Prima pagină » Actualitate » VIDEO EXCLUSIV | Mircea Geoană, în urma Summit-ului de la Vilnius: ”România este o țară pivot, e o țară care joacă un rol multiregional”

VIDEO EXCLUSIV | Mircea Geoană, în urma Summit-ului de la Vilnius: ”România este o țară pivot, e o țară care joacă un rol multiregional”

Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană a vorbit joi în cadrul unui interviu GÂNDUL EXCLUSIV despre noile decizii luate la Summit-ul NATO de la Vilnius în ceea ce privește  securitatea României, dar și a Mării Negre. În acest context, reprezentantul Alianței Nord-Atlantice a menționat că Marea Mediterană și Marea Neagră ”sunt tratate de către noi și de către liderii noștri militari ca un continuum”, ceea ce sporește garanțiile de securitate. Un alt aspect pe care Mircea Geoană l-a subliniat este faptul că ”niciodată România și românii nu au fost mai în siguranță” decât în această nouă etapă de securitate a NATO stabilită marți și miercuri, la Vilnius.

 

Secretarul general adjunct al NATO a oferit în cadrul interviului garanții de securitate extrem de puternice românilor menționând faptul că deciziile luate marți și miercuri în cadrul summit-ului de la Vilnius sporesc nivelul de siguranță al României:

 

”Niciodată România și românii nu au fost mai în siguranță, în mai multă securitate națională decât acum. Și nu este puțin lucru, pentru că fără securitate, fără pace e greu să imaginezi o economie care merge, o democrație care funcționează sau o viață a fiecăruia dintre noi, în condiții liniștite. Deci mesajul central este că NATO este mai robust decât oricând altcândva, este mai pregătit decât oricând altcândva” a transmis Mircea Geoană un mesaj încurajator pentru români.

 

”Pentru prima dată în istorie când suntem cu adevărat liniștiți din punct de vedere al securității naționale”

 

Aflându-se la începutul unei noi etape  în ceea ce privește securitatea defensivă, odată cu Summit-ul de la Vilnius, liderii Alianței Nord-Atlantice au reîmpărțit zonele de securitate și au elaborat planuri de apărare concrete. Fiind stat frontieră NATO, în proximitatea unei zone de război, România beneficiază de o securitate sporită din partea aliaților. Tocmai de aceea Mircea Geoană a ținut să menționeze că ”de la Vilnius pot să vă spun cu multă încredere, certitudine, că securitatea națională a României este protejată, ca nicicând altcândva” și că este ”prima dată în istorie când suntem cu adevărat liniștiți din punct de vedere al securității naționale”:

 

”Pentru România și pentru regiunea noastră, veștile sunt foarte, foarte bune. Cândva am luat măsuri pentru a apăra de o manieră extrem de completă și de integrată fiecare unghi al Alianței noastre, iar pentru noi, în România și pentru regiunea noastră, veștile sunt foarte, pentru că istoria României este o istorie agitată, cu multe războaie, cu multe necazuri. Pentru prima dată în istorie suntem cu adevărat liniștiți din punct de vedere al securității naționale și ne putem concentra pe lucrurile pe care trebuie să le facem, o economie mai puternică, o țară mai influentă. De la Vilnius pot să vă spun cu multă încredere și certitudine că securitatea națională a României este protejată, ca nicicând altcândva” a transmis Secretarul General adjunct al NATO.

 

România și Marea Neagră, incluse în planul regional de apărare sudic, alături de Marea Mediterană

 

În cadrul summit-ului de la Vilnius, s-a decis ca România și Marea Neagră să aparțină zonei sudice de apărare a NATO. Necesitatea unei reorganizări de securitate în cadrul Alianței a fost generată în primul rând de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar și de alte provocări actuale:

 

”NATO nu a mai avut o astfel de transformare a planificării militare de 40 de ani, înainte de sfârșitul Războiului Rece. Deci este o schimbare profundă a modului în care gândim, pregătim și investim în apărarea întregului teritoriu aliat. Evident, geografia contează și-n mod firesc, planurile regionale pentru Nord includ zona nordică a Alianței, zona Centru, zona mai centrală a Alianței și zona sudică, foarte interesantă. Cred că este extrem de bună vestea că zona Mării Negre, care rămâne foarte complicată, rămâne o zonă foarte contestată, Rusia în continuare este acolo cu prezență semnificativă, războiul din Ucraina, direct sau indirect, Georgia, Republica Moldova sunt parte din ecuație, strâmtorile, de aceea, faptul că Mediterana și Marea Neagră sunt tratate de către noi și de către liderii noștri militari ca un continuum este o veste extraordinar de bună, pentru că pentru a putea să trimitem întăriri în caz de nevoie, navale, aeriene sau din orice altă dimensiune, Mediterana este este locul natural în care aceste lucruri se întâmplă” a explicat Mircea Geoană care este rolul României în actuala arhitectură de securitate a NATO.

 

Importanța comandamentului NATO de la Sibiu, pentru Europa de Sud-Est

 

Comandamentul NATO pentru Europa de Sud-Est, amplasat la Sibiu are o relevanță strategică deosebită pentru aliați, va atrage investiții și ”va fi unul din cele mai moderne centre de comandă din cadrul NATO, susține Mircea Geoană. Toate acestea deoarece ”România este o țară pivot, e o țară care joacă un rol multiregional”:

În ceea ce privește organizarea securității în cadrul Alianței, Secretarul general adjunct al NATO a menționat importanța comandamentului de la Sibiu, dar și de ce România este protejată în mod special de NATO și SUA:

 ”Comandamente înseamnă de unde să iau deciziile pentru zona noastră. Evident că există comandantul suprem aliat care este aici în Belgia. Al II-lea lanț de comandă este comandantul militar de la Napoli. Este întotdeauna un amiral american, care este și comandantul flotei a VI-a americane în Mediterană și este și comandantul NATO pentru această zonă. Deci suntem în cele mai bune mâini, dacă vreți din punct de vedere NATO și al Stateler Unite.

Și în al 3-lea rând există la Sibiu, l-am vizitat recent, un comandament NATO pentru Europa de Sud-Est, care în această nouă configurație de comandamente militare, de forțe și structuri și lanț de decizie va juca un rol extrem, extrem de important. Acolo se fac investiții importante. Va fi unul din cele mai moderne centre de comandă din cadrul NATO.”

 

”România este o țară pivot, e o țară care joacă un rol multiregional”

Mircea Geoană a accentuat în discursul său rolul „multiregional” pe care-l joacă România în cadrul securității NATO, atât datorită ieșirii la Marea Neagră, către Balcani, către Est, dar și către zona Mediteranei. Tocmai de aceea reprezentantul Alianței Nord-Atlantice a numit România ca fiind ”o țară pivot”, ”pluriregională”:

 

”România este o țară pivot, e o țară care joacă un rol multiregional. Vorbim foarte mult despre Marea Neagră, dar România are o vocație și către Balcani, și către est, și către zona Mediteranei și cred că și din punct de vedere economic și eventual și comercial, această logică trebuie să fie o încurajare pentru ca țara noastră să joace un rol pluri-regional, multiregional, pentru că geografia României și valența strategică a României este multi-regională. Mă bucur mult că aceste decizii au fost luate de către liderii noștri la Vilnius. Acestea sunt niște vești excelente” a transmis Mircea Geoană, pentru GÂNDUL, chiar din sediul NATO.

 

Urmăriți interviul integral:

Jurnalist Politic vezi toate articolele

Citește și