dezvoltarea infrastructurii românești duce la creșterea securității naționale. Cu toate acestea ministrul a menționat că proiectele de infrastructură ”nu se întâmplă peste noapte”, ”dar că important este că s-a început”.
Aflat la cea de a II-a ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări, organizată la București, Ministrul Grindeanu a menționat joi legătura dintre dezvoltarea infrastructurii românești și gradul de securitate al țării. Acesta susține că dezvoltarea infrastructurii românești în contextul securității regionale ”înseamnă foarte mult”.
”Duce la conectivitate, duce la creșterea securității, duce la foarte multe lucruri care țin de creștere economică, iar asta înseamnă, așa cum am spus, un plus până la urmă pentru fiecare cetățean al acestei zone” susține ministrul Transporturilor.
Întrebat de reporter dacă la finalul mandatului său de ministru, România va deveni o țară dezvoltată din punct de vedere al infrastructurii, în linie cu țările europene, Sorin Grindeanu a declarat că proiectele de infrastructură ”nu se întâmplă peste noapte”:
”Eu cred că vor dura, vor dura mulți ani toate aceste lucruri. Sunt proiecte care nu se întâmplă peste noapte, sunt proiecte care se întâmplă pe parcursul mai mai multor ani. Important e că s-a început și sper să se mențină acest ritm” a transmis ministrul.
Sorin Grindeanu s-a arătat optimist în ceea ce privește diversificarea rutelor de transport atât rutier, cât și maritim sau feroviar. Oficialul de la București a făcut apel la investiții în infrastructură, pe care o consideră o condiție prealabilă pentru deblocarea potențialului economic al regiunii din zona flancului estic al NATO.
Întărirea infrastructurii noastre critice pe această axă, de la nord la sud, în Europa Centrală și de Est este o condiție prealabilă pentru deblocarea întregului potențial economic al regiunii, precum și pentru asigurarea mobilității militare a flancului Estic al NATO, a transmis ministrul Transporturilor.
Vicepreședintele PSD a vorbit și despre cele două proiecte de importanță strategică, parte ale Inițiativei celor Trei Mări. Vorbim de proiectul de transport Via Carpatia care va avea două direcții, una spre portul Constanța, și alta spre frontiera româno-bulgară la podul peste Dunăre de la Calafat-Vidin, dar și de proiectul Rail2Sea, care vizează dezvoltarea și modernizarea unei linii de cale ferată lungă de 3.663 de kilometri care leagă portul polonez de la Marea Baltică – Gdańsk de portul românesc de la Marea Neagră – Constanța.
„Aceste proiecte transnaționale de transport vor contribui în mare măsură nu numai la consolidarea economiilor noastre, dar și la mobilitate militară, care este esențială în contextul actual de securitate a flancului estic. România a făcut până acuma progrese pe ambele proiecte. Noi am obținut finanțare pe 100% din fonduri ale Uniunii Europene”, spune ministrul.
Legat de proiectul Via Carpatia, Sorin Grindeanu a spus că în acest moment proiectul se află într-un stadiu de realizare în proporție de 35% și că prevede construirea a unui total de 1.7000 de km de autostrăzi și drumuri expres.
CITEȘTE ȘI: