Prima pagină » Actualitate » VIDEO EXCLUSIV | Octavian Berceanu: „Dacă nu avem străzi spălate cu detergent, nu vom avea curățenie în București”

VIDEO EXCLUSIV | Octavian Berceanu: „Dacă nu avem străzi spălate cu detergent, nu vom avea curățenie în București”

Primăria Capitalei ar trebui să monitorizeze modul în care sunt curățate rigolele de praf, însă de doi ani nu mai face acest lucru. O simplă aplicație poate monitoriza prin GPS întreaga activitate. Cea mai simplă soluție pentru a scăpa de praful din București, dar și de a reduce temperatura din Capitală, este spălarea străzilor cu apă și detergent, a explicat Octavian Berceanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”

“Fiecare, acasă, de exemplu, spălăm vasele,  rufele și prin casă cu detergent.  Când speli străzile doar cu apă e o problemă pentru că particula aceea nu se desprinde de sol, e lipită acolo de uleiul care se scurge din mașini, de resturile care ies pe țeava de eșapament. Și atunci îți trebuie o substanță care să desprindă și tu să le poți mătura, să le poți colecta cu aparate, să le poți ridica de acolo. Atâta timp cât nu avem străzi spălate cu detergent, nu vom avea curățenie în București. Nu poți să speli doar o dată la două luni…”, a precizat fostul comisar-șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, invitatul din această săptămână al emisiunii “Cu Gândul la București”.

Întreaga emisiune poate fi vizionată AICI:

Problema este că Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, nu contorizează de câte ori se curăță străzile, deși, conform consilierului municipal Marius Pavel acest lucru îi este impus de lege.

„În momentul în care ai dat cu apă și detergent, se schimbă temperatura”

„ANRSC a stabilit conform legii, și e valabil oriunde în România, nu doar în București, faptul că salubrizatorul care are contractul delegat de prestare a serviciilor de salubritate, curățenie, deszăpezire și așa mai departe trebuie să facă un anumit număr de treceri. De aici încolo fiecare primar își gestionează… În București numără Primăria Generală,  dacă s-au făcut trecerile. Problema e că Primăria Generală nu mai numără de doi ani”, a explicat Marius Pavel.

Monitorizarea se poate face foarte simplu:

„Poți să numeri simplu, pe asfalt. În momentul în care ai dat cu apă și detergent, se schimbă temperatura. Dacă ai un senzor poate să îți spună… sau reflexia apei, reflexia luminii se schimbă. Dacă ai un senzor, poate să își spună dacă ai dat cu apă sau nu ai dat cu apă, ai dat cu apă simplă sau ai dat cu apă cu detergent. Și ai un GPS pe mașina aia, și la Primăria Generală îți arată pe GPS, s-a mișcat de trei ori sau… Nu inventăm absolut nimic”, a conchis Octavian Berceanu.

Alexandru Coman a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2010, iar de atunci a semnat în mai multe publicații centrale, în secțiunile online, precum evz.ro. Alexandru lucrează de mai mulți ani ... vezi toate articolele