Prima pagină » Actualitate » VIDEO EXCLUSIV | Sesiune fără pix. Studenții de la Universitatea Craiova dau examene pe…pârtie, pe scenă sau în sala de dans sportiv

VIDEO EXCLUSIV | Sesiune fără pix. Studenții de la Universitatea Craiova dau examene pe…pârtie, pe scenă sau în sala de dans sportiv

Examene fără pix și și cu ore întregi de învățat. Pentru majoritatea studenților Universității din Craiova sesiunea este un moment perfect pentru a se obișnui cu activitățile practice din cariera lor. Dacă la Facultatea de Educație Fizică și Sport examenele și colocviile constau în meciuri de baschet sau volei, ori concursuri de dans sportiv, la specializarea Actorie, studenții pun în scenă o piesă de teatru. În schimb, la Automatică, Calculatoare și Electronică tinerii construiesc roboți.

Una dintre facultățile la care cele mai multe examene sunt practice este cea de Educație Fizică și Sport. Studenții rar au de tocit cursuri sau cărți, iar dacă vin frecvent la ore și aplicații practice sunt deja pregătiți pentru a lua note bune la examene și colocvii. Printre cele mai așteptate examene din această sesiune a fost cel la Teorie și practică în sporturi de iarnă. Studenții au mers pe pârtie cu finanţare din fondurile Universităţii din Craiova și au luat notă după ce au demonstrat că știu să schieze.

“Acest examen a fost inedit pentru ei, atât din punct de vedere al evaluării, cât și al cadrului de desfășurare. Totodată i-a ajutat să se cunoască mai bine să socializeze și în alt cadru, decât sala de curs și chiar să lege noi prietenii”, a precizat Luminița Călinescu, cadru didactic la Facultatea de Educație Fizică și Sport.

Examene cu spectatori

La Facultatea de Litere, studenții de la Actorie, Muzică sau Cinematografie susțin examenele și colocviile mai mult prin probe practice. Cei de la Cinematografie fac dovada că pot să filmeze sau să conceapă un scenariu, în schimb cei de la Actorie joacă pe scenă exact ca la Teatru. La disciplina Arta actorului au pus în scenă spectacolul “Acceptera”, după un  text de Cehov. În sală, pe lângă profesorii examinatori au fost și mulți spectatori.

“A fost destul de interesant. Nu mă așteptam să avem un public așa mare. Au fost colegii mai mari în sală și ei au reacționat foarte bine la ceea ce se întâmpla pe scenă. A fost prima ieșire la public pentru noi. Este mult mai bine să dai examenul prin probă practică. Astfel, putem să știm exact ce înseamnă emoțiile de pe scenă și contactul cu oamenii. În plus, ne provoacă mai mult.”, a spus Gabriela Cristina Oprescu, studentă la Actorie.

„Pentru examen am realizat o floare bionică”

La Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică, studenții au avut de realizat lucrări practice hardware şi software. Componentele au fost asigurate în cea mai mare parte de universitate.

“Pentru examen am realizat o floare bionică. Aceasta se deschide tactil sau de la sunet. Pentru un aspect mai plăcut am folosit leduri, iar ca ea să funcționeze am folosit senzori tactili, un senzor de sunet și un servomotor pentru a permite mișcarea”, a precizat Carmina Matei, masterandă la specializarea Sisteme de conducere în robotică.

Conducerea Universității din Craiova încurajează acest tip de examinare.

“La Universitatea din Craiova punem accent pe componenta practică. De aceea, în ultimii şapte ani am investit foarte mult în echipamente de ultimă generație. Facem tot posibilul ca, în special prin proiecte cu finanţare nerambursabilă, să dotăm laboratoarele.  Spre exemplu, chiar acum ne pregătim să demarăm licitația pentru un proiect de digitalizare prin care se achiziționează pachete software, licențe de tip campus şi echipamente de specialitate pentru toate cele 12 facultăţi ale Universităţii din Craiova. Doar așa îi putem pregăti pe studenții noştri pentru profesiile viitorului”, a precizat Rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu.

Și la alte facultăți precum Mecanică, Inginerie Electrică, Horticultură, Agronomie sau Științe examenele se susțin prin probe practice. Universitatea din Craiova are, în total, 12 facultăți la care învață aproximativ 20.000 de studenți.

Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima TV în judetele Dolj și Olt, iar din anul 2008 a ... vezi toate articolele

Citește și